Ajankohtaiset tiedotteet

Ideoista ihmeiksi -osallistuva budjetointi: Iisalmelaiset ideoivat ja valitsevat 100 000 eurolla toimenpiteitä vuonna 2024

Ideoista_nelio2.jpgIdeoista ihmeiksi -osallistuva budjetointi tarjoaa kuntalaisille uudenlaisia vaikuttamismahdollisuuksia.
12.12.2023 8.30
0

Iisalmen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 11.12.2023, että Iisalmi käynnistää syksyn aikana valmistellun Ideoista ihmeiksi -osallistuvan budjetoinnin toimintamallin ja kohdentaa vuoden 2024 talousarviosta 100 000 euroa kuntalaisten valitsemiin toimenpiteisiin. Osallistuvan budjetoinnin määräraha hyväksyttiin valtuustossa osana Iisalmen kaupungin vuosien 2024-2026 talous- ja toimintasuunnitelmaa. Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on tarjota kuntalaisille matalan kynnyksen mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kotikaupunkiinsa määrittelemättä etukäteen liian tarkasti sitä, millaisia toimenpiteiden tulisi olla – raamina on tiivistetysti se, että ideoitujen toimenpiteiden tulee tukea iisalmelaisten hyvinvointia. Kuntalaiset pääsevät lähettämään ideoitaan 8.1.2024 alkaen.

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset otetaan mukaan yhteisiä varoja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvaan budjetointiin ei ole yhtä ainoaa oikeaa menetelmää. Sitä voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Lähtökohtana on kuntalaisten osallistaminen talouden suunnitteluun.

"Toivon, että saamme kaupunkilaisilta runsaasti ideoita siihen, miten 100 000 euroa tulisi käyttää. Hyvinvointia voi edistää monin eri tavoin, joten ideoida voi avoimesti ja rohkeasti!", kannustaa Iisalmen kaupungin talousjohtaja Eeva Suomalainen

Ideat kerätään Iisalmen kaupungin verkkosivulle www.iisalmi.fi/ideoistaihmeiksi 8.1.2024 avautuvalla kyselyllä. Ideakyselyn vastausaika jatkuu  7.2.2024 saakka. Kyselyyn vastaaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Mikäli asukkaalla ei ole mahdollisuutta vastata kyselyyn sähköisesti, voi idean jättää paperilomakkeen kautta Iisalmen kaupunginkirjastolla. Kaikki kyselyn kautta saapuneet ideat arvioidaan kaupungin toimialojen ja luottamushenkilöiden edustajista koostuvassa työryhmässä. Toteuttamiskelpoisista ideoista työryhmä valitsee äänestykseen etenevät.

”Toteuttamiskelpoisuudessa huomioidaan esimerkiksi, onko ideaa mahdollista toteuttaa käytettävissä olevalla summalla, sen toteuttamisen aikataulu ja onko idea jo toteutumassa jotain toista kautta”, kertoo Iisalmen kaupungin hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori Hanna Holopainen.


Lisätietoja:

Eeva Suomalainen, talousjohtaja, Iisalmen kaupunki, p. 040 652 4002


Linkit:
www.iisalmi.fi/ideoistaihmeiksi: .
www.kuntaliitto.fi/osallistuva-budjetointi: Kuntaliiton tarjoamaa informaatiota osallistuvasta budjetoinnista, mm. opas osallistuvan budjetoinnin käyttöönotosta.