Lue uutisia

Elinkeinojohtajan katsaus

27.9.2023 12.27

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 8/2023 pääkirjoitus

Syksy etenee jo vauhdilla ja kuten kesän keskustelut enteilivät, siitä näyttää tulevan työmarkkinoilla melko myrskyisä. Hallitusohjelman työelämäkirjaukset ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat saaneet kovaa kritiikkiä eri puolilta eikä työntekijäliitoissa olla tyytyväisiä uudistusten valmistelun etenemiseen. Oman mielipiteen ilmaisu on aivan sallittua ja ymmärrettävää, täytyy vain toivoa nyt kohtuullisuutta kaikille kiistan osapuolille, että asiat eivät kärjistyisi liikaa ja vetäisi yrityksiä suurempiin hankaluuksiin kuin missä jo nyt olemme. Talouden näkymät ovat heikentyneet edelleen viime aikoina ja laskevan kysynnän lisäksi emme kaipaa nyt muita hidasteita entisestään painamaan suhdanteita alaspäin. Kaikki olemme kuitenkin varmasti yhtä mieltä tavoitteista nostaa työllisyyttä ja pienentää Suomen velkataakkaa tulevaisuudessa, eiköhän näistä asioista tälläkin kertaa päästä lopulta yhteisymmärrykseen.

Iso TE2024 -uudistus liittyen työllisyys- ja elinkeinopalveluiden siirtoon valtiolta kuntiin on edennyt päätöksentekoon eri kunnissa ja Pohjois-Savoon näyttäisi muodostuvan kolme uutta työllisyysaluetta. Ylä-Savossa olemme valmistelleet viiden kunnan yhteistyöllä omaa toimintaamme ja saaneet hyvän pohjan rakennettua tulevalle yhteistyölle. Valitettavasti aivan kaikki Ylä-Savon kunnat eivät lähteneet mukaan yhteiseen valmisteluun, joten joudumme hakemaan poikkeuslupaa palveluiden järjestämiselle työvoimamäärän jäädessä yhteistyökunnissa n. 17 000 työikäiseen. Suoraan järjestämislupaan olisi tarvittu 20 000 työikäisen alue. Uskomme kuitenkin hyvien suunnitelmien ja vahvan osaamisen vakuuttavan ministeriön päättäjät ja pääsisimme sitten 1.1.2025 alkaen aloittamaan uuden yhteistyöalueen toiminnan. Tavoitteena on toimivat ja tehokkaat lähipalvelut niin henkilö- kuin yritysasiakkaillekin ja sitä kautta vahvistuva työllisyysvaikutus koko alueelle. Osaavan työvoiman saatavuuden haasteita meillä edelleen on talouden hiljentymisestä huolimatta ja toisena isona haasteena on pysytellyt korkea pitkäaikaistyöttömyys. Mitään ihmelääkkeitä ei uusi järjestämistapa näihinkään ongelmiin tuo, mutta uskomme palvelujen ja päätöksenteon läheisyyden tuovan toimintaan uutta ketteryyttä ja myös paremmat mahdollisuudet vaikuttaa toimenpiteiden kohdistamiseen.

Varma syksyn merkki on myös lähestyvä By Iisalmi -seminaari ja sitä edeltävä By Iisalmi -tunnustuksen äänestys. Tälläkin kertaa ehdolle on saatu upea joukko yhteisömme rakentajia ja rohkeita yrittäjiä, jotka omalla tekemisellään edustavat koko Iisalmen arvoja ja vievät kehitystä eteenpäin. Marraskuussa tulevassa seminaarissa kuulemme kuka tällä kertaa saa tuon jo perinteeksi muodostuneen tunnustuksen tämän vuoden lähettiläs Arja Wäisäseltä. Muutoinkin vuoden päätapahtumasta on tulossa jälleen hieno elämys, kun teemana on ”Osaaminen ja hyvinvointi – tärkein pääomamme.” Ohjelmassa on inspiroivia yrittäjätarinoita sekä kuulumiset syksyn aikana toteutetusta Työterveyslaitoksen aivotyön hyvinvointivalmennuksesta kolmelta rohkealta työyhteisöltämme, unohtamatta tietenkään pääpuhuja Ilkka Halavan tarinaa kuinka elämästä voi poistaa kiireen kokonaan. Tervetuloa mukaan!

 

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja