Iisalmi – Maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki 2025

Työelämän ja muun arjen kuormittavuus on jatkuvasti lisääntynyt ja mitä kiireempi on, sitä huonommin ihmiset voivat. Me Iisalmessa haluamme pitää työn ja vapaa-ajan tasapainossa ja kiirejalanjälkemme pienenä. Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Tule mukaan!

Mikä on sinun kiirejalanjälkesi?

Kiire on huono isäntä, sillä se ottaa aina enemmän kuin antaa. Tutkimusten mukaan 55 % suomalaisista kokee työssään jatkuvaa kiirettä (SAK, tutkimus 2020). Jopa 17 % kokee psyykkisiä oireita ja kuormitusta (FinSote, 2020). Lopulta stressi sairastuttaa. Liialla ja turhalla kiireellä on siis raskaat ja synkät jalanjäljet. 

Iisalmi on tunnettu paitsi raudanlujaa osaamista omaavista yrityksistään, myös rauhasta ja leppoisasta elämäntyylistä. Meillä onkin ymmärretty yksi tärkeä asia: Kiire ei tee kenestäkään onnellista, eikä työstä hyvää. Parhaat ideat ja tinkimättömin osaaminen syntyvät silloin, kun työ ja vapaa-aika ovat sopivassa tasapainossa.  Työssä ja vapaa-ajalla ajalla voi toki olla välillä enemmän hoppua, mutta tärkeintä on se, miten siitä palautuu - että kiireettömiä hetkiä on neutralisoimassa niitä kiireisempiä. 

Iisalmessa voit luoda kansainvälistä huippu-uraa ja pitää silti elämän tahdin sopivan leppoisana. Olit sitten toimitusjohtaja tai ihan tavallinen työntekijä. Vapaa-aika on meille aivan yhtä tärkeää kuin työaikakin, sillä me arvostamme ihmisten hyvinvointia. Me elämme yhtä aikaa maalla ja maailmalla - luonnon ja kansainvälisten uramahdollisuuksien äärellä. Meillä elämälle on ihmisenmyötäiset puitteet. Tämä ainutlaatuinen vahvuutemme antaa meille mahdollisuudet tavoitella kiireneutraaliutta ja olla siinä mallina muillekin. 

Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 mennessä. Yhdessä yritystemme kanssa olemme sitoutuneet pienentämään kiirejalanjälkeämme vähentämällä kiirettä työpaikoilla ja kompensoimalla kiireen vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Tiedämme, että menestys lähtee hyvinvoinnista. Haastamme koko iisalmelaisen yhteisön, jokaisen ihmisen, mukaan tälle matkalle.

Me emme odota paremman työelämän ja tasapainoisemman arjen ihmettä, vaan teemme sen yhdessä. Tule mukaan. 

Miten Iisalmessa palaudutaan? Tutustu paikallisten suosikkeihin!
Iisalmessa on paitsi lupa myös paljon mahdollisuuksia rentoutua. Ympäröivä luonto tarjoaa upeat ja monipuoliset puitteet retkeilyyn ja liikkumiseen. Ihmisenmyötäisessä Iisalmessa harrastamaan pääsee usein jo kotiovelta. Kaikkialle on lyhyt matka – on enemmän aikaa voida hyvin. Lue paikallisten omat suosikit työstä palautumiseen.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-2_pieni.jpg

Krisjanis Jurans

Technical support specialist, Ponsse

Palaudun työstä parhaiten luonnossa, poissa hälinästä ja ihmisten keskeltä. Iisalmessa maiseman muutos tapahtuu hetkessä, koska suoraan keskustasta lähtee runsas määrä pyöräilyreittejä ja hiihtolatuja. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisvuoren huipun maisemat pyöräilyn tai hiihtolenkin yhteydessä.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-1_pieni.jpg

Noora Lankinen

Manager
Global Spare Part Operations, Normet

Hyödynnän erilaisia palautumisen keinoja pitkin työpäivää. Tykkään esimerkiksi pitää puhelinpalaverit kävellen, raittiissa ulkoilmassa. Töiden jälkeen pelaan lentopalloa ja käyn jumpissa tai kuntosalilla. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisjärven rantareitti koiran kanssa ja äänikirja korvissa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-3_pieni.jpg

