Ajankohtaiset tiedotteet

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkon tarkastelu jatkuu osana talouden tasapainottamista – lapsivaikutusten arvioinnilla kuunnellaan ennakoiden perheiden ja henkilöstön näkemyksiä

Ohjausryhmä esittää laajaa lapsivaikutusten arviointia osana palveluverkkoselvityksen jatkotoimia..jpgOhjausryhmä esittää laajaa lapsivaikutusten arviointia osana palveluverkkoselvityksen jatkotoimia.
26.1.2024 10.00
1

Loppuvuodesta 2023 julkaistun Iisalmen kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoa koskevan asiantuntijaselvityksen jatkotoimista päätetään osana talouden tasapainottamisohjelmaa keväällä 2024. Palveluverkkoselvityksen ohjausryhmä kokoontui keskiviikkona 24.1.2024 ja totesi, että ensisijaisen tärkeää on selvittää myös lapsivaikutuksia, jotta myöhempi päätöksenteko ei tukeudu vain asiantuntijaselvitykseen. Ohjausryhmä esittääkin Sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle laajan lapsivaikutusten arvioinnin toteuttamista. Lapsivaikutusten arviointi toteutetaan kyselyillä, jotka suunnataan sekä lapsille, huoltajille että koulujen henkilöstölle. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee asiaa 30.1.2024.

 Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelman ohjausryhmä kokoontui 24.1.2024 viimeistä kertaa ja kävi kertaalleen läpi FCG:n esittämät palveluverkkoa koskevat toimenpide-ehdotukset. Edellisen kokouskerran jälkeen poliittisissa ryhmissä on keskusteltu selvityksestä ja nyt ohjausryhmässä oli yhteenvedon ja yhteisen kannanoton aika.

Yhteisesti todettiin, että Sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle esitetään lapsivaikutusten arvioinnin toteuttamista laajasti avainsidosryhmien mielipiteitä kuunnellen. Omat arviointilomakkeensa on selvityksessä suljettavaksi esitettyjen koulujen oppilaille, heidän huoltajilleen sekä opettajille, että myös niiden koulujen oppilaille, huoltajille ja opettajille, jotka ottaisivat vastaan selvityksessä suljettaviksi mainittujen koulujen oppilaita. Laajalla arvioinnilla selvitetään muun muassa sitä, mikä nykyisessä koulussa on erityisen hyvää – sellaista, jonka toivoisi toteutuvan tai säilyvän mahdollisessa uudessa koulussa. Säilyviksi esitettyjen koulujen oppilailta kysytään esimerkiksi sitä, mitä he voisivat tehdä, että kouluun tulevat uudet oppilaat tuntisivat itsensä tervetulleeksi. Huoltajat puolestaan pääsevät arvioimaan millaisia vaikutuksia koulun lakkautumisella olisi koko perheelle. Kokonaisuudessaan arviointi tarjoaa väylän kertoa ja kuulla paitsi pienimmistäkin huolista myös myönteisistä odotuksista ja ratkaisuehdotuksista palveluverkon muutoksiin liittyen.

Palveluverkkoselvityksen ohjausryhmä näkee keskeisimpänä tavoitteena laadukkaan opetuksen säilyttämisen Iisalmen vahvuutena. Ohjausryhmä toteaa selvityksen tarjoavan Sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle ja -toimialalle tärkeää taustatietoa myös niihin tilanteisiin, joissa tarkastellaan koulujen elinkelpoisuuden kriteereitä. Työ selvityksen pohjalta jatkuu paitsi talouden tasapainottamisen näkökulmasta myös laajemmin opetuksen laadun varmistamisen puolesta.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan 30.1.2024 kokouksen esityslista on luettavissa kokonaisuudessaan www.iisalmi.fi/esityslistat -sivulta. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys on julkaistu marraskuussa 2023 Iisalmen kaupungin verkkosivulla iisalmi.fi/palveluverkkosuunnitelma2023 ja on yhä vapaasti luettavissa.

Ohjausryhmän puolesta lisätietoja antaa sivistys- ja hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen.