Hernejärven kylä

Hernejärvi on aktiivinen ja elinvoimainen kylä Iisalmen kaupungin itälaidalla. Lukuisten järviensä ja kumpuilevan maastonsa ansiosta alue on maisemiltaan erittäin kaunis. Työssäkäyntimahdollisuuksien puolesta kylän sijainti on erinomainen, sillä lähimpiin taajamiin, eli Iisalmeen, Lapinlahdelle ja Sonkajärvelle, on kaikkiin noin 20 kilometriä matkaa ja käydäänpä kylältä töissä myös Kuopiossa. Eipä siis ihme, että asukkaita kylällä riittää: vakituisia asukkaita on noin 560, joista 16% alle 15-vuotiaita lapsia ja nuoria. Kylälle on myös muuttanut tasaiseen tahtiin uusia asukkaita. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Hernejärvelle on rakennettu peräti 41 uutta taloa.

Pieni tyttö seisoo sillalla ja katselee jokea

Hernejärvellä on hyvät mahdollisuudet harrastaa. Tarjolla on lapsille ja nuorille mm.satujumppaa, jalkapalloa, sählyä, jääkiekkoa ja toimintakerho sekä aikuisille kahvakuulaa, jumppaa, joogaa, lentopalloa sekä istumalentopalloa. Talvisin tarjolla on vapaaehtoisvoimin ylläpidetyt jääkiekkokaukalo sekä yli 25 kilometrin latuverkosto. Kylältä löytyy myös Pitkäkosken erikoiskalastuskohde sekä useita laavuja niin kesä- kuin talviretkeilijöitäkin varten. Liikunnan harrastusmahdollisuudet paranivat merkittävästi, kun kyläkoululle valmistui kauan odotettu liikuntasali – näkyvä osoitus koulun ja alueen asukkaiden sinnikkäästä yhteistyöstä. Rakennuksen avajaisia juhlittiin näyttävästi lähes 200 hengen voimin syksyllä 2015.

Hernejärvellä on toimiva kyläkoulu, jossa on 4 vakituista opettajaa ja yli 70 oppilasta. Alle kouluikäisille puolestaan on tarjolla useita perhepäivähoitajia. Viikoittaisina palveluina tarjolla on myös kauppa- sekä kirjastoautot. Valokuitu kylälle saatiin ensimmäisten maaseutualueiden joukossa Iisalmessa ja yhteistyötä on tehty myös vesiosuuskuntien muodossa.