Matkailun ajankohtaiset

Sonkajärven Eukonkannon 24. MM-kisat 5.-6.7.2019

Eukonkanto nosto.jpg
21.2.2019 11:00

Jo vuosikymmenten perinteet omaavat Eukonkannon MM-kisat käydään Sonkajärvellä 5. - 6. heinäkuuta 2019 järjestyksessään 24:nnen kerran. Eukonkanto Oy:n toimitusjohtaja Eero Pitkäsen mukaan kisaan on jälleen tulossa kilpailijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Tuttuja MM-Eukonkannon kilpailijoita ovat saksalaiset, ruotsalaiset, puolalaiset, virolaiset ja venäläiset. Kauimmaiset kisaajat tulevat Malesiasta ja Filippiineiltä. Viime vuosina kantajia ja kannettavia on ollut kaikkiaan 15 eri maasta. Eukonkanto on herättänyt suurta kiinnostusta myös lukuisissa tiedotusvälineissä maailmalla.

Tonkkuminheitossa mitellään MM-tittelistä

Tapahtuman ohjelmistossa on tällä kertaa uutena lajina Tonkkumin heiton MM-mittelö. Kisassa heitetään nännikumeja maitotonkkaan 8 nännikumin sarjoina. Kahden sarjan yhteenlaskettu tulos ratkaisee tuloksen. Sarjan lopussa tulokseen otetaan vain tonkan sisällä olevat nännikumit. Karsintojen perusteella loppukilpailuun selviää kahdeksan parasta heittäjää. Tonkkumin MM-kisa käydään lauantaina klo 13.45 eli sopivasti ennen MM-Eukonkantoa.

MM-Eukonkantoon jo lähtökuopissa

MM-Eukonkannon karsintakilpailuja järjestetään eri puolilla maailmaa, kuten helmikuun lopussa Floridassa, jonne kilpailun ilosanomaa vie moninkertainen Eukonkannon konkari ja voittaja Taisto Miettinen.

Ilmoittautuminen MM-Eukonkantoon on avattu, ja tähän mennessä ilmoittautuneita on jo mm. Venäjältä ja Australiasta. MM-Eukonkantoon osallistuu vuosittain noin 50 paria eri puolilta maailmaa.

Joukkuekisa uusin säännöin

Joukkuekisan säännöt ovat hivenen muuttuneet edellisvuosista. Joukkueen muodostaa kolme miestä ja yksi eukko, jota miehet kantavat vuorotellen. Kantovuoro vaihtuu juomalla pullollinen Eukonkanto -juomaa, jonka jälkeen matka jatkuu toisen kantajan voimin.Tuomariston valitsemat kolme parhaiten pukeutunutta paria saavat aikahyvitystä siten, että parhaiten pukeutunut pari saa 10 sekunnin, toiseksi parhaiten pukeutunut  pari kuuden sekunnin ja kolmanneksi parhaiten pukeutunut pari kolmen sekunnin aikahyvityksen.

Joukkueet hankkivat itselleen hyväntekeväisyyskohteen tai halutessaan sponsorin. Osallistumismaksu kisaan on 150 euroa, josta satanen menee hyväntekeväisyyspottiin. Potti jaetaan siten, että parhaan joukkueen kohde saa 50 prosenttia, toiseksi parhaan 30 prosenttia ja kolmanneksi parhaan joukkueen kohde 20 prosenttia palkintosummasta. Osallistumismaksu sisältää liput viikonlopun tapahtumiin.

Kannettavan eukon on oltava vähintään 17-vuotias ja 49-kiloinen. Jos eukon paino jää alle 49 kilon, lisätään reppuun lisäpainoja.

Eukonkannan MM-rata ja ilmoittautumislomake löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Monipuolinen oheisohjelma

Pitäjämarkkinaviikonloppu tarjoaa myös monipuolista oheisohjelmaa. Lauantaina 5.7. pidetään muun muassa karaoken ”iso karsinta” liikuntahallilla. Markkinat ovat avoinna aamusta alkaen. Lapsille on tarjolla musiikillista ohjelmaa markkina-alueen lavalla, jossa esiintyvät Lurppakoira, Passilassi ja Rokkikrokotiili.

Markkinameininkiä piisaa molempina päivinä, ja tarjolla tavaraa laidasta laitaan, kuten käsitöitä ja lähiruokaa. Rosvo Ronkaisen leirissä voi tutustua eukonkannon historiaan. Illan ohjelmassa ovat mm. MM-Tonkkumin kisakarsinnat, karaoken semifinaali sekä Eukonkannon sprinttikisa. Eukonkannon iltabileet liikuntahallissa alkavat klo 20. Tuolloin lavalle nousevat Kätfish ja Rutakko All*Stars.

Eukonkannon ja Tonkkumin ”ämmämmät” lauantaina

Lauantaina käydään MM-Tonkkumin kisakarsinnat olutterassilla sekä Eukonkannon karaoken finaali liikuntahallissa. Lapsille on omaa ohjelmaa koko iltapäivän.

Klo 13.45 Tonkkumin MM-kisat starttaavat Eukonkanto-areenalla.

Eukonkannon kisakulkuae saapuu Eukonkanto -areenalle klo 14.55, ja MM-Eukonkanto pärähtää käyntiin klo 15. Eukonkannon palkintojenjako on liikuntahallissa klo 17.15. Eukonkannon iltabileissä musiikkipuolesta vastaavat S.O.S Plays ABBA Music, Tommi Läntinen Duo ja Rutakko All*Stars.

Yhteydenotot

Eukonkantotoimisto: Eero Pitkänen, kulttuuritoimisto p. 040 7766 263
E-mail: eukonkanto(at)sonkajarvi.fi
Facebook: Wife Carrying World Championships. Toimisto p. +358(0)40 675 0027
Markkinatoimikunnan pj. Kari Vornanen p. 0400 571 029 / kari.vornanen.paisua@gmail.com
Uusitut sivut: www.eukonkanto.fi
Facebook: Wife Carrying World Championships
Instagram: #wifecarrying,#eukonkanto, #mmkanto, sonkajarvi
Twitter: @eukonkantoMM