Ympäri Iisalmea on useita pysyvästi julkisilla paikoilla olevia muistomerkkejä ja patsaita. Eniten teoksia on keskustan alueella, mutta niitä löytyy myös koljonvirralta, sankariniemeltä ja ohitustien varresta. Kustaa Aadolfin kirkon alueella on myös listan ulkopuolisia muistomerkkejä.

 

Patsaat ja veistokset

Patsas on jalustallinen veistos, joka on yleensä suhteellisen suurikokoinen ja näkyvälle julkiselle paikalle sijoitettu. Ne kuvaavat tavallisesti henkilöä tai toimivat muistomerkkinä. Myös rintakuva on patsas. Henkilöpatsaiden (esim.  kirkkopuistossa oleva Juhani Ahon patsas) lisäksi Iisalmessa on myös veistoksia ja tilataideteoksia (esim. koivukujalla oleva Keltainen venyttelijä). 

 

Muistomerkit

Muistomerkki on jonkin muistona toimiva objekti. Usein muistomerkin aihe on henkilö, yleisimmin kuollut henkilö tai joku tapahtuma. Yleisiä muistomerkin muotoja ovat maamerkit, kuten patsaat, veistokset, monumentit, suihkulähteet tai jopa kokonaiset puistot tai paikat. Muistomerkki voi syntyä myös spontaanisti ja olla tilapäinen. Iisalmessa muistomerkit käsittävät sotamuistomerkit, merkkihenkilömuistomerkit ja hautamuistomerkit. 

Kartta