Ajankohtaiset tiedotteet

IHMEIDEN IISALMI -biisikisan voittaja on selvillä: Miima feat. Antti -kokoonpanon ’Ihmeitä’ on lämmintunnelmainen rakkaudentunnustus Iisalmen ihmeille

Iisalmen kulttuurikeskuksen lavalla kuullaan voitokkaan Ihmeitä-biisin kantaesitys 10.11.2021 STAGE By Iisalmi -konsertissa..pngVoitokkaan Ihmeitä -biisin julkinen kantaesitys kuullaan 10.11.2021 STAGE By Iisalmi -juhlakonsertissa Iisalmen kulttuurikeskuksella.
14.9.2021 9.00
2

Iisalmen kaupungin juhlavuoden tekoihin kuuluvaan IHMEIDEN IISALMI -biisikisaan ilmoitettiin yhteensä liki 30 ennenjulkaisematonta musiikkiteosta, joiden joukosta raati valitsi voittajaksi Minttu Itkosen ja Antti Iiskolan muodostaman Miima feat. Antti -kokoonpanon Ihmeitä -kappaleen. Lisäksi raati nosti kunniamaininnan saajaksi Project Odenin vaikuttavan Sawo-instrumentaaliteoksen. Ihmeitä -biisin tuotanto julkaisua varten on käynnistetty tuottaja Aku Rannilan kanssa, ja julkinen kantaesitys tapahtuu STAGE By Iisalmi -juhlakonsertissa 10.11.2021.

”Millainen on Ihmeiden Iisalmi ja miten se soi? Onko se punk, se pop, vai 100% rock? Pistä Iisalmi nuottiviivastolle ja rumpusooloihin - riimittele se ruutuvihkolle ja laula syvällä rintaäänellä tai korkealta ja kovaa kaikelle kansalle!” Näillä sanoilla Iisalmi markkinoi IHMEIDEN IISALMI -biisikisaansa ja innosti mukaan niin paikallisia kuin muualtakin Suomesta kotoisin olevia muusikoita ja musiikin harrastajia. Elokuussa kokoontunut raati saikin arvioitavakseen liki 30 eri musiikin tyylilajeja edustanutta teosta.


”Kiitos kaikille kisaan osallistuneille. Meille oli kunnia kuulla niin monta eri tulkintaa Ihmeiden Iisalmesta – arvostamme jokaisen osallistujan rohkeutta ja luovaa panosta!”, kiittelee raatiin kuulunut Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Voittajaksi raati rankkasi leppävirtalaisen Minttu Itkosen laulaman ja sanoittaman ja tuusulalaisen Antti Iiskolan säveltämän ja säestämän kappaleen Ihmeitä:

”Teoksen sanoittaja Minttu Itkonen kertoo taustatiedoissa biisin ikään kuin tipahtaneen luontevasti paperille. Itkonen kertoo biisin punaisena lankana olevan sen, miten Iisalmen paikalliset, isot menestystarinat ovat menestystarinoita myös kansainvälisellä tasolla - aina ei tarvitse lähteä kauas maailmalle päästäkseen maailmalle. Kun tekee ihmeitä vaikka pienessäkin paikassa, voi päästä maailmanmaineeseen. Tämä tarina kuului Ihmeitä –teoksessa oivalluttaen silmien avaamiseen, ihmeiden havaitsemiseen läheltäkin. Raati arvioi, että teos kykenee piirtelemään kuulijansa mieleen jotain olennaista Iisalmen ihmeistä, vaikka se ei alleviivaakaan juuri Iisalmea suoraan sanoitusten kautta. Kappaleen voidaan ajatella toimivan monenlaisissa markkinointitoimenpiteissä konteksteissa, joissa suoremmin liitetään sen sanoma juuri Iisalmeen. Kappaleen eräs statement on ”tämä on SE paikka” ja se jos mikä on Iisalmen näkökulmasta tärkeä viesti. Iisalmi haluaa olla mahdollisimman monelle SE paikka, se oikea ja merkityksellisin paikka elämässä. Paikan markkinoinnissa ja ”paikkojen sodassa” asema ”SE paikka” tarkoittaa tietyllä tavalla tavoitteen saavuttamista. Raati arvioi myös By Iisalmi –brändin arvojen nousevan teoksen kautta esille mm. pieniin ja isoihin ihmeisiin uskomisen ja niiden arvostamisen muodossa.”, kerrotaan IHMEIDEN IISALMI -biisikisan raadin arviointiyhteenvedossa.

