Julkaistut blogit -blogiarkisto

KIIRENEUTRAALIUTTA IISALMESSA - Vapaa-aika ja harrastaminen

Kiireneutraaliutta Iisalmessa (3).png
10.8.2023 14.46
0

Tervehdys jälleen! Kesäni Iisalmessa on vierähtänyt aivan valtavan nopeasti. Olen iloinen siitä, että olen ehtinyt kokeilla ja löytää omat suosikkini rauhalliseen ja aikatauluttomaan ajanviettoon. Kynnys lähteä tekemään on aivan eri, kun keskustaan voi suunnata yhdessä hujauksessa ja lähin ranta sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä.

Ulkoilua ja palautumista

Luonto on minulle merkittävä tekijä palautumisessa ja olenkin nauttinut suuresti sen läsnäolosta. Täällä luonnosta voi nauttia niin kaupungin välittömässä läheisyydessä kuin lyhyiden välimatkojen päässä. Lisäksi olen myös ottanut ilon irti veden läheisyydestä ja kokenutkin vesistön rauhoittavana elementtinä itselleni. Rantojen suhteen olen arvostanut valinnanvapautta ja monipuolisuutta.

Työpäivien jälkeen olen rentoutunut pitkien kävelylenkkien, pyöräilyn ja uimisen parissa. Vaikka vietinkin paljon aikaa ulkona, imaisi sateinen heinäkuu minut myös nauttimaan palveluista ja aktiviteeteista sisätiloissa. Sateisina päivinä vierailin museoissa, kahviloissa, kirpputoreilla ja uimahallissa. 

28098211218_96ed16d90f_o.jpg

Olen myös ollut kiitollinen kesäteatteritarjonnasta Iisalmessa ja lähialueilla. On ollut kiinnostavaa nähdä, miten erilaisia ja ympäristöltään vaihtelevia esityksiä täällä on tarjolla. Olen ehdottomasti nauttinut kesäteattereiden tarjoamasta lumosta.

Loppukesän tavoitteena olisi vielä kokeilla frisbeegolfia. Itselleni laji on jäänyt vieraammaksi välineiden puuttumisen takia. Välineitä voi kuitenkin vuokrata kirjastolta ilmaiseksi, joten nyt jos koskaan on aikani kokeilla! Myös maastopyörän vuokraaminen on tavoitelistallani mukana, koska olen ihaillen katsonut Paloisvuoren maastopyöräreittejä.

Kohti kiireneutraalimpaa arkea

Kesän rauha ja aikatauluttomuus ovat tuoneet perspektiiviä myös ensi syksylle. Alan vasta nyt huomata, miten hektistä arkeni on aikaisemmin ollut. Kiireen keskellä omaa ajankäyttöä on ollut vaikea havainnoida ja myös siksi en tajunnutkaan, miten täynnä viikkoni ovat olleet. Pysähtyminen ja oman ajankäytön tarkastelu ovatkin erinomaisia ensiaskeleita kiireneutraalimpaan arkeen. 

DSC_0305.JPG

Harrastusten valinta

Mieleisen harrastuksen löytäminen ei aina ole helppoa. Muistan kuinka lapsena en löytänyt millään kiinnostavaa harrastusta, jonka parissa olisin viihtynyt pidempään. Kokeilin kyllä ihan kaikkea partiosta lentopalloon, mutta jostain syystä ne eivät tuntuneet omalta sitten ollenkaan. 

Lopulta aloitin viulunsoiton 10-vuotiaana ja sitä harrastinkin lukioikään saakka. Viihdyin viulunsoiton parissa, koska opettajani ei koskaan painostanut täydellisyyteen ja oppiminen oli ihan äärettömän hauskaa. Sain myös itse vaikuttaa opetuksen kulkuun ja tavoitteisiin. Myöhemmin päädyin myös sattumalta kokeilemaan nuorisoteatteria ja siitä syntyikin kipinä teatterimaailmaan. Sosiaalinen teatteriharrastus ja itsenäisempi viulun soittaminen täydensivät hyvin toisiaan. 

Itselleni harrastusten mielekkyys oli suoranaisesti liitännäinen niiden vapauteen. Omissa harrastuksissani oli tärkeää sitoutua mukaan projekteihin, mutta elämäntilanteen muuttuessa myös jousto oli mahdollista. Vuosien ajan tunsinkin, ettei harrastaminen vienyt minulta liikaa vapaa-ajastani ja pystyin hyvinkin paljon vaikuttamaan omaan panokseeni niiden suhteen.

Suorituspaineista eroon

Olen tullut siihen tulokseen, että harrastukset ovat ihan parhaita jos ne nimenomaan palauttavat, eivätkä sisällä turhia suorituspaineita. Säännölliset harrastukset arjen pyörteessä tuovat parhaimmassa tapauksessa uusia ystäviä, lievittävät stressiä sekä opettavat uusia taitoja.

On myös hyvä muistaa, että harrastukset voivat olla oikeastaan mitä vaan! Harrastit sitten lukemista, jalkapalloa, tanssia tai puutarhanhoitoa, ovat ne kaikki oivallisia harrastuksia. Ei siis oteta turhia paineita vapaa-ajastamme, vaan tehdään kukin omia lempijuttujamme!

Ilkka niskanen1.jpg

Elämäni kunnossa By Iisalmi

Oletko jo törmännyt Elämäni kunnossa By Iisalmi teemaan kaupungin verkkosivuilla tai kenties sosiaalisessa mediassa? Kerron nyt lisää aiheesta, koska se sopii niin mainiosti tämän päivän aiheeseemme!

Elämäni kunnossa By Iisalmi on Iisalmen kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluiden yhteistä markkinointia, jossa esitellään kaupungin tarjoamia kulttuuri- ja liikuntapalveluja. Samalla kannustetaan kokeilemaan eri harrastuksia ennakkoluulottomasti ja rennolla asenteella. Tarjontaa löytyy siis aivan jokaisen makuun. Tärkeintä on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen aivan omilla ehdoilla ja ilman sen suurempia tavoitteita!

Lisää tietoa aiheesta ja vinkkejä kiireneutraaleista aktiviteeteista löydät osoitteesta www.iisalmi.fi/elämänikunnossa.

Viikon menovinkki

Nyt jos koskaan on erinomainen ajankohta lähteä tutustumaan eri harrastusmahdollisuuksiin. Iisalmi harrastaa yhdessä -tapahtumassa (la 12.8.) on mahdollisuus kokeilla ja nähdä lisää eri harrastusmahdollisuuksia. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaiken ikäisille. Luvassa lajiesittelyitä laidasta laitaan. Olisiko sinun uusi harrastuksesi kenties taekwondo, partio tai jooga? Lähde rohkeasti kokeilemaan ja löydä oma suosikkisi! 

Lue lisää: www.iisalmi.fi/iisalmiharrastaayhdessä

image00003.jpeg