Iisalmi – Maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki 2025

Työelämän ja muun arjen kuormittavuus on jatkuvasti lisääntynyt ja mitä kiireempi on, sitä huonommin ihmiset voivat. Me Iisalmessa haluamme pitää työn ja vapaa-ajan tasapainossa ja kiirejalanjälkemme pienenä. Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Tule mukaan!

Mikä on sinun kiirejalanjälkesi?

Kiire on huono isäntä, sillä se ottaa aina enemmän kuin antaa. Tutkimusten mukaan 55 % suomalaisista kokee työssään jatkuvaa kiirettä (SAK, tutkimus 2020). Jopa 17 % kokee psyykkisiä oireita ja kuormitusta (FinSote, 2020). Lopulta stressi sairastuttaa. Liialla ja turhalla kiireellä on siis raskaat ja synkät jalanjäljet. 

Iisalmi on tunnettu paitsi raudanlujaa osaamista omaavista yrityksistään, myös rauhasta ja leppoisasta elämäntyylistä. Meillä onkin ymmärretty yksi tärkeä asia: Kiire ei tee kenestäkään onnellista, eikä työstä hyvää. Parhaat ideat ja tinkimättömin osaaminen syntyvät silloin, kun työ ja vapaa-aika ovat sopivassa tasapainossa.  Työssä ja vapaa-ajalla ajalla voi toki olla välillä enemmän hoppua, mutta tärkeintä on se, miten siitä palautuu - että kiireettömiä hetkiä on neutralisoimassa niitä kiireisempiä. 

Iisalmessa voit luoda kansainvälistä huippu-uraa ja pitää silti elämän tahdin sopivan leppoisana. Olit sitten toimitusjohtaja tai ihan tavallinen työntekijä. Vapaa-aika on meille aivan yhtä tärkeää kuin työaikakin, sillä me arvostamme ihmisten hyvinvointia. Me elämme yhtä aikaa maalla ja maailmalla - luonnon ja kansainvälisten uramahdollisuuksien äärellä. Meillä elämälle on ihmisenmyötäiset puitteet. Tämä ainutlaatuinen vahvuutemme antaa meille mahdollisuudet tavoitella kiireneutraaliutta ja olla siinä mallina muillekin. 

Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 mennessä. Yhdessä yritystemme kanssa olemme sitoutuneet pienentämään kiirejalanjälkeämme vähentämällä kiirettä työpaikoilla ja kompensoimalla kiireen vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Tiedämme, että menestys lähtee hyvinvoinnista. Haastamme koko iisalmelaisen yhteisön, jokaisen ihmisen, mukaan tälle matkalle.

Me emme odota paremman työelämän ja tasapainoisemman arjen ihmettä, vaan teemme sen yhdessä. Tule mukaan. 

Miten Iisalmessa palaudutaan? Tutustu paikallisten suosikkeihin!
Iisalmessa on paitsi lupa myös paljon mahdollisuuksia rentoutua. Ympäröivä luonto tarjoaa upeat ja monipuoliset puitteet retkeilyyn ja liikkumiseen. Ihmisenmyötäisessä Iisalmessa harrastamaan pääsee usein jo kotiovelta. Kaikkialle on lyhyt matka – on enemmän aikaa voida hyvin. Lue paikallisten omat suosikit työstä palautumiseen.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-2_pieni.jpg

Krisjanis Jurans

Technical support specialist, Ponsse

Palaudun työstä parhaiten luonnossa, poissa hälinästä ja ihmisten keskeltä. Iisalmessa maiseman muutos tapahtuu hetkessä, koska suoraan keskustasta lähtee runsas määrä pyöräilyreittejä ja hiihtolatuja. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisvuoren huipun maisemat pyöräilyn tai hiihtolenkin yhteydessä.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-1_pieni.jpg

Noora Lankinen

Manager
Global Spare Part Operations, Normet

Hyödynnän erilaisia palautumisen keinoja pitkin työpäivää. Tykkään esimerkiksi pitää puhelinpalaverit kävellen, raittiissa ulkoilmassa. Töiden jälkeen pelaan lentopalloa ja käyn jumpissa tai kuntosalilla. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisjärven rantareitti koiran kanssa ja äänikirja korvissa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-3_pieni.jpg

