Ajankohtaiset tiedotteet

Iisalmi kiersi Suomea asenteenaan "Emme odota ihmeitä. Teemme niitä."

Oulussa paistoi aurinko ja tapahtumassa kävi mukavasti potentiaalisia muuttajia!.PNGOulun kiertuepäivä oli aurinkoinen sään ja tunnelman puolesta.
5.6.2019 14:45
1

Iisalmen kaupunki kumppaniyrityksineen oli vahvasti edustettuna Suomen toreilla toukokuussa. Future Savo –hankkeen koordinoima Olemisen vapaus –kiertue rantautui kuuteen kaupunkiin Rovaniemeltä Helsinkiin, ja etenkin Iisalmi otti tiukan otteen kaikille Savon toimijoille tarjotusta mahdollisuudesta houkutella osaavia työntekijöitä, opiskelijoita, matkailijoita ja uusia yrityksiä. Iisalmelle kiertueen päätavoite oli vahvistaa tavoitettaan olla Suomen houkuttelevin seutukaupunki 2030. Kiertueella esiteltiin vahvuuksia, jotka tukevat kunnianhimoista tavoitetta: Iisalmen laadukasta koulutusta, alueella toimivia kansainvälisiä ja kehittyviä yrityksiä sekä viihtyisää asuinympäristöä ja muita avaintekijöitä, jotka tekevät kaupungista hyvän paikan elää ja yrittää.

Paluumuutosta haaveilevia on paljon


Heti ensimmäisestä kiertuetapahtumasta Rovaniemen räntäsateen piiskaamalta torilta alkaen tuli selväksi, että suuri potentiaali piilee seudulta poismuuttaneissa. Paluumuutosta haaveilevia on paljon ja muuttopäätöstä voidaan haudutella vuosia. Työikäisillä päätös voi syntyä helpoiten silloin, kun molemmille puolisoille löytyy työpaikat. Toki myös perheen lapset harrastuksineen ja kouluineen on huomioitava, ja Iisalmen eittämättä Suomen parhaimpiin lukeutuva peruskoulu olikin keskusteluissa valttikorttina - samoin harrastusmahdollisuudet, jotka eivät häviä laadullaan tai monipuolisuudellaan isommillekaan kaupungeille. Ikääntyneemmillä paluumuuttajapotentiaaleilla oli haaveena levollisempi arki ja luonnonläheisempi asuinympäristö. Moni kaupunkimaiseen asumiseen tottunut ilahtui kuulleessaan, että Iisalmessa löytyy laadukasta uudisasuntotuotantoa ja vieläpä aivan keskustan palveluiden äärellä, upeissa maisemissa.

"Iisalmen kaupunki on jo aiemmin toteuttanut rakkauskirjeen kaupungista poismuuttaneille ja samantapaisia tekoja on suunnitteilla jatkossakin. Viesti on: olette tervetulleita ja teemme parhaamme, että kotiinpaluu sujuisi jouhevasti elämän kaikilla osa-alueilla.", kertoo markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

Tärkeä koukku kiertueella oli metsäkoneita valmistavan Ponssen läsnäolo kaikilla paikkakunnilla: Ponssen kone toimi konkreettisena osoituksena siitä, että Iisalmen seudulle töihin tullessaan pääsee tekemään maailman parasta ja luomaan halutessaan kansainvälistä uraa. Samankaltaisia, töitä tekijöille tarjoavia edelläkävijäyrityksiä seudulla on monia; sekä teknologia- ja metalliteollisuudessa että puunjalostuksen parissa. Nämä työpaikat kiinnostivat myös heitä, joille seutu oli entuudestaan tuntemattomampi.

Yläsavolaista yritysyhteistyötä KauppaKärryssä

Yksi Iisalmen seudun erikoisuus Olemisen vapaus –kiertueella oli yläsavolaisten ennakkoluulottomien mikroyrittäjien KauppaKärry. KauppaKärryssä ovat mukana korubrändi Anna’s Darling Ky Sonkajärveltä, kahvila-ravintola Iltalypsy Oy Kiuruvedeltä ja Iisalmesta, JP Studiokeramiikka Oy Lapinlahdelta, Mainostoimisto Polku Ky Iisalmesta, Pesolan Pihviliha Oy Iisalmen Runnilta, kelloihin, koruihin ja palkintoihin erikoistunut PKP-Trading Oy Vieremältä, Savon Rautaosa Oy Iisalmesta sekä erilaisia tilaisuuksia järjestävä iisalmelainen Ulmalan Kansantalo Oy. Lisäksi Iisalmen kaupunkibrändi By Iisalmi on mukana KauppaKärry -toteutuksessa.

"KauppaKärryssä ei kysellä kuntarajoja, kärry kulkee iloisena kaikkialle! Yrittäjien välillä on aitoa yhteistyöhenkeä, voidaan puhua siitä kuuluisasta yläsavolaisesta yhteistyön ylivoimasta.", kertoo Iisalmen kaupungin elinvoimapalveluiden yritysasiantuntija, Mikrogrow –hankkeen aluekoordinaattori Virpi Murtola.

Suomen kiertueella KauppaKärryn yrittäjien ensisijaisena tavoitteena oli kasvattaa tunnettuuttaan ja saada uusia asiakkuuksia. Myynti Olemisen vapaus –tapahtumissa jäi melko pieneksi, mutta eduksi voidaan lukea, että esittelykärrytoteutus tuli testattua todellisissa olosuhteissa ennakoiden kesän alueellista kiertuetta: KauppaKärry jatkaa kulkuaan läpi kesän Ylä-Savon alueen kesätapahtumissa paikallisine tuotteineen, palveluntarjoajineen ja herkkuineen.

"Iisalmen kaupunki kiittää sinnikkäitä ja aikaansaavia mikroyrityksiä panostuksesta, jolla eittämättä oli myönteistä vaikutusta koko seudun vetovoimasuuteen. Paikallisten yrittäjien kohtaaminen kiertuetapahtumissa loi aitoja elämyksiä, jotka voivat myöhemmin houkuttaa tutustumaan seutuun muutoinkin.", toteaa elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Tapahtumat houkuttavat Iisalmeen ja tienoille

Iisalmen osastojen kysytyin ja jaetuin esite oli Iisalmi ja tienoot –matkailumarkkinoinnin tapahtumaesite. Tapahtumat houkuttavat ja herättävät muistoja, jotka halutaan kokea toistamiseenkin.

"Kiertuevieraille esiteltiin seudun matkailullisia vahvuuksia ja tapahtumatärppejä, kuten esimerkiksi kesäteattereita Pölhölää, Kaksi Puuta - sekä Pakolaiset –esityksiä, Vieremän legendaarisia raveja, Eukonkantoa, Oluset ja Runnirock –festareita sekä Juusto- ja viinijuhlia. Käyntikohteista mm. Väärnin Pappila, Talli Taitavat Kaviot, Ruukin Tupa sekä Iisalmen keskustan koivukujalla toteutettava Kaarina Kaikkosen kuratoima Laulava Luontoni taidenäyttely olivat puheissa Iisalmen osastoilla.", matkailu- ja markkinointiasiantuntija, Iisalmi ja tienoot -koordinaattori Jarmo Miettinen muistelee toukokuisia tunnelmia.

Etenkin Helsingin Narinkkatorilla, jossa kansainvälisiä työ- ja vapaa-ajan matkailijoita liikkuu runsaasti, englanninkielinen esitteistö tuli tarpeeseen. Kartalta katsottiin, missä on Savo ja missä on Iisalmi – ja miten sinne pääsee. Hymyillen erottiin ja todettiin: ”Kenties vielä tavataan!”

Iisalmi ja tienoot – ja By Iisalmi –osastojen yleisömagneettina ja toki koko kiertueen elävöittäjänä toimi Onni Lykyn Onnenpyörä, josta pyöräyttämällä sai tuotepalkintoja tai makuelämyksiä, kuten Pesolan Pihvilihan grilliherkkua tai Iltalypsyn näppikukkoa. Tie niin naisen kuin miehenkin sydämeen käy usein vatsan kautta, ja kahvikupposen äärellä kiertuevieraiden kanssa olikin oivallisia keskusteluhetkiä, joista osa johtaa Iisalmen suunnalle tapahtuvaan muuttoon tai lomamatkaan.

Mielikuva houkuttelevuudesta syntyy pitkäjänteisellä työllä

Kiertueen kohtaamisista syntyi vaikutelma, että Iisalmi ja laajemminkin Savo koetaan positiivisesti. Iisalmeen liitetään ihan todellisissa kohtaamisissa Rovaniemeltä Helsinkiin ja Oulusta Joensuuhun sanat ’ihme’, ’leppoisuus’, ’kaunis luonto’, ’Ponsse’, ’Olvi’ ja ”huippufirmat’. Ikävä kyllä moni liittää Iisalmeen myös muiston ”On siitä ajettu ohi matkalla pohjoiseen tai etelään.”.

