Iisalmen kaupungilla on käytössä prosenttiperiaate kaupunginvaltuuston päätöksellä 15.12.1980. Päätöksen mukaan Iisalmessa valmistuviin julkisiin uudisrakennuksiin varataan budjettiin 1 % taiteelle. Prosenttitaideteoksiin voi tutustua vasemman reunan alavalikon kautta.

Vaikka taidehankinta on vain pieni osa rakennushankkeiden kustannuksia, onnistunut taideteos voi olla merkitykseltään ja symboliarvoltaan rakennuksen kustannuksia suurempi.

Pitkän tauon jälkeen ensimmäinen prosenttitaidehankinta tehtiin päiväkoti Simpukkaan 2015. Teos hankittiin kuvataiteilija, taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkoselta. Kangaslammin ja Kauppis-Heikin kouluille prosenttitaidetta hankittiin kilpailun kautta vuonna 2017. Toteutukseen valittiin Antti Immosen "Käynti kiertokulun kautta" ja "Geopardi ja Platon" sekä Kirsi Kaulasen "Taika-aika". Runnin koulun monivaiheinen prosenttitaideprojekti saatiin päätökseen vuonna 2021. Taiteilija Timo Tolonen toteutti lopulta Kiurujoki-sarjan eli neljä maalausta Runnin vesistöaiheen inspiroimana. Kilpijärven koulun prosenttitaide valmistui keväällä 2022, ja projektissa oli taiteilijana Salla Ikonen. Ikonen toteutti koululle moniosaisen teoksen, johon kuuluvat "Revontulien taikaa", "Satumetsä" ja "Luontoyhteys" -teokset.

Käynnissä olevia prosenttitaideprojekteja Iisalmessa ovat Mansikkaniemen koulu ja uimahalli.

Yhteystiedot
kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö
Sanna Marin
p. 040 588 9074
sanna.marin(a)Iisalmi.fi
Lisätietoa prosenttitaiteesta