Juhani Niiranen

Cluster President, HANZA AB

Minulle tehokkain tapa nollata työasiat on hypätä talvisin moottorikelkan selkään, tai laskea kesäisin vene vesille. Iisalmessa luonto on lähellä ja työmatkustaminen helppoa – lentokentän lähtöportille on kotiovelta noin tunnin pituinen matka. Suosikkipaikkani palautumiseen on poreamme kotini takapihalla Lippuniemen rannassa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-4_pieni.jpg

Katri Savolainen

CEO, Insinööritoimisto Savolainen

Vaikka yrittäjän arjessa työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on ajoittain haasteellista, aivan toisenlainen tekeminen erilaisessa ympäristössä auttaa saamaan ajatukset pois työasioista. Minulle tämä tarkoittaa erilaista ulkoilua ja oleilua hyvissä maisemissa luonnon keskellä. Suosikkipaikkani palautumiseen on uiminen kodin omassa uimarannassa.
Ilmianna työyhteisön kiireneutraaliusteko tai paljasta yrityksenne leppoisin palvelulupaus - konkreettiset teot toimivat mallina myös muille!

Yhteiset iltapäiväkahvit, toimistokoirat, joogatunnit työn lomassa, joustavat etätyömahdollisuudet tai rauhalliset lounastauot – Miten teidän työpaikallanne pidetään huolta kiireettömästä ilmapiiristä ja työhyvinvoinnista?

Entä saavatko yrityksenne asiakkaat nauttia palvelustanne erityisen kiireettömästi? Kuuluuko asiakaspalveluunne hymy ja kiireettömyys?  

Keräämme iisalmelaisten yritysten, työyhteisöjen ja kolmannen sektorin toimijoiden parhaita vinkkejä ja ideoita kiireneutraalin työpaikan tai palvelukokemuksen luomiseen. Teot voivat olla pieniä tai suuria. Oivaltavimmat vinkit jaetaan tällä sivulla ja Iisalmen kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Arvomme kaikkien kiireneutraalius- ja työhyvinvointitekojen ilmiantaneiden organisaatioiden/yritysten/yhteisöjen kesken iisalmelaisen Inora Oy:n valmistaman Heija-keinun (www.inora.fi/heija-keinutuoli-94108).
Heija-keinu on kuin kiireetön syli, johon voi istahtaa työpaikan kahvihuoneessa tai takapihalla nauttimaan kahvikupposen, ajattelemaan keskittyneesti tai vain nauttimaan hetkestä! Arvonta suoritetaan elokuussa 2023.

 

Klikkaa lomakkeelle:

Ilmianna kiireneutraalius- tai työhyvinvointiteko

Artikkeli: Paremman työelämän ihme tehdään Iisalmessa yhdessä

Someseinä #kiireneutraali #byiisalmi
 
Ajankohtaisia uutisia
Iisalmi_Monoa_multitaskaukselle_mukaan_valittujen_somefeed_5 (1).jpg
6.9.2023

Iisalmen kaupunki ja Työterveyslaitos hakivat elokuussa työyhteisöryhmiä paikallisille työyhteisöille suunnattuun Monoa multitaskaukselle -valmennukseen. Työterveyslaitoksen vetämään valmennuskokonaisuuteen valitut työyhteisöryhmät tulevat Ponsselta, Normetilta ja Live-säätiön Iisalmen toimipisteeltä. Valmennus on käynnistynyt aivotyökyselyllä, ja syys-lokakuun aikana se jatkuu ryhmäkohtaisilla toimenpiteillä. Valmennusta seurataan Iisalmen kaupungin kanavissa ja sen tuloksia esitellään By Iisalmi -seminaarissa 8.11.2023. Monoa multitaskaukselle -valmennuksen ja taustakampanjan tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti koettuun työhyvinvointiin ja työn tuloksellisuuteen sekä Iisalmen seudun osaajavetovoimaan.