Iisalmen kaupunki By Iisalmi –kumppaneineen on jo muutaman vuoden ajan tehnyt jatkuvaluontoista markkinointia tunnettuuden ja houkuttelevuuden kasvattamiseksi. Kiertueen aikana yllättävän moni kertoikin törmänneensä Iisalmen viesteihin ja kiertuetapahtumaankin tultiin, kun ”nettimarkkinointi ei antanut periksi”. Vetovoimatyö vaatiikin pitkäjänteisyyttä ja toistoja – maine rakentuu positiivisten uutisten, myönteisiksi koettujen viestien ja tekojen kautta. Kiertue kartutti tunnettuuden kasvattamisessa tarvittavaa ansaitun median näkyvyyttä, sillä maakuntalehdet kirjoittivat useimmista kiertuetapahtumista myönteiseen sävyyn ja myös alueuutisissa oli lähetys Joensuun tapahtumasta.

Iisalmen seudun vahvuuksina sekä kevään kiertueella, että laajemminkin koko vetovoimatyössä ovat yhteisöllisyys ja yhteistyön voima. Isot ja pienet yritykset ja toimijat eri toimialoilta tukenaan kaupungin elinvoimapalvelut ovat sitoutuneita tekemään tekoja, joilla saavutetaan ei vain omaa etua, vain hyvää koko yhteisölle. Tämä yhteistyön voima ja positiivinen pöhinä on tunnistettu myös alueemme ulkopuolella: kiertueen aikana Iisalmea kiiteltiin maaseutumaisemman Suomen äänenä olemisesta ja aktiivisista teoista, jotka puoltavat samalla koko Suomen, ei vain suurimpien kaupunkien, elinvoimaisuuden kehittämistä.

Kiertue pähkinänkuoressa

Osana Future Savo-hankkeen järjestämää Olemisen vapaus-kiertuetta Iisalmen Suomen-kiertue kiersi toukokuun aikana yhteensä kuusi paikkakuntaa, jotka valikoituivat hankkeen talvella yrityksille, oppilaitoksille ja kunnille tekemän kyselyn tulosten perusteella. Olemisen Vapaus -kiertueella olivat mukana muun muassa Future-Savo -hanke edustaen kiertuerekallaan koko hankealuetta monipuolisine mahdollisuuksineen, Iisalmen kaupunki, By Iisalmi –brändi, Ponsse, Ylä-Savon Sote, KASVU By Iisalmi -yrittäjät, Iisalmen yrityspalvelut sekä Iisalmi ja tienoot -brändin toimijat ja yritykset. Kiertuetapahtumien Iisalmen seudun esittelypisteillä oli mahdollista tutustua seudun tarjoamiin mahdollisuuksiin muun muassa uraan, yrittämiseen, opiskeluun, asumiseen, matkailuun ja harrastamiseen sekä kulttuuriin liittyen. Hankkeen rekassa kaikki hankealueen seudut olivat samalla konseptilla edustettuina, ja osalla paikkakunnista Iisalmen lisäksi myös muilla kaupungeilla ja toimijoilla oli omat esittelypisteensä houkuttimineen.

Future Savon kiertueesta vastannut projektipäällikkö Jukka Vattukallio toteaa, ettei kiertue tarjoa pikavoittoja, vaan kyse on mielikuvien luomisesta, jolla saadaan itämään ajatuksia työskentelystä ja elämisestä Savossa. Koko hankealueen kannalta tärkeä tavoite oli myös ohjata työnhakijoita olemisenvapaus.fi -rekrysivustolle, jonka kautta löytyy kootusti tietoa alueemme työmahdollisuuksista.

Kiertueaikataulu:
Ma 13.5. Rovaniemi, Kauppatori
Ke 15.5. Oulu, Kauppatori
Pe 17.5. Kajaani, Raatihuoneentori
Ma 20.5. Joensuu, Kauppatori
Ke 22.5. Tampere, Keskustori
Ti 28.5. Helsinki, NarinkkatoriValokuvia kiertueelta paikkakuntakohtaisista kansioista:
https://byiisalmi.kuvat.fi/kuvat/Olemisen%20vapaus%20-kiertue/


Lisätietoja:

Terho Savolainen, Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja, p. 040 630 5328

Laura Koski, Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija, p. 040 632 5868

Virpi Murtola, Iisalmen kaupungin yritysasiantuntija, p. 040 630 5133

Jukka Vattukallio, Future Savo hankkeen Ylä-Savon alueen projektipäällikkö, p. 040 190 4916