Tuula Lehtinen: Koivukuja ja Kuplintaa

Uimahallin prosenttitaiteilijaksi valittiin kokenut julkisen taiteen tekijä Tuula Lehtinen.  Tamperelainen Lehtinen käyttää usein mosaiikkia taiteessaan, ja luo vaikuttavia kokonaisuuksia tuoden taiteen osaksi rakennusten arkkitehtuuria. Hän on myös kuvataiteen moniosaaja, jolle arvokkaan tradition ja käsityötaidon jatkaminen ja uudistaminen on tärkeää. Lehtinen on viehättynyt vanhoista perinteisistä tekniikoista, mutta haluaa tuoda niitä tuoreella tavalla osaksi nykypäivän ihmisten arkea.

Lehtisen Koivukuja-mosaiikkiteos on kaksiosainen. Materiaalina teoksessa on keraaminen laatta, joista iso osa on käsin väritettyä. Tematiikan lähtökohdaksi valikoitui Iisalmen kuuluisa koivukuja, mutta teos ei suoranaisesti kuvaa kyseistä koivukujaa vaikka kantaakin sen nimeä. Mosaiikkikoivikko levittäytyy kuntouintialtaan ja terapia-altaan takaseinille hiukan erivuodenaikojen väreissä.

Mosaiikin lisäksi terapia-altaan lasiseinille syntyi painantatekniikalla kesäisistä sadepisaroista muodostuva teos "Kuplintaa", joka toimii samalla lasiseinän törmäysesteenä.

Taiteilijan ajatuksia projektista

Kutsu tekemään luonnoksia Iisalmen uuteen uimahalliin oli tilaisuus päästä miettimään taiteen roolia ja paikkaa tilaan, jossa sille oli ajateltu keskeinen rooli. Tässä tarjoutui suurenmoinen mahdollisuus tehdä mosaiikkia todella laajoille pinta-aloille. Pääsin myös käyttämään pitkään kehittelemääni metodia erikokoisten laattojen leikistä abstraktin ja esittävän kuva-pinnan välillä kohteessa, jossa mosaiikkia katsellaan sekä läheltä että kaukaa.  Koivukuja on tähänastisen urani suurin mosaiikki, jonka yhteenlaskettu pinta-ala on 130m2.

Kuvagalleria