Ajankohtaista

Workcation -kokeilu osana Iisalmen koeasumisen kampanjaa: Yrittäjä ja terveysviestinnän asiantuntija Saara Närä testaa viikon ajan Iisalmen kiireneutraaliutta

Workcation By Iisalmi -kokeilun koeasukas Saara Närä on positiivisen terveyden edistäjä..pngWorkcation By Iisalmi -kokeilun koeasukas Saara Närä on positiivisen terveyden edistäjä.
12.6.2023 12.00

Osana Iisalmen kaupungin ja By Iisalmi –verkoston Koe Iisalmi! -koeasumisen kampanjaa testataan tänä vuonna Iisalmen seudun mahdollisuuksia työn ja vapaa-ajan yhdistävään workcation-lomailuun liittyen. Workcation #ByIisalmi -kokeilun myötä sosiaalisen median yrittäjänä työskentelevä terveysviestinnän asiantuntija Saara Närä asuu ja työskentelee viikon ajan Spa Hotel Runnissa. Workcation-kokeilu nostaa Saara Närän kokemusten kautta esille ne monet mahdollisuudet, joita Iisalmessa on tarjolla hänen kaltaisilleen monipaikkaista työtä tekeville ja yrittäjille. Teemana koeasumisessa on tänä vuonna kiireneutraalius eli hyvinvointi, joka syntyy työn ja palautumisen tasapainosta, eikä yrittäjiä ja itsensätyöllistäjiä ole syytä jättää hyvinvointikeskustelun ulkopuolelle.

Spa Hotel Runni valikoitui Workcation-kokeilun kohteeksi, sillä Runnilla on pitkät perinteet hyvinvoinnin vaalimisessa ja sen sijainti rauhallisella, luonnonkauniilla paikalla Kiurujoen rannalla on omiaan tarjoamaan workcation-kokeilijalle arjen hektisyyden vastapainoa. Workcation-lomailussa juju piilee juuri siinä, että valitessa työnteon paikaksi normaalista arjesta poikkeavan ympäristön pystyy työnteonkin lomassa tai työpäivää rytmittämällä suomaan itselleen loman kaltaista oleskelua esimerkiksi luonnon tai hyvinvointipalvelujen parissa.

Workcation-kokeilumme houkutteli hakijoiksi etenkin yrittäjiä ja itsensä työllistäjiä. Monelle heistä työn ja vapaa-ajan yhdistävä workcation onkin tarpeen, sillä aina pitkä, yhtäjaksoinen loma ei ole mahdollinen. Iisalmessa ja tienoilla onkin paljon kohteita, joissa leppoisa ympäristö ja vaikkapa erilaiset hoidot ja elämykset tuovat työpäivän lomaan virkistystä. Ajatuksemme on, että kokeilun myötä tällaiset seudultamme löytyvät loman ja työn yhdistävät palvelut ja mahdollisuudet tunnettaisiin paremmin.” kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

Me toivotamme Saaran lämpimästi tervetulleeksi Runnin ihmelähteelle ja toivomme, että kokeiluviikko tuo hänelle voimaa ja virkistystä. Vaikka viikkoon kuuluukin myös työtä, palautuu savusaunan lämmössä ja jokimaisemassa kävellen varsin tehokkaasti. Aikonaan Runni toimi monen taiteilijan inspiraation lähteenä, joten myös samanlaista luovuutta toivomme kokeilun Saaralle synnyttävän!”, pohtii Spa Hotel Runnin hotellinjohtaja Noora Tökkeri.

Workcation-kokeiluun kuuluu myös Iisalmen muihin kohteisiin tutustumista yhdessä Iisalmen koeasukas Reetta Sojakan kanssa:

Järjestämme koeasukkaillemme tutustumisretken Iisalmen taidereittiin sekä Juhani Ahon museoon. Iisalmessa on monipuolista kulttuuritarjontaa, joka auttaa viemään ajatukset pois arjen aherruksesta. Toivomme, että muutkin kaupungissa työmatkalla olevat löytäisivät työpäivien päätteeksi virkistystä taiteesta, liikunnasta ja lähiluonnosta, jotka ovat meillä helposti saavutettavissa.”, kuvailee Iisalmen kaupungin matkailu- ja markkinointiasiantuntija Jukka Vattukallio.

 

Kiireneutraalius kuuluu kaikille – myös yrittäjille

Workcation-kokeilun koeasukas, sosiaalisen median yrittäjä Saara Närä saapuu Iisalmeen Kuopiosta, jonne hän muutti keväällä pääkaupunkiseudulta. Kaupunkilaiselämään tottuneelle yrittäjälle ja terveyden asiantuntijalle maailman ensimmäiseksi kiireneutraaliksi seutukaupungiksi pyrkivän Iisalmen kokeilu näyttäytyy myös ammatillisesti kiinnostavana:

Workcation, eli loman ja työn yhdistäminen, kiehtoo minua myös ilmiönä. Ajattelen, että Workcationin kaltaista työnteon pitäisi olla joka päivä. Sellaista, että työpäivään mahtuisi palautumista ja rentoutumista lisääviä elementtejä jatkuvan puurtamisen ja raatamisen sijaan. Työ on keskeinen osa elämäämme ja siten hyvinvointiamme, ja tällä hetkellä yhteiskunnassamme työ uuvuttaa ihmisiä enemmän kuin koskaan. Sen vuoksi meidän on mietittävä uusia, joustavampia tapoja tehdä työtä, jotta meillä olisi pitkiä työuria vielä tulevaisuudessakin. Workcation voi olla yksi ratkaisu palauttavampaan, lempeämpään ja rennompaan työntekoon. Iisalmi on kiireneutraaliuskampanjallaan osunut täydellisesti ajan hermoon!”, pohtii Saara Närä ja jatkaa:

Yrittäjänä näen, että oman yrityksen ja liiketoiminnan pyörittäminen voi lähteä kiireneutraaleista lähtökohdista käsin. Kaiken ei tarvitse pyöriä hurjan tuloksen ja myyntiennätysten ympärillä. Rauhallisesta tilanteesta on hyvä ponnistaa. Olen ohjenuorana ajatellut, että en koskaan sanoisi omassa työssäni ääneen "mulla on nyt vähän kiire". Se tartuttaa kiireen tuntua myös muihin. Tätä vielä harjoittelen, mutta pikkuhiljaa olen siinä parempi.”

Saara Närä osallistuu Workcation #ByIisalmi -kokeiluun asuen, työskennellen ja lomaillen Spa Hotel Runnissa ajalla 14. – 21.6.2023. Saaran workcation-kokemuksia pääsee seuraamaan paitsi Iisalmen kaupungin ja Iisalmi ja tienoot -matkailun myös workcation-kohteena toimivan Spa Hotel Runnin kanavissa ja Saaran henkilökohtaisessa Instagram-tilillä.

Saara Närän kanavat:
INSTAGRAM: @saaryaa
BLOGI: https://terveydellasaara.fi/
PODCAST: Terveydellä, Saara (Spotify, Supla, Apple Podcastit jne.)

Kesäinen Spa Hotel Runnin miljöö on jo itsessään palautumista ja rauhoittumista edistävä..jpg

Kesäinen Spa Hotel Runnin miljöö on jo itsessään palautumista ja rauhoittumista edistävä.