Iisalmi – Maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki 2025

Työelämän ja muun arjen kuormittavuus on jatkuvasti lisääntynyt ja mitä kiireempi on, sitä huonommin ihmiset voivat. Me Iisalmessa haluamme pitää työn ja vapaa-ajan tasapainossa ja kiirejalanjälkemme pienenä. Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Tule mukaan!

Mikä on sinun kiirejalanjälkesi?

Kiire on huono isäntä, sillä se ottaa aina enemmän kuin antaa. Tutkimusten mukaan 55 % suomalaisista kokee työssään jatkuvaa kiirettä (SAK, tutkimus 2020). Jopa 17 % kokee psyykkisiä oireita ja kuormitusta (FinSote, 2020). Lopulta stressi sairastuttaa. Liialla ja turhalla kiireellä on siis raskaat ja synkät jalanjäljet. 

Iisalmi on tunnettu paitsi raudanlujaa osaamista omaavista yrityksistään, myös rauhasta ja leppoisasta elämäntyylistä. Meillä onkin ymmärretty yksi tärkeä asia: Kiire ei tee kenestäkään onnellista, eikä työstä hyvää. Parhaat ideat ja tinkimättömin osaaminen syntyvät silloin, kun työ ja vapaa-aika ovat sopivassa tasapainossa.  Työssä ja vapaa-ajalla ajalla voi toki olla välillä enemmän hoppua, mutta tärkeintä on se, miten siitä palautuu - että kiireettömiä hetkiä on neutralisoimassa niitä kiireisempiä. 

Iisalmessa voit luoda kansainvälistä huippu-uraa ja pitää silti elämän tahdin sopivan leppoisana. Olit sitten toimitusjohtaja tai ihan tavallinen työntekijä. Vapaa-aika on meille aivan yhtä tärkeää kuin työaikakin, sillä me arvostamme ihmisten hyvinvointia. Me elämme yhtä aikaa maalla ja maailmalla - luonnon ja kansainvälisten uramahdollisuuksien äärellä. Meillä elämälle on ihmisenmyötäiset puitteet. Tämä ainutlaatuinen vahvuutemme antaa meille mahdollisuudet tavoitella kiireneutraaliutta ja olla siinä mallina muillekin. 

Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 mennessä. Yhdessä yritystemme kanssa olemme sitoutuneet pienentämään kiirejalanjälkeämme vähentämällä kiirettä työpaikoilla ja kompensoimalla kiireen vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Tiedämme, että menestys lähtee hyvinvoinnista. Haastamme koko iisalmelaisen yhteisön, jokaisen ihmisen, mukaan tälle matkalle.

Me emme odota paremman työelämän ja tasapainoisemman arjen ihmettä, vaan teemme sen yhdessä. Tule mukaan. 

Miten Iisalmessa palaudutaan? Tutustu paikallisten suosikkeihin!
Iisalmessa on paitsi lupa myös paljon mahdollisuuksia rentoutua. Ympäröivä luonto tarjoaa upeat ja monipuoliset puitteet retkeilyyn ja liikkumiseen. Ihmisenmyötäisessä Iisalmessa harrastamaan pääsee usein jo kotiovelta. Kaikkialle on lyhyt matka – on enemmän aikaa voida hyvin. Lue paikallisten omat suosikit työstä palautumiseen.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-2_pieni.jpg

Krisjanis Jurans

Technical support specialist, Ponsse

Palaudun työstä parhaiten luonnossa, poissa hälinästä ja ihmisten keskeltä. Iisalmessa maiseman muutos tapahtuu hetkessä, koska suoraan keskustasta lähtee runsas määrä pyöräilyreittejä ja hiihtolatuja. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisvuoren huipun maisemat pyöräilyn tai hiihtolenkin yhteydessä.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-1_pieni.jpg

Noora Lankinen

Manager
Global Spare Part Operations, Normet

Hyödynnän erilaisia palautumisen keinoja pitkin työpäivää. Tykkään esimerkiksi pitää puhelinpalaverit kävellen, raittiissa ulkoilmassa. Töiden jälkeen pelaan lentopalloa ja käyn jumpissa tai kuntosalilla. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisjärven rantareitti koiran kanssa ja äänikirja korvissa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-3_pieni.jpg

Juhani Niiranen

Cluster President, HANZA AB

Minulle tehokkain tapa nollata työasiat on hypätä talvisin moottorikelkan selkään, tai laskea kesäisin vene vesille. Iisalmessa luonto on lähellä ja työmatkustaminen helppoa – lentokentän lähtöportille on kotiovelta noin tunnin pituinen matka. Suosikkipaikkani palautumiseen on poreamme kotini takapihalla Lippuniemen rannassa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-4_pieni.jpg

Katri Savolainen

CEO, Insinööritoimisto Savolainen

Vaikka yrittäjän arjessa työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on ajoittain haasteellista, aivan toisenlainen tekeminen erilaisessa ympäristössä auttaa saamaan ajatukset pois työasioista. Minulle tämä tarkoittaa erilaista ulkoilua ja oleilua hyvissä maisemissa luonnon keskellä. Suosikkipaikkani palautumiseen on uiminen kodin omassa uimarannassa.

Artikkeli: Paremman työelämän ihme tehdään Iisalmessa yhdessä

Someseinä #kiireneutraali #byiisalmi
 
Ajankohtaisia uutisia
Nuorten tila Luukku kutsuu viihtymään ja oleilemaan.jpg
19.4.2024

Nuorten hyvinvointi on puhuttanut jo pitkään valtakunnallisesti. Huolipuhe on merkki siitä, että tarvitaan tekoja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Iisalmessa on tehty paikallisesti monia, nuorten hyvinvointiin myönteisesti vaikuttavia asioita: Iisalmen nuorisopalvelut ovat toimineet vuoden alusta alkaen paraatipaikalla Iisalmen torilla hieman uudenlaisella konseptilla – linja-autoasemanakin palvelevan rakennuksen suojista löytyy Ohjaamon ja etsivän nuorisotyön lisäksi myös nuorten oleskelutila Luukku, jossa nuoria kohtaamassa ja tarvittaessa ohjaamassa ovat nuoriso-ohjaajat ja -työntekijät sekä ankkurinuorisotyöntekijä ja jelppari. Nuorten palvelut eivät toki rajaudu vain tähän, sillä myös kouluissa on tarjolla nuorisotyön tukea, ja kokonaishyvinvointia edistäviin liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin kannustetaan monin erilaisin eduin. Keskeisenä ajatuksena on, että Iisalmessa nuoruuskin saa olla ihmeellistä – täynnä erilaisia tunteita ilosta pettymyksiin. Tarvittaessa ikävaiheeseen kuuluvia haasteita taklataan yhdessä ja moniammatillisesti.

1200x1200_Iisalmi_kiireneutraali_haaste.png
30.11.2023

Panostukset sujuvan aivotyön ja työhyvinvoinnin kehittämiseen ovat osa Iisalmen tavoitetta olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki. Nyt Iisalmi haluaa jakaa oppejaan myös vertaiskaupungeilleen, sujuvasta arjestaan tunnetuille seutukaupungeille. Iisalmessa ajatellaan, että seutukaupungit voisivat yhdessä toimia suunnannäyttäjinä ja innoittajina koko Suomelle ihmisenmyötäisemmän arjen rakentamisessa.

Ponssen työyhteisössä tehdään asioita porukalla ja valmennuksen hyötyjä viedään mahdollisuuksien mukaan kaikille..jpg
12.10.2023

Iisalmen kaupunki ja Työterveyslaitos hakivat elokuussa työyhteisöryhmiä osallistujiksi paikallisille työyhteisöille suunnattuun Monoa multitaskaukselle -valmennukseen. Työterveyslaitoksen ohjaamaan valmennuskokonaisuuteen valitut Ponssen, Normetin ja Live-säätiön Iisalmen toimipisteen työyhteisöryhmät ovat syksyn aikana osallistuneet aivotyökyselyyn sekä itsenäiseen verkkovalmennukseen ja ryhmätapaamisiin. Valmennustapaamisten myötä onkin löydetty toimivia keinoja aivotyön sujuvoittamiseen ja nostettu havaittuja monitekemisen riskitekijöitä keskusteluun omissa työyhteisöissä. Nyt yhdessä löydetyistä kehittämisideoista on koottu huoneentaulu ja muistilista, joita mikä tahansa työyhteisö voi hyödyntää tavoitellessaan sujuvampaa aivotyötä, työn laatua ja tuloksellisuutta sekä työhyvinvointia. Loppuvuoden aikana valmennusprojektin myötä syntyy muitakin konkreettisia työkaluja kaikkien työelämässä toimivien hyödynnettäväksi.

Tiedolla työskentelyyn liittyy kuormitustekijöitä, joten sujuvan aivotyön taidot ovat tärkeä osa hyvinvointia..png
20.6.2023

Iisalmi on julistanut tavoitteekseen olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Kiireneutraali elämä tarkoittaa tasapainoista, hyvinvoivaa arkea niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Iisalmen kaupunki By Iisalmi -yritys- ja oppilaitoskumppaneineen onkin toteuttanut jo monia etenkin asukkaiden vapaa-aikaan liittyviä kiireneutraaliustekoja, jotka kannustavat tekemään valintoja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parhaaksi. Henkilökohtaiset valinnat eivät kuitenkaan yksin riitä - arjen tasapainoa ja hyvinvointia pitää rakentaa myös yhdessä. Siksi Iisalmi käynnistää syksyllä paikallisille työyhteisöille suunnatun Monoa multitaskaukselle -valmennuksen yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa. Haku Monoa multitaskaukselle -valmennukseen avautuu elokuussa. Työyhteisöjen toivotaan jo nyt pohtivan, voisiko valmennus olla tarpeellinen omalle tiimille, yksikölle tai vaikka koko yritykselle.

