Koeasumisen blogit

KOEASUMINEN 2023 – Ysaon sisustusalan opiskelijoiden remonttiblogi koeasunnosta

21.4.2023 9.00

By Iisalmi -allekirjoitettu yhteistyöteko saa jälleen jatkoa, sillä tänä vuonna jo viidettä kertaa Petterinkulma Oy:n koeasunnoksi tarjoama vuokrakoti remontoidaan ja sisustetaan Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan opiskelijoiden toimesta. Tuleva koeasukas Reetta on kertonut etukäteen mieltymyksiään sisustuksesta, ja nämä toiveet opiskelijat ottavat projektissa huomioon. Kesäkodin ja sen asukkaan vakuuttaa paikallinen elämänturvaaja LähiTapiola Itä, ja lisäksi Kaisanet Oy tarjoaa koeasukkaalle verkkoyhteydet ja palvelut. Tästä Ysaon opiskelijoiden blogista pääset seuraamaan remontti- ja sisustusprojektia vaihe vaiheelta nähden samalla, kuinka Petterinkulman kaksio kokee kevään aikana muodonmuutoksen vuoden 2023 koeasunnoksi sekä Reettan viihtyisäksi kesäkodiksi!

Alkukeväästä Iisalmen kaupungin, Petterinkulman sekä Ysaon edustajia kokoontui yhteispalaveriin, jossa lähdettiin kartoittamaan yhdessä koeasunnon remontti- ja sisustusprojektin toteuttamista ja aikataulua. Koska kyseessä on jo viides yhteistyövuosi peräkkäin koeasumisen projektin parissa, aiemmin hyväksi havaittuja toimintamalleja pystytään pitkälti hyödyntämään. Ylä-Savon ammattiopiston sisustusalan opiskelijat Alisa Karppinen, Jaana Kallio, Jenni Pääkkönen ja Linnea Hiltunen suorittavat tämänvuotisen koeasunnon remontti- ja sisustusprojektin, ja he pääsivät Petterinkulmalle koulutussopimuksella työpaikalla järjestettävään koulutukseen. Heidän opintoihinsa kuuluu mm. sisustussuunnitelman laatiminen asiakkaalle, kustannuslaskemat, 3D-mallinnus ja erilaiset sisärakennusvaiheiden työt, kuten maalaus-, tapetointi-, laatoitus, - kalusteasennus- ja lattianasennustyöt. Osaa näistä töistä he pääsevät toteuttamaan koeasunnon remonttikohteessa.

Katso opiskelijoiden kanssa kuvattu videohaastattelu koeasunnolta klikkaamalla oheista kuvaa!

alkudia.jpg


REMONTTIBLOGI

17.-21.4.2023 - Suunnittelua ja materiaalien valitsemista

Aloitettiin tämä viikko kartoittamalla tapetteja ja sävymaailmaa tulevan koeasukkaan toiveet huomioiden. Koeasukas toivoi uuteen kotiinsa boho-tyyliä, jonka pohjalta valitsimmekin olohuoneen ja makuuhuoneen korosteseiniin luontoaihetta ja vihreää väriä. Asuntoon oli juuri vaihdettu harmaa lattiamatto, joka rajasi vaihtoehtoja suhteellisen paljon, joten koimme vihreän värin ja luontoaiheiset tapetit sointuvaksi yhteen lattian kanssa.

remppa23_kuva1.jpegremppa23_kuva2.jpeg

Tapettivaihtoehtoja ja sävymaailmaa sekä materiaali- ja sävymaailman ideointia.

Valituista materiaaleista teimme materiaalilaskelmat, joiden pohjalta kävimme työpaikkaohjaajamme, Petterinkulman Teija Raerinteen kanssa ostoksilla. Loppuviikon ohjelmassa on lattian ja kalusteiden suojausta, seinien tasoitusta ja maalausta.

remppa23_kuva3.jpeg remppa23_kuva4.jpeg

 

24.-28.4.2023 - Pintojen maalausta ja uudistamista

Tällä viikolla olemme maalanneet koeasunnon kattoa ja seiniä. Maalasimme olohuoneen seinään myös vihreän korosteseinän.

kollaasi2.jpg kollaasi5.jpg

Lisäksi olemme saaneet ikkunoiden ja parvekkeen oven uudistusprojektin alkuun. Revimme vanhat tiivisteet pois ja olemme hioneet ja maalanneet ikkunoiden karmeja. Remppa on edennyt tähän asti lähinnä olohuoneessa ja makuuhuoneessa, mutta loppuviikosta saimme jo keittiön ja eteisenkin katoon maalia ja poistettua välitilan silikoneja.

kollaasi4.jpg kollaasi3.jpgremppa23_kuva13.jpeg

 

2.-5.5.2023 - Ikkunoiden ja ovien viimeistelyä, maalausta ja tapetointia

Tällä viikolla olemme saaneet ikkunoiden ja parvekkeen oven uudistusprojektin loppuun. Vaihdoimme ikkunoihin ja oviin uudet tiivisteet, ja maalasimme ikkunoiden karmit ja ovet loppuun. 

kollaasi6.jpg kollaasi7.jpg

Lisäksi keittiön ja eteisen seinät ovat saaneet maalia ja makuuhuoneen seinään saatiin tapetti. Asensimme myös keittiön ja makuuhuoneen kaappeihin vetimet.

kollaasi8.jpgkollaasi9.jpg

 

8.-12.5.2023 - Listojen laittamista, ovien asentamista ja haastatteluhommia!