Monoa multitaskaukselle -kampanjassa sujuvan aivotyön teema kiteytyy meemeihin..png
11.8.2023

Iisalmi käynnistää maanantaina 14.8.2023 paikallisille työyhteisöille suunnatun Monoa multitaskaukselle -kampanjan yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa. Ensimmäinen vaihe sujuvaan, tuloksellisempaan ja terveellisempään aivotyöhön tähtäävässä kampanjassa on Monoa multitaskaukselle -valmennuksen osallistujaryhmien rekrytointi – ilmaiseen valmennukseen valitaan kolme työyhteisöryhmää. Lisäksi kampanja tarjoaa kaikille sen viestintää seuraaville monia mahdollisuuksia oppia parempia työskentelytapoja mm. tuottamalla Monoa multitaskaukseen -työkirjan ja jakamalla meemien kautta tietoa aivotyön kongnitiivisista vaatimuksista ja innostavista voimavaroista. ​

Tiedolla työskentelyyn liittyy kuormitustekijöitä, joten sujuvan aivotyön taidot ovat tärkeä osa hyvinvointia..png
20.6.2023

Iisalmi on julistanut tavoitteekseen olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Kiireneutraali elämä tarkoittaa tasapainoista, hyvinvoivaa arkea niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Iisalmen kaupunki By Iisalmi -yritys- ja oppilaitoskumppaneineen onkin toteuttanut jo monia etenkin asukkaiden vapaa-aikaan liittyviä kiireneutraaliustekoja, jotka kannustavat tekemään valintoja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parhaaksi. Henkilökohtaiset valinnat eivät kuitenkaan yksin riitä - arjen tasapainoa ja hyvinvointia pitää rakentaa myös yhdessä. Siksi Iisalmi käynnistää syksyllä paikallisille työyhteisöille suunnatun Monoa multitaskaukselle -valmennuksen yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa. Haku Monoa multitaskaukselle -valmennukseen avautuu elokuussa. Työyhteisöjen toivotaan jo nyt pohtivan, voisiko valmennus olla tarpeellinen omalle tiimille, yksikölle tai vaikka koko yritykselle.

Workcation By Iisalmi -kokeilun koeasukas Saara Närä on positiivisen terveyden edistäjä..png
12.6.2023

Osana Iisalmen kaupungin ja By Iisalmi –verkoston Koe Iisalmi! -koeasumisen kampanjaa testataan tänä vuonna Iisalmen seudun mahdollisuuksia työn ja vapaa-ajan yhdistävään workcation-lomailuun liittyen. Workcation #ByIisalmi -kokeilun myötä sosiaalisen median yrittäjänä työskentelevä terveysviestinnän asiantuntija Saara Närä asuu ja työskentelee viikon ajan Spa Hotel Runnissa. Workcation-kokeilu nostaa Saara Närän kokemusten kautta esille ne monet mahdollisuudet, joita Iisalmessa on tarjolla hänen kaltaisilleen monipaikkaista työtä tekeville ja yrittäjille. Teemana koeasumisessa on tänä vuonna kiireneutraalius eli hyvinvointi, joka syntyy työn ja palautumisen tasapainosta, eikä yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä ole syytä jättää hyvinvointikeskustelun ulkopuolelle.

Reetta Sojakka nauttii Iisalmen lähiliikuntapaikoista.jpg
9.6.2023

Iisalmessa jo perinteeksi muodostunut kesäajan markkinointitoimi, Koe Iisalmi! -kampanjan koeasumisen jakso, on jälleen alkanut tämänvuotisen koeasukkaan Reetta Sojakan muutettua kaupunkiin. Reetta Sojakka työskentelee Iisalmen kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa varhaiskasvatuksen opettajana ja kertoo niin työstään kuin vapaa-ajan kokemuksistaan @koeiisalmi -Instagram-tilillä kesän ajan. Reetalla on takanaan vajaa viikko iisalmelaisuutta, ja aiemmin aina pääkaupunkiseudulla tai ulkomailla asuneena hän tunnistaa jo nyt Iisalmen kiireneutraalin ilmapiirin, jota esimerkiksi ruuhkattomuus ja joka puolella lähellä oleva luonto vesistöineen vahvistavat. Koeasumisen kampanjan kantava idea onkin tarkastella kaupunkia joka kesä erilaisen taustan omaavan nuoren muuttajan silmin ja kertoa siitä aidosti ja vuorovaikutteisesti some-seuraajille.