Workcation By Iisalmi -kokeilun koeasukas Saara Närä on positiivisen terveyden edistäjä..png
12.6.2023

Osana Iisalmen kaupungin ja By Iisalmi –verkoston Koe Iisalmi! -koeasumisen kampanjaa testataan tänä vuonna Iisalmen seudun mahdollisuuksia työn ja vapaa-ajan yhdistävään workcation-lomailuun liittyen. Workcation #ByIisalmi -kokeilun myötä sosiaalisen median yrittäjänä työskentelevä terveysviestinnän asiantuntija Saara Närä asuu ja työskentelee viikon ajan Spa Hotel Runnissa. Workcation-kokeilu nostaa Saara Närän kokemusten kautta esille ne monet mahdollisuudet, joita Iisalmessa on tarjolla hänen kaltaisilleen monipaikkaista työtä tekeville ja yrittäjille. Teemana koeasumisessa on tänä vuonna kiireneutraalius eli hyvinvointi, joka syntyy työn ja palautumisen tasapainosta, eikä yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä ole syytä jättää hyvinvointikeskustelun ulkopuolelle.

Reetta Sojakka nauttii Iisalmen lähiliikuntapaikoista.jpg
9.6.2023

Iisalmessa jo perinteeksi muodostunut kesäajan markkinointitoimi, Koe Iisalmi! -kampanjan koeasumisen jakso, on jälleen alkanut tämänvuotisen koeasukkaan Reetta Sojakan muutettua kaupunkiin. Reetta Sojakka työskentelee Iisalmen kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa varhaiskasvatuksen opettajana ja kertoo niin työstään kuin vapaa-ajan kokemuksistaan @koeiisalmi -Instagram-tilillä kesän ajan. Reetalla on takanaan vajaa viikko iisalmelaisuutta, ja aiemmin aina pääkaupunkiseudulla tai ulkomailla asuneena hän tunnistaa jo nyt Iisalmen kiireneutraalin ilmapiirin, jota esimerkiksi ruuhkattomuus ja joka puolella lähellä oleva luonto vesistöineen vahvistavat. Koeasumisen kampanjan kantava idea onkin tarkastella kaupunkia joka kesä erilaisen taustan omaavan nuoren muuttajan silmin ja kertoa siitä aidosti ja vuorovaikutteisesti some-seuraajille.

Kirkkopuiston leikkipuistossa kannustetaan kiireettömään, luovaan leikkiin..jpg
12.5.2023

By Iisalmi -brändin allekirjoituksessa luvataan ”Emme odota ihmeitä. Teemme niitä.” Se tarkoittaa, ettei Iisalmessa odoteta, että joku muu ratkaisee haasteet, vaan Iisalmessa tartutaan itse toimeen. Iisalmelaiseen tapaan yhteisön jäsenet keksivät ja toteuttavat rohkeasti uusia asioita, joilla elämästä tehdään vieläkin parempaa, oli kyse sitten ihmisten, yritysten tai luonnon hyvinvoinnista. Nyt Iisalmessa peitotaan globaalia ongelmaa, joka voi pahimmillaan sairastuttaa – liiallista kiirettä. Lähellä luontoa, palveluja ja harrastusmahdollisuuksia mutta samalla kansainvälisten yritysten äärellä Iisalmessa voi nimittäin aidosti elää tasapainoista arkea helpommin, mitä monessa muussa paikassa. Tätä kiireneutraaliuden vahvuutta nostetaan nyt esille esimerkiksi liikennemerkeillä ja katubanderolleilla, jotka kannustavat asukkaita ja vierailijoita tekemään järkevillä valinnoilla arjestaan hyvinvoivaa.

Ilmakuva Porovedestä ja päällä By Iisalmi -logo sekä teksti: Turhaa kiirettä? Iisalmelainen tai Iisalmessa työskentelevä, vastaa kyselyyn. iisalmi.fi/kiirekysely
22.9.2022

Iisalmen kaupunkistrategian keskiössä on toiminta-ajatus ”Huolehdimme asukkaidemme hyvinvoinnista ja vahvistamme koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa.”. Iisalmen kaupunki ja noin 30 yritys- ja oppilaitoskumppania ovat valinneet By Iisalmi -brändin yhdeksi avainteemaksi seudun asukkaiden hyvinvoinnin vahvistamisen ja sitä kautta pitovoiman ja vetovoiman kehittämisen. Osaajapitovoima ja -vetovoima ovat yritysten kasvun kannalta avainkysymyksiä – jokainen seudun yritys tarvitsee hyvinvoivaa henkilöstöä. Tasapainoiseksi elämänsä kokeva, hyvinvoiva henkilöstö saa aikaan parasta menestystä työnantajayritykselleen ja koko seudulle. Hyvinvoivan kaupungin viesti houkuttelee taas yhä uusia osaajia kaupunkiin, joko töihin tai yrittämään – luomaan uusia ihmeitä. Kysymys on siis hyvinvoinnin ja vetovoiman kiertokulusta, jota nyt yhdessä halutaan vahvistaa ja samalla kulkea kohti Iisalmen strategian visiota ”Suomen houkuttelevin seutukaupunki”.

Kaikki uutiset