Tällä viikolla naapurit ovat viimeistään huomanneet, että täällä tehdään remonttia! Ohjelmassa on nimittäin ollut peite -ja jalkalistojen asennusta, mikä on vaatinut betoniseinien poraamista, sirkkelöintiä ja vasaran pauketta. Olemme asentaneet myös makuuhuoneen oven ja välioven. Lisäksi maalasimme keittiön välitilan vaalean harmaaksi.

kollaasi11.jpg kollaasi12.jpg

Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen maalasimme myös eteisen seinän vihreällä värillä. Remontti alkaa olla jo loppusuoralla ja kohta päästäänkin jo miettimään kalusteita ja sisustusta.

Olihan tällä viikolla myös hieman erilaista hommaa, sillä Iisalmen kaupungin edustaja tuli tekemään meidän kanssa videohaastattelua koeasunnon remontista. Videointi sujui hyvin, ja valmis lopputulos julkaistaan ensi viikolla Iisalmen kaupungin YouTube-kanavalla sekä kaupungin sometileillä, eli sieltä pääsee sitten sitä katsomaan!

kollaasi13.jpg kollaasi14.jpg

kollaasi10.jpg

 

15.-19.5.2023 - Remonttiosuuden viimeistelyä

Tällä viikolla olemme tehneet remontin viimeistelyjä. Asensimme viimeiset listat paikalleen ja säädimme kaappien ovet.

kollaasi16.jpg kollaasi15.jpg

Asensimme myös keittiöön työtasot, jotka olivatkin alkuperäisestä poiketen valkoiset, eikä harmaat. Lisäksi asensimme pistorasiat ja valonkatkaisimet. Nytpä koeasunnolla alkaisi olla siivousta vaille valmista remontin osalta!

kollaasi17.jpg kollaasi18.jpg

 

22.-26.5.2023 - Reissu Ikeaan sekä asunnon kalustamista ja sisustamista

Remonttityöt on nyt tehty ja tällä viikolla olemme käyneet hankkimassa asunnolle uusia kalusteita Ikeasta, sekä tehneet asunnon sisustamista. Budjetin rajallisuus toi omat haasteensa uusien kalusteiden hankintaan, mutta onneksi pystyimme hyödyntämään myös jo aiemmin hankittuja kalusteita edellisiltä koeasumisen vuosilta.

kollaasi22.jpg kollaasi19.jpg

Kalusteita hankinnan yhteydessä teimme Ysaon logistiikkapuolen opiskelijoiden kanssa yhteistyötä kalusteiden kuljetuksen osalta. Tämä ja muut mukana olleet tahot sekä heidän kanssaan tehty yhteistyö antavat meille hyviä valmiuksia toimia moniammatillisesti työelämässä.

kollaasi20.jpg kollaasi21.jpg

Koeasunto2023_sisustaminen.jpeg

 

29.-31.5.2023 - Projektin päättyminen

Nyt asunto on sisustettu ja stailattu, ja on valmis luovutettavaksi koeasukkaan käyttöön. Koeasukas oli toivonut asuntoon boho-tyyliä ja pastellin sävyjä. Olohuoneen, keittiön, eteisen sekä parvekkeen kalusteet ja materiaalit valittiin boho-tyylin mukaisesti. Pastellin sävyjä puolestaan käytettiin makuuhuoneen materiaaleissa.

valmis_koeasunto23_1.jpg valmis_koeasunto23_3.jpg valmis_koeasunto23_4.jpg

Projekti on ollut mukava kokemus ja olemme lopputulokseen ihan tyytyväisiä, vaikka pieniä haasteita toikin se, kun emme pystyneet vaikuttamaan aivan kaikkiin asunnon pintoja koskeviin valintoihin.

valmis_koeasunto23_2.jpg valmis_koeasunto23_6.jpg valmis_koeasunto23_7.jpg

valmis_koeasunto23_5.jpg valmis_koeasunto23_8.jpg valmis_koeasunto23_10.jpg

kollaasi23.jpg kollaasi24.jpg

Toivomme, että Reetta tulee viihtymään ja tuntemaan olonsa kotoisaksi uudessa asunnossa!

- Alisa, Jaana, Jenni ja Linnea