Kirkkopuistonkatu on yksi aikanaan asemakaavoituksessa lähinnä tulipalojen rajoittamiseen suunniteltu leveä rakentamaton väylä. Muut vastaavat väylät ovat Otavan- ja Pohjolankadut.
Puisto on rakenteeltaan barokkityyliä. Puiston keskeinen rakennus on nykyisin ravintolana toimiva Iisalmen Raatihuone.
Puistossa sijaitsee virastotalo (rakennushallitus vuonna 1983), joka on yksityisomistuksessa. Simonniemellä sijaitsee myös noin 100 vuotta sitten valmistunut Paloisvirran satama entisen Simonojan suulla. Simonoja, joka katkaisi Luuniemen alueen saareksi, on sittemmin täytetty.
Paloisvirran rantapuisto ja Paloisvirta sen keskellä muodostavat monipuolisen viihtymiskeskuksen. Jo 1800-luvulla ilmestyneessä ensimmäisessä merkittävässä suomenkielisessä matkailuoppaassa suositellaan ”soutelua kauniilla Paloisvirralla”.
Olvin panimon kupeessa Luuniemellä sijaitseva puisto on saanut nimensä Pohjois-Saksassa sijaitsevan Ylä-Savon seudun yhteistoimintaseutukunnan mukaan. Luuniemellä tapahtumakenttää vastapäätä sijaitsevan puiston sisäänkäynnissä on puiston nimikkokivi sekä etäisyyksiä osoittava suuntaviitta.
Koljonvirran taistelun ja Kansalliskirjailija Juhani Ahon synnyinmaisemissa kiertävä historiapolku opastauluineen esittelee paikallishistoriaa, tarinoita taisteluista ja tarinankertojista.
Puiston keskusaukiota reunustavat Pohjolankadun vanhat katukivet. Kun katu asfaltoitiin 1990-luvun alussa, mukulakivet otettiin talteen. Aikoinaan käsin Paloisvuoresta louhitut kivet saivat uuden elämän satamapuistossa. Puiston keskellä sijaitseva lasten leikkipuisto sai virallisen nimen Leijonapuisto, kun sen virallisia avajaisia vietettiin 27.08.2008.