Kerää roskat turvallisesti

  • Muista suojata itsesi: Roskia kerätessä jalkaan kannattaa laittaa tukevapohjaiset kengät ja käsiin suojaavat käsineet. Ole erityisen varovainen, jos keräät lasia, metallia tai hyvin likaisia roskia.
  • Käytä apuna välineitä: Mukaan on hyvä ottaa roskapussi sekä roskapihdit tai muu työkalu roskien poimimiseen. Pihtinä voi käyttää esim. maasta löytyviä puutikkuja tai oksia. Kampanjan ajan roskapihtejä voi lainata 2-3 päiväksi/hlö Iisalmen kaupungintalon I-pointista.
  • Huomioi vaaralliset roskat: Pidä vaaralliset roskat (huumeruiskut, lääkkeet, akut, paristot, jne.) erillään muista roskista. Huumeruiskut voit laittaa hanskat kädessä tai suojavälinettä käyttäen astiaan, joka on piikin kestävä. Astiaksi käy esim. muovirasia tai virvoitusjuomatölkki. Löytyneet huumeruiskut tai lääkkeet voit viedä lähimpään apteekkiin.
  • Tienvarsien siivoaminen: Jos suunnittelet tienvarsien siivoamista talkoilla, ota yhteys aluksi tien kunnossapitäjään.
    Teiden varsien puhdistus kuuluu osaksi teiden kunnossapitourakoita, mutta urakoitsija voi antaa tehtävän esimerkiksi urheiluseuran tai koululaisryhmän hoidettavaksi. Lisäksi vapaaehtoiset yksityishenkilöt järjestävät toisinaan tiestön siivoustalkoita.
  • Kerättyjen roskasäkkien poisvienti: Pieniä määriä roskia toivotaan mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen.
    Kampanjan ajan Iisalmen kaupunki on merkinnyt Siisti Iisalmi -tarroilla isoja roska-astioita, joihin voi kerätyt roskat jättää.
  • Muista hygienia: Kädet kannattaa pestä huolellisesti roskien keräämisen jälkeen, vaikka olisit käyttänyt suojakäsineitä.