Matkailun ajankohtaiset

Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen: "IISALMEN KESÄ ON TÄYNNÄ PIENIÄ IHMEITÄ"

Jalkapallo.JPG
18.6.2019 10:00

Kun Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkaiselta kysyy muutamaa kesätapahtumaa, jossa hän mielellään käy itse, perheen tai vieraiden kanssa, lista jatkuu ja jatkuu ja jatkuu. Se ei pysähdy kolmeen eikä viiteen.

– Iisalmessa on tosi paljon hyviä ja mielenkiintoisia tapahtumia. Täältä löytyy jopa suoranaisia helmiä, joiden olemassaoloa ei aina muistakaan, hän sanoo.


Kokoaan suuremmassa Iisalmessa siis tapahtuu enemmän kuin tapahtumakalenterissa luetellaan.

– Tämäkin on yksi Iisalmen ihme. Kaupungista löytyy monia innokkaita henkilöitä, jotka jaksavat tehdä töitä yhteisen hyvä eteen. 

Innokkaat henkilöt keräävät ympärilleen joukon, jotka haluavat olla mukana toteuttamassa jotain hienoa. Yhteisöllisyydestä ja yhdessä tekemisestä on moni tapahtuma saanut alkunsa.

– Tuoreimpia hienoja esimerkkejä ovat Pohjolankadun taidenäyttelyt, niin viime kesänä kuin tulevanakin. 

Toinen erinomainen esimerkki Ronkaisen mielestä on KOKO Jazz –club, joka varsinkin talviaikaa tuo Iisalmeen esiintyjiä Suomen jazzmusiikin huipulta.


Erilaisten kesätapahtumien järjestämisessä on samaa kuin iisalmelaisten ja yläsavolaisten yritysten menestystarinoissa. Jollakin on idea, johon uskotaan. 

Alueella on Olvin, Ponssen ja Genelecin kaltaisia yrityksiä todistamassa, että Ylä-Savossakin voi onnistua. Kun yritykset onnistuvat, mikseivät myös tapahtumat.

– Kulttuurissa tapahtumien arvo erityisesti nousee: tapahtumien merkitys koko seutukunnalle on moninkertainen niihin satsattuun rahamäärään verrattuna.


Kun Ronkaiselta kysyy Iisalmen suosikkipaikkoja, hän nostaa esille koko keskustan. Kirkkopuisto, tori ja sataman alue muodostavat tiiviin ja monipuolisen kokonaisuuden.

– Kun siihen vielä lisätään Pohjolankadun taidenäyttely, ei tuollaista löydy lähikaupungeista eikä ehkä koko Suomesta: huipputaidetta keskellä katukuvaa, lähellä vihreää puistoa ja vesistöä.

– Lisäksi vielä Iisalmen tori kaikessa rentoudessaan ja lupsakkuudessaan kruunaa Iisalmen keskustan.

Iisalmen toria Ronkainen innostuu helposti kehumaan. Siellä tavataan tuttuja, vietetään aikaa ja samalla ostetaan saman aamun järvikaloja ja tuoreita vihanneksia. 

– Toria ei ole tehty kiireisille ihmisille. Se on niin mukava paikka, että varsinkin lauantaiaamuisin siellä tekee mieli istuskella rauhassa ja tavata tuttuja vaikka paistettuja muikkuja napostellen.


Ronkaisen oma kesä sujuu osin työn merkeissä erilaisiin tapahtumiin osallistuen. Oman kokemuksensa perustella hän suosittelee kesäturisteille torin ja Pohjolankadun lisäksi muun muassa Koljonvirran aluetta.

– Mansikkaniemi on teattereineen monipuolinen ja viihtyisä paikka. Ismo Apell on tehnyt jo useita vuosia hienoa työtä kesäteatterin kanssa ja se vetää kävijöitä kaukaa.

Perheen kesäsuunnitelmiin kuuluvat myös ainakin Limuset ja RunniRock. 

– Tubettaja Roni Back vetää poikia Limusille, minua taas Eppu Normaali Runni Rockiin. Olen ollut aina Eppujen keikalla, kun he ovat lähiseudulla keikkailleet.

Miellyttäviä ja kesäisitä tapahtumia Iisalmessa ovat myös Maakuntajuhlat, joka elävöittää koko torin. Eukonkantotapahtuma Sonkajärvellä on hyvin omalaatuinen ja viihdyttävä tapahtuma, myös Lapinlahden Savo Games on Ronkaiselle tuttu monen vuoden ajalta.


Tutuin paikka Ronkaiselle ensi kesänä on kuitenkin jalkapallokenttä - kiitos lajia harrastavien poikien. Yksi kohokohta on jo useana vuonna ollut Kokkola Cupit, mutta muutakin on poikien kanssa ensi kesälle suunnitteilla.

– Olemme suunnitelleet telttaretkeä Tiilikkajärven kansallispuistoon Rautavaaralle. Se olisi hieno reissu. Iisalmen ympäristössä polkupyöräretket Mansikkaniemen, Sikokallion ja Saunaniemen laavuille makkaranpaistoon ovat jo tulleet tutuiksi. 


Nappaa Jarmo Ronkaisen vinkit Iisalmen kesästä nauttimiseen ja kurkkaa,  mitä muuta kivaa kesäämme kuuluu:
www.iisalmijatienoot.fi