Lue uutisia

Elinkeinojohtajan katsaus 6/2023

14.6.2023 9.00

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 6/2023 pääkirjoitus.

Käsillä on kevätkauden viimeinen uutiskirje ennen pientä hengähdystaukoa, se varmasti tulee tarpeeseen meille kaikille vauhdikkaan ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen. Toki kaikilla kesä ei ole lomailun aikaa vaan kiivainta sesonkia, toisten loma-aika on toisille parasta myyntiaikaa. Toivotaan kesäsesongin yrittäjillekin oikein antoisaa tulevaa kesää. Iisalmessa kesän tapahtumakausi käynnistyi jo viime viikonloppuna upeasti kahdella täysin uudella tapahtumalla, jotka näyttäisivät myös saavan jatkoa. Uuden tapahtuman rakentaminen paikkakunnalle taloudellisesti kannattavasti on vaativa tehtävä, joten on hienoa kuulla sekä MadFestin että Lainsuojattomat -festivaalin olleen tyytyväisiä aloitukseen ja suunnittelevan jo jatkoa tuleville vuosille. Iisalmi ja Tienoot -matkailun osa-alueista tapahtumamatkailu on yksi tärkeä osa-alue ja tapahtumapäivien jakaantuminen muutamia kiivaimpia kesäviikonloppuja pidemmälle aikavälille on hieno asia koko aluetaloudelle.

Kuten aiemmissakin kirjoituksissani olen todennut, kiihtynyt inflaatio on näkynyt erityisesti yksityisen kulutuksen heikkenemisenä ja palvelukysynnän laskuna. Tästä olemme saaneet lähiaikoina muutamia ikäviä esimerkkejä, kun yrityksiä on ilmoittanut konkurssista tai ovien sulkemisesta Iisalmessa. Palveluntarjoajien väheneminen on aina ikävä uutinen, mutta ymmärrettävää silloin, kun taloudellisia edellytyksiä toiminnan jatkamiselle ei enää ole. Onneksi mikään palvelu tai kaupan ala ei näiden uutisten myötä ole kokonaan katoamassa Iisalmesta, valikoima ainoastaan hieman supistuu. Taloustilanteen parantuessa liikettä tapahtuu usein myös toiseen suuntaan ja olemmehan nytkin saaneet aivan ydinkeskustaan uusia kauppoja ja palveluita. Kaikki tämä kuuluu markkinatalouden dynamiikkaan ja toimintojen kehittämiseen. Kaupungin osalta jatkamme aktiivista kehittämistä niin ydinkeskustassa kuin muillakin liike-elämälle ja teollisuudelle tärkeillä alueilla luomalla edellytyksiä uusille avauksille mm. kaavoituksella ja yrityspalveluilla. Esimerkkinä Peltosalmen teollisuusalueen uusi kaava on nyt lainvoimainen ja tonteille määritettiin hinnat 12.6. valtuustossa, alue luo edellytyksiä teollisuusyritysten kasvulle ja uusien yritysten sijoittumiselle Iisalmeen.

Yli kaksi kuukautta vaalien jälkeen odottelemme edelleen hallitusneuvotteluiden tulosta, useimmat neuvottelijat ovat todenneet ratkaisujen syntyvän tämän viikon aikana. Toivotaan, että näin tapahtuu ja saamme Säätytalolta myös positiivisia signaaleja koko maan kehittämisen edellytyksistä. Seutukaupungit haluavat vahvistaa keskeistä rooliaan kaupunkipolitiikassa teollisen Suomen ydinalueina ja maaseutujen palvelukeskittyminä, lisäksi Itä-Suomeen kaivataan kipeästi infrapanostuksia. Muuten alueemme yritykset jäävät kilpailussa jälkeen liian paljon. Leikkauslistoja varmasti on tulossa, mutta niidenkin osalta toivon toimenpiteiden olevan kannustavia ja työmarkkinoiden toimintaa parantavia. Suomi tarvitsee kasvua ja uutta osaamista sekä kotimaasta että ulkomailta.

Aurinkoista kesää!

 

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja