Matkailun ajankohtaiset

"Laulava luontoni" Iisalmen koivukujabiennaali 2019

Miina Äkkijyrkkä, Lehmä 2, kuva Kaarina Kaikkonen.jpg
26.4.2019 11:00

"Songs of My Nature" Birch Boulevard Biennial 2019, Iisalmi Kuvanveistoa Iisalmessa koko Pohjolankadun koivukujan pituudelta!

Iisalmen Pohjolankadulla on Euroopan pisin ja kaunein koivukuja

Kesällä 2019 koivukujalla järjestetään jo toista kertaa taidenäyttely, joka koostuu valtakunnallisesti merkittävien kuvanveistäjien teoksista. Näyttelyn kokoavana voimana ja näyttelyn kuraattorina toimii iisalmelaissyntyinen taiteilija, taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen, ja järjestäjänä on Iisalmen kaupunki.

Laulava luontoni -näyttelyn teokset kuvastavat taiteilijan suhdetta siihen luontoon, mikä asuu taiteilijan sisällä, eli luovuuden alkulähteeseen. Tätä visiota ovat toteuttamassa taiteilijat Miina Äkkijyrkkä, Pauno Pohjolainen, Kerttu Horila, Radoslaw Gryta, Tapani Kokko, Essi Korva, William Dennisuk, Matti Kalkamo ja Taru Mäntynen.
– Kutsuin mukaan niitä kuvanveistäjiä, joiden työskentelyä olen vuosien mittaan
arvostanut. Kaikki ovat vahvoja persoonallisia taiteilijoita, joilla voimakas suhde
luontoon ja oman ilmaisun eläimelliseen alkuvoimaan, sanoo Kaikkonen

Näyttelyn avajaisia vietetään 27.6. ja näyttely on avoinna 28.6.-31.7.2019. Näyttelyyn on kaikilla luonnollisesti vapaa pääsy. Näyttelylle tullaan avaamaan nettisivut www.iisalmi.fi/koivukujabiennaali, joille lisätään materiaalia ja kuvia taiteilijoista ja teoksista. Yleisö voi tuoda oman osansa näyttelyyn jakamalla kuvia ja kommentteja somessa hastagilla #iisalmikoivukujabiennaali. Näyttelyn viimeisenä päivänä 31.7. esitetään koivukujalla kuvataiteilija Tapani Kokon ja vaimonsa Virpi Kannon performanssiesitys Taidevankkuri Linnuntie.
– On mahtavaa, että saamme jälleen Iisalmeen korkeatasoisen taidenäyttelyn koivukujalle. Tästä kuuluu valtavan iso kiitos Kaarina Kaikkoselle. Toiveissamme on, että näyttely vakiintuisi kahden vuoden välein järjestettäväksi biennaaliksi, kertoo kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin.

Taiteilijat:
Miina Äkkijyrkkä (s. 1949 Iisalmi) on kuvataiteen valtionpalkinnolla palkittu kuvanveistäjä, joka on tunnettu värikkäistä lehmäveistoksista, jotka on toteutettu hitsaamalla vanhoista autojen osista. Nautaeläimet ovat inspiroineet Äkkijyrkän taidetta lapsuudesta saakka. Hän aloitti lehmien piirtämisen 3-vuotiaana.

Pauno Pohjolainen (s. 1949 Kuopio) on Ars Fennica -palkinnolla palkittu kuvanveistäjä. Pohjolaisen teokset ovat usein abstrakteja orgaanisia muotoja. Veistoksissa Pohjolainen tutkii vastakohtien ja kontrastien vuorovaikutusta. Materiaaleina veistoksissa on käytetty puun lisäksi lasikuitu- ja epoksihartsia, metallilevyjä- ja verkkoja.

Kerttu Horila (s. 1946 Iisalmi)on tullut tunnetuksi veikeistä ihmishahmoja esittävistä keraamisista ja pronssisista veistoksistaan. Naisen elämään liittyvät näkökulmat ja tilanteet ovat keskeinen aihe hänen tuotannossaan.

Radoslaw Gryta (s. 1955 Knasnik Lubelski, Puola) on kuvataiteen valtionpalkinnolla palkittu puolalaissyntyinen suomalainen kuvanveistäjä. Grytan teoksissa toistuvat usein viittaukset lapsuuden luontoon: tammiin, lehmuksiin, mehiläisiin ja viljaan. Veistoksissa materiaalina hän käyttää puuta tai betonia. Vuodesta 1994 hän on toiminut kuvanveistotaiteen professorina Kuvataideakatemiassa.

Tapani Kokko (s. 1959 Pudasjärvi). Kokko veistää moottorisahalla raisuja ja humoristisen vakavia puuveistoksia. Työhuoneella veistosten pinta saa hionnan jälkeen pintaan väriä maalilla ja puuväreillä värittämällä. Kokon taiteessa hormonit ja energiat virtaavat. Taide on saanut vaikutteita eteläamerikkalaisesta kansantaiteesta ITE-taiteeseen. Kokko tekee myös vaimonsa Virpi Kannon kanssa performanssitaidetta.

Essi Korva (s. 1985 Pello) on Kolarissa asuva kuvanveistäjä, joka toteuttaa vahvoja luonto-ja ihmisaiheisia teoksia. Teokset perustavat kokemukseen maailmasta ja käsittelevät usein pelkoa, lapsuutta, yksinäisyyttä ja tyhjyyttä. Korva on osallistunut useisiin veisto- ja ympäristötapahtumiin Suomessa ja ulkomailla.

William Dennisuk (s. 1954 Detroit) on amerikkalaissyntyinen, nykyisin Imatralla asuva kuvataiteilija, kuvanveistäjä ja kuvataiteen opettaja. Suomeen hän muutti vuonna 1982. Dennisuk on toiminut opettajana useissa taidekouluissa ja voittanut ympäristötaidekilpailuja ulkomailla. Dennisukin töissä yhdistyvät kuvanveisto, maisema ja arkkitehtuuri. Taide on Dennisukin mukaan tapa kysyä perustavanlaatuisia kysymyksiä maailmasta missä elämämme.

Matti Kalkamo (s. 1968 Tampere) huomioitiin Ars Fennica ehdokkuudella vuonna 2009. Kalkamon teoksissa huokuu huoli ihmisestä humoristisella tavalla. Teokset ovat kuin kolmiulotteisia ajatuksia ihmisenä olemista maailmassa missä läsnä on monia kipupisteitä. Kalkamo haastaa teoksillaan katsojan mielikuvituksen, huumorintajun ja maailmankatsomuksen.

Taru Mäntynen (s. 1944 Kärsämäki) veistää inspiraatiota Kalevalasta, surrealismista ja kalliomaalauksista. Mäntynen kuljettaa katsojan mytologian maailmaan. Luontoaiheisissa teoksissaan ihmisen ja eläimen rajat hämärtyvät ja veistoksiin taltioitu liike, tanssi ja kehollisuus ilmentävät syviä tunnetiloja.

Lisätietoja:

Sanna Marin 
Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö 
Iisalmen kaupunki 
p. 040 588 9074
sanna.marin@iisalmi.fi

Kaarina Kaikkonen
kuraattori
Laulava luontoni -näyttely
 p. 040 574 9919
kaarina_kaikkonen@hotmail.com