Instrumentaaliteoksista raati päätyi huomioimaan Project Odenin Sawo-teoksen luojia kunniamaininnalla.

”Project Odenin Sawo vaikutti raadin jäseniin erottuvuudellaan ja tasokkuudellaan. Teoksen taustarina kertoo vuoden 2020 koronapandemian aikana kahden muusikon perustamasta sivuprojektista nimeltä "Project Oden", josta myös kisateos Sawo on syntynyt. Project Odenin tuotanto perustuu instrumentaalisiin teoksiin, joissa laulun sijaan pyritään luomaan äänimaailmoja ja tunnelmia laajojen orkestraatioiden kautta. Yhtyeen inspiraationa on toiminut niin elokuva- kuin pelimusiikkikin yhdistettynä moderniin progressiiviseen rockmusiikkiin. Raati tunnisti metallisen soundin kertovan jotain iisalmelaisuudesta. Tekijät kertovat sävellyksessä pyrityn kuvaamaan savolaisuutta maisemineen, ihmisineen ja ihmetyksineen ja raadin arvion mukaan tässä on onnistuttu erinomaisesti. Teos voisi toimia markkinointivideoiden taustalla tai vaikkapa Iisalmi-liven taustamusiikkina.”, todetaan raadin yhteenvedossa.

 

Raati tarkasteli kisaan ilmoitettuja teoksia seuraavalla kriteeristöllä:

1. Miten hyvin teos ja sen esitys tuovat Ihmeiden Iisalmea esille sanoituksissa, tulkinnassa tai muilla keinoin.                                                                                                                                       

2. Miten hyvin teoksen, sen esityksen ja esittäjäkokoonpanon voidaan arvioida toimivan Iisalmen kaupunkimarkkinoinnin musiikillisena brändilähettiläänä.                                        

3. Miten hyvin teos, sen esitys ja esittäjäkokoonpano todentavat By Iisalmi –brändin arvoja, jotka ovat kekseliäisyys, rohkeus, arvostus, välittömyys ja tinkimättömyys.                         

4. Teoksen ja sen esityksen yleinen vaikuttavuus.

 

STAGE By Iisalmi -juhlakonsertissa ja Iisalmen markkinoinnissa tullaan kuulemaan Ihmeitä

Palkintona IHMEIDEN IISALMI -biisikisan voittanut Miima feat. Antti -kokoonpano saa paitsi rahallisen korvauksen ja tuotantosopimuksen, myös musiikkivideon kuvaamisen ja upean kantaesityskonsertin: Ihmeitä -kappale kuullaan ensimmäisen kerran livenä By Iisalmi -seminaarin jatkoilla, STAGE By Iisalmi -juhlakonsertissa Iisalmen kulttuurikeskuksella 10.11.2021. Orkesterisovitusta työstetään parhaillaan ja Antti Iiskolan kitaran lisäksi Minttu Itkosta säestää tasokas Ope-bändi.

Millainen kokoonpano nouseekaan lavalle esittämään voittajateoksen, jos sitä kysytään heiltä itseltään?

”Minähän olen täysin epämuusikko - en osaa soittaa mitään. Aloin tehdä musiikkia vasta aikuisella iällä, kun tajusin, että minähän voin säveltää laulamalla - kyllä joku oikea muusikko osaa sinne ne taustat rakentaa. Teksti ja tulkinta ovat minulle tärkeitä, ja siksi kirjoitan ja laulan itse. Miima syntyi, kun halusin erottaa musiikkipuolen arkiminästä. Miima on siis laulaja-lauluntekijä, joka tarvitsee taakseen tuottajan tai muusikon apua. Ihmeitä-biisissä Antti feattaa Miimaa laulamalla ja kitaroimalla.”, kertoo laulaja-sanoittaja Minttu Itkonen.

”Miima tekee sanoitukset ja melodiat, sitten minä tulen mukaan kuvioon ja sävellän, soinnutan, sovitan ja pienimuotoisesti myös tuotan biisit valmiiksi. Miima oli tehnyt joitakin biisejä muiden kanssa jo ennen minuakin, mutta kun kohtasimme, tästä tuli melko luonteva tapa työskennellä. Itse olen tehnyt omia biisejä ihan pienestä asti ja olen niitä eri bändeissä tai omalla nimelläni esittänyt ja pienimuotoisesti julkaissutkin. Nyt vähän biisistä riippuen ne menevät sitten joko Miimalle tai minulle.”, kuvailee puolestaan säveltäjä-kitaristi Antti Iiskola.

Miima feat. Antti kertoo, ettei heillä ole musiikillista missiota, mutta kenties luonnehdinta "aikuisten Sanni" kertoo jotain aikuispopahtavasta linjasta. Entä mitä Minttu Itkonen ja Antti Iiskola ajattelevat voittajateoksen inspiraationlähteestä Iisalmesta?

”Genelec, Olvi ja serkku.”, kiteyttää Minttu Itkonen. Antti Iiskola nostaa myös kärkeen tunnetuimmat iisalmelaisbrändit:

”Esimmäisenä Olvi ja Genelec, sitten tietysti kaikki se vesi. Rautatie. Ja koulu- ja työkaveri on Iisalmesta kotoisin myös. Retrotietokone-harrastajana myös Byterapers-ryhmä tulee mieleen. Chaplinissa oli ainakin viimeksi hyvä ruoka ja kahvila Hilla jäi myös positiivisena kokemuksena mieleen. Myös Kuapissa olen myös aina halunnut käydä, mutta se on vielä tekemättä.”

Iisalmen kaupungin tavoitteena on hyödyntää kisan myötä saatuja Ihmeitä ja Sawo -teoksia markkinoinnissaan mahdollisimman monipuolisesti. Myös Minttu Itkonen ja Antti Iiskola ymmärtävät ajatuksen:

”Musiikilla on iso voima markkinoinnissa. Kyllä varmasti jokainen osaa mainita mieleen painuneita mainosralleja. On mielenkiintoista olla mukana tekijäpuolella!”, toteaa Minttu Itkonen.

”Olen itse päivätöissä markkinointitoimistossa, ollut alalla jo parikymmentä vuotta. Minulle musiikki on aina kuulunut markkinointiin ja ihmettelen, miten vähän siihen nykyisin panostetaan. Suuriin videotuotantoihinkin saatetaan ottaa netistä puoli-ilmainen instrumentaali sen sijaan, että teetettäisiin oma biisi. Meillä on loistavia esimerkkejä lähihistoriasta, esim. Juha Tapanisen tekemät biisit Rekkamies, Kuka on se oikea tai Jos et sä soita, kaikki mainosbiisejä! Musiikki myös luo muistoja ehkä vahvemmin kuin mikään muu asia. Muistisairas voi olla täysin muualla, mutta tuttu biisi herättää hänet yhtäkkiä nuoruuden päiviin ja hetkeksi kaikki muistuu mieleen. Musiikkia käytetään markkinoinnissa liian vähän ja on hienoa, että Iisalmi uskoo musiikin voimaan. Muut kunnat voisivat ottaa mallia!”, kannustaa Antti Iiskola.

”Saimme hyviä kokemuksia aiemmasta biisiyhteistyöstä Kätfishin kanssa, joten halusimme jatkaa brändibiisien rintamalla. Kätfishiltä vuonna 2020 tilattu Haluun tehä sun kaa ihmeitä -biisi on kertonut asenteestamme musiikin kautta niin musiikkivideoiden kuin valtakunnallisten radiomainostenkin taustalla, ja on sitä jo koronasta huolimatta rokattu festareillakin! Joka kerta biisin kuullessani tulen hyvälle tuulelle, ihmeentekijäfiiliksiin! Uskon, että en ole ainoa, joka niin kokee. Samansuuntaisia toiveita on Miima feat. Antin biisiä kohtaan, se valaa uskoa arjen ihmeisiin, joita jokainen voi tehdä!”, kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski.

Iisalmen kaupunki tiedottaa biisin julkaisuajankohdasta heti, kun tuottajan kanssa saadaan tarkennettua aikataulua. Teos tullaan julkaisemaan viimeistään ennen kantaesitystään 10.11.2021. Kantaesitykseen voi varata paikan jo nyt sivulla www.iisalmi.fi/byiisalmiseminaari 

IHMEIDEN IISALMI -biisikisan raadin jäsenet

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Iisalmi 130-vuotta ohjausryhmän puheenjohtaja Juho Pulkka                                                                     

Iisalmen nuorisoneuvosto INN:n puheenjohtaja Iida Mularin varaedustajana Rasmus Oksanen, INN:n jäsen

Iisalmen kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin                                  

Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen                                                              

Ylä-Savon musiikkiopiston ja Iisalmen kansalaisopiston rehtori Tapani Lakaniemi              

Ylä-Savon musiikkiopiston laulunopettaja Timo Turunto                                                           

Muusikko, By Iisalmi-lähettiläs Tomi Tajakka                                                                                

Genelec Oy:n Marketing Communication Manager Mari Primetta                                                                     

Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski