Uutiskirjeiden uutiset

Elinkeinojohtajan terveiset

29.9.2020 14.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 7/2020 pääkirjoitus.

Vuoden kolmas neljännes alkaa olla lopuillaan ja yritysten kannalta epävarmat ajat näyttävät jatkuvan pitkälle ensi vuoteen. Osalla palvelualoista tilanne on toki jo kevään pahimmasta kriisistä helpottanut, mutta teollisuudessa tilauskannan lasku näkyy monilta osin vasta loppuvuodesta. Tämä on näkynyt Iisalmenkin työttömyysluvuissa, elokuun lopussa työttömiä oli 15,0% - toki sisältäen aika paljon myös lomautettua henkilöstöä. Lienee kuitenkin realistista sanoa, ettei vielä tämän vuoden puolella pystytä merkittävää parannusta tuohon lukemaan odottamaan, ellei sitten maailmalla tapahdu huomattavaa kehitystä rokotuskehityksessä tai tautitilanteessa ylipäätään. Joka tapauksessa vientikysynnän elpyminen tapahtuu pienellä viiveellä, kuten laskunkin tullessa on havaittu.

Näin valtuustokauden päättyessä on Iisalmessakin herätelty keskustelua, miten elinvoimapanostuksemme ovat tuottaneet tulosta. Tavallisesta kadunmiehestä voi tuntua ettei vaikkapa teollisuudessa ole nähty mitään merkittäviä uusia yritysavauksia pitkään aikaan. Käsitys voi sinällään pitää paikkansa, ettei mikään suuri teollinen toimija ole perustanut uutta toimipistettä Iisalmeen. Mutta kun katsotaan alueellamme tapahtunutta työpaikkakehitystä, voidaan aidosti sanoa että merkittävää positiivista kehitystä on saatu aikaan: viimeisimpien tilastojen valossa Iisalmeen on vuosina 2014-17 syntynyt lähes 300 uutta teollista työpaikkaa eli keskimäärin lähes 75 teollista työpaikkaa joka vuosi! Tuoreempia vuoden 2018 tilastoja saadaan noin kuukauden kuluttua ja uskon, että tuo kehitys on edelleen jatkunut. Näillä luvuilla olemme vastanneet noin 40% koko maakunnan uusista teollisista työpaikoista. Jos huomioidaan vielä naapurikuntaan Vieremälle syntyneet 212 teollista työpaikkaa voi hyvällä syyllä sanoa Ylä-Savon aseman teollisena keskittymänä vahvistuneen merkittävästi.

Teolliset työpaikat tuovat alueelle elinvoimaa, asukkaita ja vientituloja – viime vuonnakin Ylä-Savon vienti kasvoi vielä yli 10% vuosivauhtia. Tämä luo edelleen uutta palvelukysyntää ja investointeja, hyvänä esimerkkinä Iisalmeen juuri rakenteilla oleva Motonet-tavaratalo tai hetki sitten avattu Vetrean palvelukeskus torin laidalla. Myös asuntomarkkinan aktiivisuus on pysynyt alueellamme hyvällä tasolla ja ensi vuonnakin nähdään taas uuden kerrostalon valmistuvan Virranpuistoon. Positiivinen kierre ruokkii itseään talouden rattaiden jälleen lähtiessä uuteen vauhtiin ja vaikka tällä hetkellä työllisyystilanne näyttää haasteelliselta, kaikki viittaa siihen että seuraavan nousukauden koittaessa työvoimapula on entistä suurempi.

Kaupungin täytyy siis jatkossakin panostaa vahvasti elinvoimaan: veto- ja pitovoimatyötä on jatkettava vähintään nykyisellä tahdilla ja tuloksellisesti. Näyttöä siitä, että työ kannattaa on jo saatu positiivisen palautteen muodossa sekä ihan konkreettisesti positiivisena muuttokehityksenä. Syyskuussa saimme pitkäjänteiselle By Iisalmi –yhteismarkkinoinnille valtakunnallista tunnustusta Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailuista voitetun hopeasijan myötä. Tässä yhteydessä kiitokset vielä kaikille sitoutuneille yhteistyökumppaneille hienosta työstä. Tästä on hyvä jatkaa edelleen kohti visiotamme Suomen houkuttelevimpana seutukaupunkina!

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, puh. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi