Ruokailu varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja hoivapuolella

Ruokapalveluissa tuotetaan vajaat 4000 ateriaa päivässä.

Iisalmen kaupungin tuotanto- ja palvelukeittiöt tarjoavat perinteisiä suomalaisia ruokalajeja. Käytämme ruoanvalmistuksessa mahdollisimman paljon suomalaisia elintarvikkeita ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Valmistuksessa noudatetaan voimassa olevia suosituksia sekä asiakaskunnan toiveita.

Huomioimme juhlapyhät ruokalistoillamme. Iisalmen kaupungin ruokapalvelut pyrkii varmistamaan asiakastyytyväisyyskyselyillä, että ruokalajit ovat mieleisiä ja maistuvia.

Sairaaloissa ja palvelukeskuksissa ruokailu on keskeinen osa asiakkaan ympärivuorokautista hoitoa ja hyvinvointia. Valmistamme hoitohenkilökunnan tilausten mukaan päivittäin viisi ateriaa:

*  aamupalan

*  lounaan

*  päiväkahvin

*  päivällisen

*  iltapalan.

Ruokalistasuunnittelussa otamme huomioon ravitsemussuositukset, asiakkaiden erityistarpeet, sesongit ja juhlapyhät.

Valmistamistamme aterioista noin 20 % on erityisruokavalioita. Yleisimmät erityisruokavaliot ovat rakennemuunneltu ruoka, maidoton, kananmunaton ja gluteeniton sekä erilaiset ruoka-aineallergiat. Kasvisruoan tarjoamme lakto-ovo-vegetaarisena eli se sisältää kasvikunnan tuotteiden lisäksi myös maitotaloustuotteita ja kananmunaa.

Mikäli lapsi/koululainen tarvitsee erityisruokavalion, hän saa sen  terveydenhoitajan tai lääkärintodistuksen perusteella.  Päiväkotiin toimitetut todistukset käyvät myös koulussa. Eettinen ruokavalio saadaan, kun kysymyksessä on uskonnolliseen vakaumukseen liittyvät todistukset. Kasvisruokavalio toteutetaan, jos sitä noudatetaan kotonakin. Erityisruokavalion tarve selvitetään ennen päiväkotiin/kouluun tuloa.

Omavalvonnassa käytössämme Luoto keittiössä on sähköinen järjestelmä, jota laajennamme myös muihin valmistuskeittiöihin.

Valmistuskeittiöiden Kielo, Luoto ja Majakka Oiva raportit löytyvät Eviran sivuilta.

 

Iisalmessa on aloitettu ylijäämäruuan myyntikokeilu

Iisalmen kaupungin ruokapalvelu aloitti kokeilun, jossa myydään kouluruokailusta jäänyttä ylijäämäruokaa 6.5.2019 alkaen koulupäivinä. Ruoka on ostettavissa heti kouluruokailun loputtua enintään viidentoista minuutin ajan. Ruoka-annoksen voi maksaa ainoastaan kulttuurikeskuksen tai kaupungintalon infopisteistä ostettavilla ruokalipuilla. Kokeilu on voimassa toukokuun ajan ja se jatkuu, mikäli kokemukset ovat hyvät.

Ylijäämäruuan myyntipisteet:

Juhani Ahon koulun ruokasalissa, käynti Päiviönkadun puoleisesta ovesta kello 12.15-12.30.

Lumakeskus Majakan ruokasalissa Savonkatu 5, (pääovi) kello 12.20-12.45.

Edvin Laineen ruokasalissa Savonkatu 8, (pääovi) kello 12.15-12.30.

Kangaslammin koulun ruokasalissa Petter Kumpulaisentie 30, (pääovi) kello 12.15-12.30.

Ylijäämäruokaa voi ostaa ainoastaan ruokalipuilla, joita voi ostaa ennakkoon kulttuurikeskuksen tai kaupungintalon infopisteistä arkisin kello 8.00-15.30. Lipun hinta on 3,20 euroa riippumatta ruokalajista. Lippuja ei myydä kouluilla. Ruokalippu jätetään linjastossa olevaan piikkiin. Ruokalipulla saa yhden rasiallisen ruokaa. Rasian tilavuus on yksi litra ja se sisältyy hintaan. Asiakas annostelee itse ruuan rasiaan, jonka hän saa jakelulinjastosta.

Ruokalista löytyy www.iisalmi.fi/ruokalistat ja paperitulosteena kouluilla.

Ruokapalvelu vastaa ruoan omavalvonnasta siihen saakka, kunnes asiakas on pakannut ruoan rasiaan. Ruokapalvelut ei sitoudu siihen, että ruokaa jää joka päivä tai ruoan pääraaka-ainetta on tasaisesti esimerkiksi lihakeitossa lihaa tai kastikkeessa makkaraa tai muuta vastaavaa. Tilauksia keittiöt eivät ota vastaan, eikä sitä voi varata millään tavalla.

Koulujen sisääntulo-ovilla on päivittäin ilmoitukset, onko ruokaa jäänyt myytäväksi vai ei.