Ajankohtaiset tiedotteet

Pekka Honkakosken Iisalmessa kuvaama Winter Camping -lyhytelokuva menestyy maailmalla - luonnon talviset ihmeet ihastuttavat kansainvälistä yleisöä

28.11.2023 15.00
0

Iisalmelaisen Pekka Honkakosken Winter Camping -talvitelttailuelokuva on herättänyt syksyn aikana kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla positiivista huomiota. Samalla myös Iisalmen talvi luontoihmeineen tulee tutuksi maailmalla. Pekka Honkakoski on elokuvaharrastaja, jonka aiempi Porovesi-elokuva kosketti paitsi katsojia maailmalla myös iisalmelaisia, joille Porovesi on tärkeä kotiseudun elementti.

Winter Camping -lyhytelokuva on kuvattu talvella 2022 - 2023 pääasialla Iisalmen ja Sonkajärven alueella. Nyt nämä monelle yläsavolaisellekin talviasussaan tuntemattomat maisemat ovat tulleet tutuiksi lukuisille katsojille ympäri maailmaa. Miltä se tuntuu elokuvan tekijästä?

- Kun elokuva hyväksytään lyhytelokuvafestivaalien ohjelmistoon, se on palkinto jo itsessään. Se nostaa lyhytelokuvan arvostusta. Festivaaleilla esitetyt elokuvat kilpailevat semifinaalipaikoista, ja semifinaalissa olevat finaalipaikoista. Winter Camping -elokuva on noussut useasti finaaliin, ja voittojakin se on jo saavuttanut, kertoo Pekka Honkakoski.

 Vapaasti Vimeo-palvelussa katsottavissa olevan lyhytelokuvan aloitusnäkymä kertoo runsaasta menestyksestä: voitokkaita sijoituksia on Pariisista Abu Dhabiin. Pekka Honkakoski kertoo elokuvan herättäneen myös keskustelua katsojissaan, mikä myös on ansio.

- En ole kuitenkaan itse ollut mukana näillä elokuvaani esittäneillä lyhytelokuvafestivaaleilla paikan päällä, en ole niin esiintymishaluinen henkilö. Esimerkiksi Pariisin tapahtumaa seurasin kuitenkin netin kautta, valottaa Honkakoski.

 
Pekka Honkakoski sai aiemmin huomiota Porovesi -elokuvallaan, joka ihastutti neljän vuodenajan järvitarinallaan. Luonto on selkeästi elokuvantekijän innoittaja.

- Tämän Winter Camping -elokuvaan ajatus syntyi siitä, että voisiko olla mahdollista tehdä telttaan samanlaiset olosuhteet, kuin hotellihuoneessa. Talvella on luonto ainutlaatuisen kaunis, mutta olosuhteet voivat olla karun kylmät, kuvailee Honkakoski teoksen lähtötilannetta.

-
En ole itse kovin kokenut talvitelttailija, mutta se onkin se etu – näen ympärilläni olevia asioita tarkemmin. Kuitenkin viime talvena tuli oltua paljon ulkona ja talvitelttailemassa, jotta sain videon kuvattua. Videon tekemiseen kului aikaa ehkäpä noin 20 vuorokautta. Samalla opin tykkäämään pimeästä.

Elokuvan tekijä toivoo katselukukokemuksen pariin löytävän etenkin sellaisten ihmisten, joille lumi ja pakkanen eivät ennestään ole tuttuja. Toki elokuva voi tarjota myös luonnosta ja sen monista ERIKOISISTA ilmiöistä kiinnostuneille mielenkiintoisen kokemuksen. Kysyttäessä Honkakoskelta siitä, mitkä talvisen luonnon ihmeistä ovat hänelle itselleen kuvauksellisimpia ja kiehtovimpia, erottelee Honkakoski kokemukset toisistaan:

- Kuvauksellisimpia ovat varmasti revontulet, lumi- ja jääkiteet, öinen tähtitaivas ja lumen muodot. Kiehtovimpia ovat kuitenkin luminen metsä pimeässä yössä, kun aavemaiset hahmot liikkuvat hangella otsavalon valossa, sekä erilaiset talvisen luonnon ilmiöt.

- Erään kerran kaaduin yöllä lumisessa metsässä, ja näin pienenpienen hämähäkin taapertamassa hangella otsalamppuni valaistuksessa – mihin se on matkalla, ja mitä se tekee talvipakkasessa? Ryömin hangella hämähäkin perässä ja seurasin sekä kuvasin sen matkantekoa. Tämä otos oli hienom mutta lopulta jouduin sen lopulta karsimaan videolta.

 Honkakoski toivoo, että Winter Camping -elokuva voisi tarjota katsojilleen kokonaisvaltaisen kokemuksen talviluonnon ihmeistä. Kaikille aisteille löytyy talvisesta luonnosta havainnoitavaa:

- Puiden ja tuulen äänet pimeässä metsässä ovat esimerkiksi kiehtovia kuunnella.

 
Winter Camping -lyhytelokuva on vapaasti katsottavissa Vimeo-palvelussa: https://vimeo.com/843266088

- Me Iisalmen kaupungin markkinoinnissa haluamme kiitää ja kannustaa Pekkaa sekä muita hänen kaltaisiaan luovan alan toimijoita, jotka omilla teoksillaan kertovat jotain aivan uutta ja mielenkiintoista Iisalmesta. Winter Camping -elokuva on vienyt talvisen Iisalmen kiehtovaa viestiä kansainvälisiin elokuvatapahtumiin ja lisännyt kansainvälistä tunnettuuttamme omassa yleisössään.”, kiittää Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

- Lyhytelokuva on upea kunnianosoitus talviselle luonnollemme,
kiteyttää Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen.