Iisalmen kaupunki edistää työmatkaliikkumista

Iisalmen työmatkapyöräilyn ja -kävelyn edistämisohjelman tavoitteena on lisätä Iisalmessa pyöräilyn ja kävelyn kulkutapaosuutta 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Tämä saadaan aikaan muun muassa asennekasvatuksella sekä infrastruktuurin ja joukkoliikenteen kehittämisellä. Myös työpaikkojen asenne työmatkaliikkumista kohtaan ratkaisee.

Iisalmen kaupunki edistää työmatkaliikkumista mm. priorisoimalla kevyen liikenteen väylien talvikunnossapitoa kaupungin urakointialueilla. Pyöräteitä siis aurataan aamuisin työmatkaliikenteelle suotuisaksi keskustan alueella. Kaupunki on myös uusinut pyörätelineitä ja huomioi aktiivisesti kävelyn ja pyöräilyn turvallisuutta ja sujuvuutta kaavoituksessa ja maankäytössä.

 

Ilmapumppu Iisalmen torilla ja Kankaan liikunta-alueella

Linja-autoaseman ja torikahvilan läheisten pyörätelineiden luota löytyy ilmapumppu. Toinen ilmapumppu löytyy Kankaan liikunta-alueelta.  Musta, jalalla pumpattava pumppu palvelee pyöräilijöiden lisäksi esimerkiksi ilmakumirenkaallisten lastenrattaiden ja rollaattoreiden käyttäjiä.

Ilmapumpussa on monitoimisuutin, joka sopii kaikkiin venttiileihin.

Torin ympäristöstä löytyy myös pyörätelineitä, joihin voi lukita pyörän myös rungosta.

 

Lyhyitä matkoja liikutaan paljon Iisalmessa

Edistämisohjelmaa laadittaessa havaittiin, että Iisalmessa on hyvät edellytykset kasvaa viisaan liikkumisen kaupunkina. Meillä on kauniita, hyväkuntoisia reittejä ja positiivista asennetta kävelyä ja pyöräilyä kohtaan. Haasteena on esimerkiksi kaupungin hajanainen rakenne.

Iisalmelaiset myös kulkevat paljon lyhyitä matkoja jalan tai pyörällä töihin, kouluun tai työasioilla. Tätä on vara vielä lisätä. 2015 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yli puoella vastanneista työntekijöistä oli alle viiden kilometrin pituinen työmatka (130 vastaajasta 67 prosentilla). Jos sopivan matkan pituutena pitää kymmentä kilometriä, niin 76 prosentilla vastaajista olisi mahdollista kulkea työmatkoja pyörällä tai kävellen.