Timo Tolonen: Kiurujoki-sarja

Alunperin Runnille suunniteltiin koulua kaupungin omana rakennuksena, mutta lopulta Runnille toteutui vuokrakoulu. Muutosten myötä myös prosenttitaideprojekti muuttui useaan kertaan. Projektiin nimetty taiteilija Timo Tolonen otti muutokset vastaan joustavasti, ja loi neljä maalausta, jotka hän nimesi "Kiurujoki-sarjaksi". Maalauksista yksi on sijoitettu Runnin koulun ruokailutilaan, ja kolme valokuvatapettina liikuntasalin seinälle. Alkuperäiset kolme maalausta sijoitettiin Iisalmen Luma-keskuksen avariin ja valoisiin tiloihin. Näin projekti päätyi ilahduttamaan jopa kolmen koulun väkeä teoksillaan.

Näin taiteilija itse kertoo teoksista:

Maalausten teema on vesi. Ajatus tulee veden merkityksestä Runnin kylälle. Taajamahan oikeastaan syntyi terveyslähteen ympärille, mihin kylän nimikin viittaa. Kuva-aiheet ovat todellisia kohtia Kiurujoen rantavesistä Neulatammen lähistöllä, vieläpä lähestulkoon luonnollisessa koossa. Kiurujoen vedenkorkeus vaihtelee aika runsaasti, joten näkymät ovat kuvatun kaltaisia vain osan aikaa vuodesta, matalan veden aikaan. Kiurujoen vesi ei ole perinteisessä katsannossa kaunista, vaan sameaa ja suuri rautapitoisuus antaa sille ruosteenpunaisia sävyjä. Tämän vuoksi maalauksia suunnitellessa, mukana roikkui pitkään kuvia erilaisista vesiaiheista ympäri Suomea, erityisesti kirkkaita vesistöjä mm. Suomussalmelta, Kuusamosta ja Posiolta. Lopulta paikallinen vesistö voitti paikallisuuden vuoksi, ja toisaalta asteittain sameneva vesi palvelee maalausten tilailmaisua. Usein asioiden kauneus ei myöskään lopulta riipu niistä itsestään, vaan valosta, joka niihin kohdistuu. Teosten koko ja toteutus maalaamalla, vieläpä luonnollisessa koossa, pyrkii toteuttamaan ajatusta tuoda sisätiloihin valittuja vesiluonnon palasia mahdollisimman fyysisenä kokemuksena.

 
Teokset valokuvasi Riitta Airaksinen, ja valokuvatapettia varten tarvittavat kuvankäsittelyt tekivät Airaksinen ja Tolonen yhdessä.

Teokset valmistuivat vuoden 2021 aikana.

Kuvagalleria