Julkaistut blogit -blogiarkisto

KIIRENEUTRAALIUTTA IISALMESSA - Työelämä ja mahdollisuudet

Kiireneutraaliutta Iisalmessa (2).png
25.7.2023 14.13
0

Iisalmessa on mahdollisuus rakentaa kansainvälistä uraa samalla kiireettömästä elämänmenosta nauttien.

Tässä postauksessa tarkastelen kokemuksiani työkiireestä ja palautumisesta sekä pohdin Iisalmen tarjoamia mahdollisuuksia opiskelijan näkökulmasta. Jos olet uusi lukija niin käy tutustumassa esittelyblogiini täältä. Tervetuloa kiireneutraalin kesäblogini pariin!

Kiirettä?

 Itselläni kiireen tuntuun vaikuttavat niin työmäärä, yhteisö kuin oma aikataulutus. Henkilökohtaisesti pidän nopeatempoisesta työskentelystä ja siksi myös tietynlainen ”kiire” työpäivissä ei vielä suoraan ole huono juttu. Siinä vaiheessa kiire saa liiallisen otteen jos se on jatkuvaa ja omaan työpanokseen haitallista. Olen kuitenkin tarkka siitä, että tauotan tekemistäni tarpeeksi. Myös aikataulutuksella varmistan sopivan työtahdin ja palautumiseni päivien aikana.

Erityisesti työpaikan sijainti ja Iisalmen vähäiset ruuhkat ovat vaikuttaneet työmatkojeni laatuun huomattavasti. Olen myös huomannut, että paikan päällä työskentely on itselleni antoisampaa kuin etätyöskentely. Aikaisemmin työskentelin pääosin etänä ja silloin huomasin, että konkreettisesti töihin matkaaminen ja työyhteisö olivat asioita, joita kaipasin. Vuorovaikutus työpaikalla tuo oman lisänsä päiviin ja koen sen palauttavaksi omalla kohdallani.

IMG_0401.JPG

Palautumista ja tilaa

Iisalmen kaupunkiympäristö ja harrastusmahdollisuudet myös edesauttavat paljon palautumistani. Olen pistänyt merkille, miten uimahallissa, rannoilla ja lenkkipoluilla on tilaa ihan eri tavalla kuin muualla. Kanssaharrastajia kyllä löytyy, mutta silti paikat eivät ole ruuhkaisia. Olen myös arvostanut palveluiden sijainteja Iisalmen kaupunkiympäristössä. Välimatkat ovat keskustan alueella pienet ja siksi asioiden hoitamiseen ei mene paljon aikaa. Tähän olen erityisesti kiinnittänyt huomioita asuttuani myös isommissa kaupungeissa. Täällä aikaa säästyy ihmeen hyvin, kun välimatkat ovat lyhyet. Ympäristössäni arvostan omaa rauhaa ja tilaa, mutta silti sopivaa kaupungin vilskettä. Näin Iisalmi sopii minulle täydellisesti.  

Työyhteisö tukena

Olen aikaisemmin työskennellyt monenlaisissa työyhteisöissä ja parhaiksi tiimeiksi olen havainnut tasa-arvoiset, joustavat ja kannustavat yhteisöt. On ehdottoman tärkeää, että työroolista riippumatta tuntee roolinsa tasa-arvoisena tiimin sisällä. Tervetullut olo työyhteisössä tekee jo paljon uransa alkuvaiheessa olevalle nuorelle ja saattaa hyvinkin vaikuttaa myös tulevaisuuden näkymiin. On palkitsevaa tuntea, että omiin kykyihin uskotaan ja annetaan vapautta kehittää omia taitoja. Näin olen myös tänä kesänä kokenut. Voin myös vahvistaa, että Iisalmessa paikallisten asenne elämään näkyy myös työelämässä. Työt tehdään kunnolla ja oikealla asenteella, mutta silti huomioidaan ympäröivät ihmiset.

”Kun haluat ihmisenmyötäisen arjen ja kansainvälisen uran, valitset Iisalmen – valitset elämän maalla ja maailmalla”.

Tämä oheinen lause By Iisalmi -brändin sanoittamana kuvaa hyvin Iisalmen vahvuutta työmahdollisuuksien suhteen. Iisalmessa on mahdollisuus rakentaa kansainvälistä uraa samalla kiireettömästä elämänmenosta nauttien. Iisalmen ihmeiden takana on rautaista yhteistyötä sekä huolenpitoa ihmisistä ja luonnosta. Lisää tietoa Iisalmen vahvuuksista voit käydä lukemassa osoitteessa www.iisalmi.fi/byiisalmi

 

09-06-2022-iisalmi-rekry-20.jpg

Nuoret osaajat

Yllätyin siitä, kuinka moni opiskelija onkaan muuttanut tänne kesäksi työmahdollisuuden perässä. Olen kohdannut nuoria osaajia eri aloilta ja monia yhdistää samankaltainen tarina. Iisalmi valikoitui kesäkaupungiksi, koska täällä avautui sellaisia mahdollisuuksia mitä toisaalla ei. Iisalmen kaupunki tarjoaa monialaisesti niin harjoittelupaikkoja kuin kesätöitä eri vaiheessa oleville opiskelijoille. Monilla aloilla opiskelupaikkakunnan tarjoamat paikat voivat olla kiven alla ja siksi omaa uraa edistäviä mahdollisuuksia kannattaakin hakea myös muualta. Olen myös tullut siihen tulokseen, että Iisalmessa pääsee rohkeasti ja turvallisesti kokeilemaan siipiään tiiviissä työyhteisössä. Tämä on mielestäni etuoikeus uraansa käynnistäville nuorille. Täällä saa rohkeasti yrittää ja kehittää omaa osaamistaan.

Kesän aikana Iisalmen kaupungin kesätyöntekijät kertovat omista työkokemuksistaan osoitteessa www.iisalmi.fi/kesätöissä . Mukana on kesätyöntekijöitä eri aloilta, jotka kertovat meille niin työnkuvistaan kuin omista tavoistaan palautua. Käy myös tutustumassa heidän työpäiviinsä Instagramin kohokohdassa KESÄTÖISSÄ @cityofIisalmi.

IMG_0400.JPG

Yhteiseloa

Opiskelijalle työn perässä liikkuminen ei aina ole itsestäänselvyys. Etenkin kesäasunnon löytäminen ja päällekkäiset vuokramenot voivat vaikuttaa päätökseen. Tähänkin Iisalmi tarjoaa tukea paikkakunnalle saapuville nuorille edullisten soluasuntojen avulla. Soluasunto vaati aluksi totuttelua asuttuani yksin monta vuotta, mutta vieraalla paikkakunnalla tämä vaihtoehto osoittautui erinomaiseksi. Kämppiselämä on sujunut hienosti ja olemmekin tehneet yhdessä spontaaneja uintiretkiä, reissuja lähikuntiin ja pitkiä kävelyitä rantareittejä pitkin. Ehdottomasti siis oikea päätös! 

- Annika, Iisalmen kaupungin markkinoinnin ja viestinnän kesätyöntekijä 2023