Salla Ikonen: Revontulien taikaa, Satumetsä ja Luontoyhteys

Kilpijärven koulun prosenttitaiteilijaksi valittiin Salla Ikonen portfolio-haun kautta. Ikosen ehdotukset moniosaisesta satumaailmasta inspiroituneesta teoksesta sopivat parhaiten koulumaailmaan ja koulun sijaintipaikkaan.  Teoskokonaisuuteen kuuluvat Revontulien taikaa, Satumetsä ja Luontoyhteys -teokset. Revontulien taikaa -teos levittäytyy puukoulun julkisivuun kahdelle sivustalle. Korkeammalla olevat eläimet valaistaan UV-valoilla, jolloin ne hohtavat revontulten tavoin pimeällä.  Satumetsä-teos koostuu kahdesta ruokasalin tietämillä roikkuvasta "mobilesta", joissa nähdään satumaisia eläinhahmoja. Luontoyhteys-teos sijoittuu pääsisäänkäynnin  kohdalla olevaan portaikkoon, josta se näkyy useaan suuntaan. Teoksessa on kuvattuna kauniisti närhi.

Taiteilijan ajatuksia projektista

Toteutin moniosaisen taidekokonaisuuden Kilpijärven koululle Iisalmeen. Ulkoteokset kulkevat “Revontulien taikaa”-teemalla, ja niissä seikkailevat hirvi, kettu ja kuukkeli. Toteutin teokset alumiinikomposiittilevyille. Osassa teoksista on myös UV-efekti korostamassa revontulitunnelmaa. Sisällä eläinteema jatkuu liikuntasalissa suuren Ketun myötä, joka heittelee planeettoja koripallokoriin. Portaikossa närhi ottaa lapset suojaan siipiensä alle. 


Yläaulasta voi tarkastella kahta roikkuvaa himmeliä, joissa on yhteensä 48 erilaista kuvaa. Pyysin lapsilta tarinoita metsästä ja eläimistä, ja suunnittelin ja maalasin teokset niiden pohjalta muotoonleikatulle koivuvanerille. Tarinoissa toistuivat aiheina ystävyys, perhe, vaikeuksien voittaminen ja seikkailut. 

Halusin toteuttaa iloisen kokonaisuuden, joka jatkuu läpi koulun, ja tuo sekä luonnon, että eläimet mielikuvituksellisesti ja leikkisästi osaksi lasten arkea. Olen ollut hyvin kiitollinen ja liikuttunut kaikesta hyvästä palautteesta, jota olen saanut tästä kokonaisuudesta, ja toivon teosten luovan hyvää tunnelmaa muutenkin viihtyisään kouluun.

 
Teoskuvat Tommi Korpihalla

Teokset valmistuivat keväällä 2022.