Julkaistut blogit -blogiarkisto

Tilinpäätöksen aika

17.12.2019 11.05
3

Vuosikymmen vaihtuu pian. On tilinpäätöksen aika. Tänä vuonna meillä on ollut 16 kaupunginhallituksen kokousta, kuusi kaupunginvaltuuston kokousta, viisi sijoitustyöryhmän kokousta, viisi investointityöryhmän kokousta, 10 kuntajohtajatyöryhmän kokousta, yhdeksän Savon ICT-palvelut Oy:n hallituksen kokousta ja 30 johtoryhmän kokousta. Nämä siis niin sanottuja virallisia kokouksia, joissa olen itse ollut mukana. Lisäksi tulevat lukuisat sisäiset palaverit ja tapaamiset yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kunnallinen päätöksenteko vaatii aikansa. Asioiden valmistelu, kokoukset, keskustelu, johtopäätökset, tiedottaminen ja julkisuuden hallinta ovat keskeinen osa kuntatyötä. Joskus ihmisten on vaikea käsittää sitä, miksi päätöksenteko vie niin paljon aikaa ja asiat etenevät hitaasti. Syntyneet päätökset ovat usein kompromisseja, joihin jokainen päättäjä voi tyytyä. Asioista päättäminen vaatii hyviä neuvottelutaitoja, kykyä kuunnella ja ottaa toiset huomioon. Hyvää kuuntelijaa, jolla on kyky ottaa toiset huomioon, arvostetaan yleensä eniten. Tätä on kunnallinen demokratia.

Asioiden valmistelijana yritän aina tehdä parhaani siinä, että luottamushenkilöillä olisi reaaliaikaisin ja oikein tieto saatavilla. Silti tämä ei aina riitä. Aina on joku, joka on sitä mieltä, ettei asioita ole valmisteltu riittävästi ja että annettu tieto ei ole riittävää tai että aikataulu on liian löysä tai tiukka. Selvittäminen, selvitykset ja lisäselvitykset kuuluvat kunnallisen päätöksenteon arkipäivään.

Juuri näistä syistä kuntatyö on minusta motivoivaa ja kiinnostavaa. Kuntatyön palkinto on siinä, että voi oikeasti vaikuttaa ihmisille merkityksellisiin asioihin, joita he eivät itse välttämättä edes huomaa. Olemme juuri hyväksyneet kaupunginvaltuustossa historiallisen suuren investointisuunnitelman: rakennamme uuden uimahallin, kolme uutta koulua, päiväkodin, lastenkodin sekä monia muita pienempiä kohteita. Ylläpidämme vesi- ja jätevesiverkostoa sekä teitä ja katuja, nämä muutamia mainitakseni. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista puhumattakaan.

Verotus uudistui tänä vuonna. Palkansaajana tämä on näkynyt siinä, että veronpalautukset tulivat tilille jo elo-syyskuussa. Tämän lisäksi verokortissa on vain yksi ennakonpidätysprosentti ja lisäprosentti, joiden perusteella työnantaja tekee ennakonpidätykset. Verotus muuttuu pikkuhiljaa reaaliaikaisemmaksi ja veronpalautuksia ei enää voi ”jemmata” jouluostoksia varten. Koska palkansaajat ovat maksaneet ennakkoveroja yhden ennakonpidätysprosentin perusteella, eikä niin sanottuja portaikkoverokortteja enää ole, on tämä näkynyt kunnissa ennakoitua pienempinä verotilityksinä. Tilanne korjaantunee seuraavana ja sitä seuraavana vuonna, kun palkansaajat oppivat verotuksen uuden aikataulun.

Kulunut vuosi on monesta syystä merkityksellinen. Se on tämän vuosikymmenen viimeinen vuosi. Kaikista kuntatalouden ahdinkouutisista huolimatta näyttää siltä, että selviämme tästä vuodesta kohtuudella. Muodostuuko tilikausi ali- vai ylijäämäiseksi, on vielä auki. Uskon kuitenkin, että tulos on lähellä nollaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon menojen lopullinen toteuma voi vielä kuitenkin muuttaa tilannetta. 2010-luvulla Iisalmen kaupungin talous on vahvistunut ja talous on tasapainossa.

Kun muistelen kulunutta vuosikymmentä, nousee pintaan kolme mieleenpainuvinta asiaa: ensimmäinen on kuopukseni syntymä. Pieni ja hento tyttölapseni syntyi 2010-luvulla. Toiseksi mieleenpainuvin asia on ollut perheemme muutto pääkaupunkiseudulta Ylä-Savoon kotiseudulle, joka siis tapahtui 2010-luvulla. Kolmas mieleenpainuvin asia on ollut valintani Iisalmen kaupungin talousjohtajaksi. Nämä kolme asiaa ovat muuttaneet positiivisella tavalla elämääni ja joista olen joka päivä kiitollinen ja ylpeä.

Hyvää joulua ja uutta vuotta 2020,
Eeva Suomalainen
Talousjohtaja