Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

28.4.2021 13.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 4/2021 pääkirjoitus

Suomen poliittisessa keväässä puhuttaa pitkästä aikaa muutkin asiat kuin pandemian hoito, ehkä se on pitkään odottamamme merkki tilanteen kehittymisestä parempaan suuntaan! Valtion velka on kriisin jälkeen meidän työssäkäyvien veroilla maksettava, joten on varmasti aiheellista käyttää aikaa kunnollisen exit-suunnitelman tekoon myös sen osalta. Yritykset ja pandemiasta edelleen kärsivät alat erityisesti pitää toki vielä tämän vuoden ajan kannatella kriisin yli, mutta toivottavasti ensi vuodesta tulisi jo tämän vuosikymmenen ensimmäinen normaalimpi vuosi kaikin tavoin. Talouden osalta herätellään jo inflaatiopeikkoa kuumentuvien kasvunäkymien edellä, vaikka toisaalta varoitellaan pörssien romahtamisesta ylisuurien odotusten alla. Aika näyttää mihin suuntaan lopulta kehitys kulkee, joka tapauksessa täällä Ylä-Savossa ollaan valmiita uuteen kasvuun.

Kriisinhoidon ollessa jo näin pitkällä, jopa voiton puolella, on mahdollista katsoa hieman taaksekin päin ja tehdä tiliä menneestä jaksosta. Saatavilla olevien julkisten tietojen mukaan Iisalmeen on yrityksille myönnetty yhteensä jo lähes 6 miljoonaa euroa erilaisia koronatukia, suurimpana eränä Business Finlandin ja ELY-keskuksen kehittämistuet kriisin alkuvaiheista yli 4 miljoonaa euroa. Yksinyrittäjätukea myönnettiin kaupungin välittämänä 312 000€ ja paljon parjattua kustannustukeakin yli miljoona euroa. Juuri on käynnistynyt seuraava kustannustuen hakukierros, jonka tukikausi on 1.11.2020 – 28.2.2021. Tässä haussa on mukana myös yksinyrittäjille kohdistuvaa tukea. Kustannustuen kolmannella kierroksella tukeen on tehty muutoksia, joilla tukea voidaan myöntää entistä joustavammin erityisesti yksinyrittäjille ja pienyrityksille. Mikäli siis yritystoimintasi on ollut normaalia hiljaisempaa viime talven aikana, kannattaa nyt laittaa uutta hakemusta sisään Valtionkonttorille.

Tulevasta matkailukesästä odotan kaikesta huolimatta vilkasta, patoutunutta kysyntää ja tarvetta päästä irtautumaan omista tutuista ympyröistä on talven aikana kertynyt. Ulkomaille matkustaminen on kuitenkin vielä kysymysmerkki, joten kotimaassa liikehdintää on varmasti tiedossa mukavasti. Tapahtumien osalta valitettavasti näyttää edelleen olevan tulossa hiljainen kesä, koska suurien tilaisuuksien järjestäminen ei ole ainakaan tämän hetken tietojen mukaan mahdollista. Toivottavasti kuitenkin pienempiä tilaisuuksia ja kohtaamisia syntyy eri puolille Ylä-Savoa viimeistään loppukesästä ja syksyllä pääsemme isommallakin joukolla viimein juhlistamaan 130-vuotiasta Iisalmea. Yhteisen markkinointityömme vuotuisen päätapahtuman By Iisalmi –seminaarin suunnittelu onkin jo pitkällä ja odotettavissa on jälleen antoisa päivä täynnä monipuolista asiaa alueemme kehittämisestä. Tällä kertaa seminaaripäivä vielä huipentuu juhlavuoden kunniaksi pidettävään konserttiin eli kannattaa merkitä 10.11.2021 jo nyt kalenteriin – tarkemmat tiedot ohjelmasta julkaisemme kevään kuluessa.

- Terho Savolainen