Juhani Niiranen

Cluster President, HANZA AB

Minulle tehokkain tapa nollata työasiat on hypätä talvisin moottorikelkan selkään, tai laskea kesäisin vene vesille. Iisalmessa luonto on lähellä ja työmatkustaminen helppoa – lentokentän lähtöportille on kotiovelta noin tunnin pituinen matka. Suosikkipaikkani palautumiseen on poreamme kotini takapihalla Lippuniemen rannassa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-4_pieni.jpg

Katri Savolainen

CEO, Insinööritoimisto Savolainen

Vaikka yrittäjän arjessa työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on ajoittain haasteellista, aivan toisenlainen tekeminen erilaisessa ympäristössä auttaa saamaan ajatukset pois työasioista. Minulle tämä tarkoittaa erilaista ulkoilua ja oleilua hyvissä maisemissa luonnon keskellä. Suosikkipaikkani palautumiseen on uiminen kodin omassa uimarannassa.
Ilmianna työyhteisön kiireneutraaliusteko tai paljasta yrityksenne leppoisin palvelulupaus - konkreettiset teot toimivat mallina myös muille!

Yhteiset iltapäiväkahvit, toimistokoirat, joogatunnit työn lomassa, joustavat etätyömahdollisuudet tai rauhalliset lounastauot – Miten teidän työpaikallanne pidetään huolta kiireettömästä ilmapiiristä ja työhyvinvoinnista?

Entä saavatko yrityksenne asiakkaat nauttia palvelustanne erityisen kiireettömästi? Kuuluuko asiakaspalveluunne hymy ja kiireettömyys?  

Keräämme iisalmelaisten yritysten, työyhteisöjen ja kolmannen sektorin toimijoiden parhaita vinkkejä ja ideoita kiireneutraalin työpaikan tai palvelukokemuksen luomiseen. Teot voivat olla pieniä tai suuria. Oivaltavimmat vinkit jaetaan tällä sivulla ja Iisalmen kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Arvomme kaikkien kiireneutraalius- ja työhyvinvointitekojen ilmiantaneiden organisaatioiden/yritysten/yhteisöjen kesken iisalmelaisen Inora Oy:n valmistaman Heija-keinun (www.inora.fi/heija-keinutuoli-94108).
Heija-keinu on kuin kiireetön syli, johon voi istahtaa työpaikan kahvihuoneessa tai takapihalla nauttimaan kahvikupposen, ajattelemaan keskittyneesti tai vain nauttimaan hetkestä! Arvonta suoritetaan elokuussa 2023.

 

Klikkaa lomakkeelle:

Ilmianna kiireneutraalius- tai työhyvinvointiteko

Artikkeli: Paremman työelämän ihme tehdään Iisalmessa yhdessä

Someseinä #kiireneutraali #byiisalmi
 
Ajankohtaisia uutisia
Kiirekysely_FB.jpg
24.3.2023

Iisalmen kaupunkistrategian keskiössä on toiminta-ajatus ”Huolehdimme asukkaidemme hyvinvoinnista ja vahvistamme koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa.”. Iisalmen kaupunki ja noin 30 yritys- ja oppilaitoskumppania ovat valinneet By Iisalmi -brändin yhdeksi avainteemaksi seudun asukkaiden ja kaupungissa työskentelevien hyvinvoinnin vahvistamisen ja sen myötä pitovoiman ja vetovoiman kehittämisen. Tasapainoisen, hyvinvoivan arjen teemoja on marraskuusta 2022 alkaen nostettu esille verkoston yhteisellä Kiireneutraali Iisalmi -kampanjalla: Iisalmen tavoitteena on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Nyt on aika tarkastella, miten iisalmelaisten ja kaupungissa työssäkäyvien kokemukset kiireeseen liittyen ovat muuttuneet verraten syy-lokakuussa 2022 toteutetun vastaavasisältöisen tutkimuksen tuloksiin. Pulssikyselyjä toteutetaan jatkossakin puolivuosittain.

Ponssen Krisjanis Jurans kertoo oman kiireneutraalin arjen tarinansa Kiireneutraali Iisalmi -kampanjassa..jpeg
1.3.2023

Iisalmessa on ymmärretty, että liiallinen kiire ei tee hyvää ihmisille eikä työn laadulle. Turhasta kiireestä on inhimillisen ja taloudellisen menestyksen vuoksi tärkeää pyrkiä eroon. Iisalmella on monia vahvuuksia, joiden avulla kaupungin on mahdollista toimia edelläkävijänä turhan kiireen karkotuksessa ja kiireettömämmän, hyvinvoivan elämäntavan rakentamisessa. Kiireneutraali Iisalmi -kampanjan nimissä onkin toteutettu jo monenlaisia iisalmelaisten työ- ja vapaa-ajan leppoistamiseen innostavia tekoja. Nyt Iisalmi haluaa antaa kaupunkiin muuttaville lahjan, joka auttaa heitä heti uudelle kotipaikkakunnalle muutettuaan tarttumaan leppoisaan ilmapiiriin ja muistamaan palautumisen tärkeyden muuttokiireidenkin keskellä.

Kiireneutraali_Iisalmi_soittolista_FB_IG.jpg
24.1.2023

Millainen musiikki saa sinut tuntemaan olosi levolliseksi? Onko sinulla jokin lempikappale niihin hetkiin, kun kaipaat palautumista päivän kiireistä? Maailman ensimmäiseksi kiireneutraaliksi seutukaupungiksi pyrkivä Iisalmi kokoaa nyt yhdessä iisalmelaisten kanssa Kiireneutraali Iisalmi -soittolistan. Tavoitteena on inspiroida pieniin arjen tekoihin, jotka ovat osa tasapainoisempaa, hyvinvoivaa arkea - kiireneutraalia elämää.

Nainen istuu metsikössä polkupyörän vieressä ja näyttää rentoutuneelta ja hyvinvoivalta
23.1.2023

Iisalmi haastaa paikalliset yritykset mukaan kiireneutraaliustavoitteeseen keräämällä työpaikoilta konkreettisia toimia hyvinvoinnin ja kiireettömän työelämän tukemiseen. Kiire-barometrilla kaupunki seuraa iisalmelaisten kokemaa kiirettä puolivuosittain.

Kiireneutraali_tunnus_sininen_cmyk.jpg
22.11.2022

Miten teidän työpaikallanne pidetään huolta kiireettömästä ilmapiiristä ja työhyvinvoinnista? Onko teillä otettu käyttöön kävelypalaverit, yhteiset iltapäiväkahvit tai työpäivää katkaisevat liikunta- tai rentoutushetket? Luodaanko joustoa hyvillä etätyömahdollisuuksilla tai huippuluokan projektinhallinnalla? Vai nuuskiiko nurkissa stressiä vähentäviä toimistokoiria? Kerro työyhteisönne työhyvinvointiteoista ja voita työyhteisön käyttöön Inora Oy:n Heija-keinutuoli.

Ilmakuva Porovedestä ja päällä By Iisalmi -logo sekä teksti: Turhaa kiirettä? Iisalmelainen tai Iisalmessa työskentelevä, vastaa kyselyyn. iisalmi.fi/kiirekysely
22.9.2022

Iisalmen kaupunkistrategian keskiössä on toiminta-ajatus ”Huolehdimme asukkaidemme hyvinvoinnista ja vahvistamme koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa.”. Iisalmen kaupunki ja noin 30 yritys- ja oppilaitoskumppania ovat valinneet By Iisalmi -brändin yhdeksi avainteemaksi seudun asukkaiden hyvinvoinnin vahvistamisen ja sitä kautta pitovoiman ja vetovoiman kehittämisen. Osaajapitovoima ja -vetovoima ovat yritysten kasvun kannalta avainkysymyksiä – jokainen seudun yritys tarvitsee hyvinvoivaa henkilöstöä. Tasapainoiseksi elämänsä kokeva, hyvinvoiva henkilöstö saa aikaan parasta menestystä työnantajayritykselleen ja koko seudulle. Hyvinvoivan kaupungin viesti houkuttelee taas yhä uusia osaajia kaupunkiin, joko töihin tai yrittämään – luomaan uusia ihmeitä. Kysymys on siis hyvinvoinnin ja vetovoiman kiertokulusta, jota nyt yhdessä halutaan vahvistaa ja samalla kulkea kohti Iisalmen strategian visiota ”Suomen houkuttelevin seutukaupunki”.

Anne Tuovinen vetää keppi- ja kuminauhajumppaa Genelecin työyhteisölle. Iisalmelaisella kaiutinvalmistajalla työntekijöiden hyvinvoinnin ylläpitäminen näkyy muun muassa pitkissä työsuhteissa ja henkilöstön pienessä vaihtuvuudessa.
7.9.2022

Vastuullisuus ja hyvinvointi ovat Iisalmen kaupungin vetovoimatyön painopisteitä. Näin paikallinen kaiutinvalmistaja ja soteala pitävät huolta omistaan.

Kaikki uutiset