Hyvinvointi Virransillan tarjoamissa hoidoissa kiireetön asiakaskohtaaminen on keskiössä..jpeg
17.5.2023

Iisalmen kaupunkialueen kehittämisyhdistys Iiden ry on mukana Kiireneutraali Iisalmi -kampanjassa tavalla, jonka sen jäsenyritykset osaavat parhaiten: Palvelemalla asiakkaita kiireettömästi, lupsakkaasti ja henkilökohtaiset tarpeet huomioiden. Jos eteläsuomalaisessa kauppaliikkeissä on nähty kiireettömiä kassalinjoja, löytyy Iisalmesta kokonaisia kauppaliikkeitä, joissa luvataan aikaa asiakkaille – todetaan, että asiakkaat saavat viihtyä ilman kiirettä. Tällainen palvelulupaus edistää kokemusta siitä, että Iisalmi on ihmisenmyötäinen kaupunki, olipa asiakkaana paikallinen tai matkailija.

Kirkkopuiston leikkipuistossa kannustetaan kiireettömään, luovaan leikkiin..jpg
12.5.2023

By Iisalmi -brändin allekirjoituksessa luvataan ”Emme odota ihmeitä. Teemme niitä.” Se tarkoittaa, ettei Iisalmessa odoteta, että joku muu ratkaisee haasteet, vaan Iisalmessa tartutaan itse toimeen. Iisalmelaiseen tapaan yhteisön jäsenet keksivät ja toteuttavat rohkeasti uusia asioita, joilla elämästä tehdään vieläkin parempaa, oli kyse sitten ihmisten, yritysten tai luonnon hyvinvoinnista. Nyt Iisalmessa peitotaan globaalia ongelmaa, joka voi pahimmillaan sairastuttaa – liiallista kiirettä. Lähellä luontoa, palveluja ja harrastusmahdollisuuksia mutta samalla kansainvälisten yritysten äärellä Iisalmessa voi nimittäin aidosti elää tasapainoista arkea helpommin, mitä monessa muussa paikassa. Tätä kiireneutraaliuden vahvuutta nostetaan nyt esille esimerkiksi liikennemerkeillä ja katubanderolleilla, jotka kannustavat asukkaita ja vierailijoita tekemään järkevillä valinnoilla arjestaan hyvinvoivaa.

Ponssen Krisjanis Jurans kertoo oman kiireneutraalin arjen tarinansa Kiireneutraali Iisalmi -kampanjassa..jpeg
1.3.2023

Iisalmessa on ymmärretty, että liiallinen kiire ei tee hyvää ihmisille eikä työn laadulle. Turhasta kiireestä on inhimillisen ja taloudellisen menestyksen vuoksi tärkeää pyrkiä eroon. Iisalmella on monia vahvuuksia, joiden avulla kaupungin on mahdollista toimia edelläkävijänä turhan kiireen karkotuksessa ja kiireettömämmän, hyvinvoivan elämäntavan rakentamisessa. Kiireneutraali Iisalmi -kampanjan nimissä onkin toteutettu jo monenlaisia iisalmelaisten työ- ja vapaa-ajan leppoistamiseen innostavia tekoja. Nyt Iisalmi haluaa antaa kaupunkiin muuttaville lahjan, joka auttaa heitä heti uudelle kotipaikkakunnalle muutettuaan tarttumaan leppoisaan ilmapiiriin ja muistamaan palautumisen tärkeyden muuttokiireidenkin keskellä.

Kiireneutraali_Iisalmi_soittolista_FB_IG.jpg
24.1.2023

Millainen musiikki saa sinut tuntemaan olosi levolliseksi? Onko sinulla jokin lempikappale niihin hetkiin, kun kaipaat palautumista päivän kiireistä? Maailman ensimmäiseksi kiireneutraaliksi seutukaupungiksi pyrkivä Iisalmi kokoaa nyt yhdessä iisalmelaisten kanssa Kiireneutraali Iisalmi -soittolistan. Tavoitteena on inspiroida pieniin arjen tekoihin, jotka ovat osa tasapainoisempaa, hyvinvoivaa arkea - kiireneutraalia elämää.

Nainen istuu metsikössä polkupyörän vieressä ja näyttää rentoutuneelta ja hyvinvoivalta
23.1.2023

Iisalmi haastaa paikalliset yritykset mukaan kiireneutraaliustavoitteeseen keräämällä työpaikoilta konkreettisia toimia hyvinvoinnin ja kiireettömän työelämän tukemiseen. Kiire-barometrilla kaupunki seuraa iisalmelaisten kokemaa kiirettä puolivuosittain.

Kaikki uutiset
Edellinen 1 2Seuraava