Lue uutisia

Elinkeinojohtajan katsaus 7/2023

28.8.2023 10.15

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 7/2023 pääkirjoitus

Tervetuloa uudistetun elinvoimapalveluiden uutiskirjeen pariin! Uutiskirje on ollut hyvä kanava tiedottaa ajankohtaisista yrittäjiä koskevista asioista kaupunkimme yrittäjille ja sidosryhmille, mutta myös hyviä kehittämisehdotuksia on matkan varrella tullut. Toivomme, että nyt isommalla kädellä uusittu kirje saavuttaa entistäkin laajemman lukijajoukon ja palvelee siten myös paremmin ydintehtäväämme kaupungin kehittämisessä ja yritysten palveluissa. Palautetta saa edelleen laittaa ja toivommekin sitä runsaasti nyt uudistuksen yhteydessä. Muutoinkin olemme ottaneet härkää sarvista ja lähteneet toteuttamaan Iisalmen kaupunkistrategian digitalisaation kehittämistavoitteita aktiivisesti myös elinvoimapalveluiden osalta. Yritysneuvontaan voit jatkossa varata ajan suoraan sähköisesti sivujemme kautta, toki myös perinteinen puhelinsoitto tai sähköposti toimivat edelleen. Isoimpana ponnistuksena alkuvuoden aikana valmisteltu www-sivujen uudistus nytkähtää syksyn aikana liikkeelle, kun tarjouskilpailu saadaan alkusyksystä päätökseen. Tavoitteena on julkistaa uusitut sivut kesään 2024 mennessä. Myös sivuston kehittämisessä asiakaspalaute on tervetullutta.

Vaikka kesä ei säiden puolesta ollut ehkä parhaasta päästä, lämpöä riitti poliittisessa keskustelussa. Meidän itäsuomalaisten kannalta juhannuksen alla julkaistu hallitusohjelma oli jopa positiivinen yllätys, pahempaakin olisi voinut olla tulossa. Hallitusohjelman pohjalta kauan kaivattu valtatie 5:n investointi Leppävirran ja Kuopion välille on saamassa rahoituksen. Vaikka toteutukseen menee vielä vuosi jos toinenkin on tämä meille saavutettavuushaasteista kärsiville seuduille hyvä uutinen. Edunvalvontaa voidaankin jatkossa keskittää entistä vahvemmin vitostien seuraavalle osuudelle eli Siilinjärvi – Iisalmi välille ja erityisesti Nerkoon kohdan parantamiselle. Savon rataan kohdistuvat panostukset ovat myös tervetulleita, vaikkakin luvattu 50M€ summa ei riitä ja on räikeässä epäsuhdassa liikennemäärien kehityksen kanssa. Muuttuneessa maailmantilanteessa eniten liikennemääriä kasvattanut rataosuus jäi rahanjaossa pienemmälle osalle monien muiden rataosuuksien taakse. Seutukaupunkien osalta kirjauksissa jää vielä epäselväksi miten hyvin käynnistettyä yhteistyötä tullaan tällä hallituskaudella jatkamaan, toivomme tietysti jatkossakin selkeää rahoituspottia nimenomaan seutukaupunkiohjelman toteuttamiseen.

Yleinen tunnelma yrityskentällä ja elinkeinoelämässä laajemmin on kesän jälkeen kääntynyt aavistuksen synkäksi. Voimakkaan inflaation johdosta kasvaneet kulut ja kohonneet korkokustannukset alkavat näkyä heikompana kysyntänä ja sitä kautta työllisyyden heikkenemisenä. Erityisesti rakentaminen on hiljentynyt kasvukeskuksissa ja myös meillä Ylä-Savossa, mutta heikomman syklin vaikutukset näkyvät jo metsäteollisuudessa ja pikkuhiljaa muuallakin. Teknologiateollisuuden hyvät tilauskannat kantanevat vielä syksyn yli, sen jälkeen on edessä epävarmempia aikoja. Korkohuippu lienee kuitenkin pian takana ja inflaatiokin alkaa taittua, energian hinnat tulevalle talvelle näyttävät aiempia odotuksia maltillisemmilta. Rohkeat, tulevaisuuteen uskovat Ylä-Savon yritykset tulevat varmasti pärjäämään jatkossakin ja tilausvirran pieni hiljeneminen antaa taas aikaa uuden kehittämiselle. Ideoiden toteuttamiseen ja eteenpäin viemiseen on vihdoin käyntiin lähteneellä ohjelmakaudella hyvin myös julkista tukirahoitusta tarjolla. Niitä mahdollisuuksia kannattaa aktiivisesti hyödyntää ja meiltä elinvoimapalveluista saat apua ja tukea yrityksesi kehittämiseen olipa tarve sitten iso tai pieni – ollaan yhteydessä!

 

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja