Julkaistut blogit -blogiarkisto

Elinkeinojohtajan katsaus

31.10.2023 10.00
0

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 9/2023 pääkirjoitus

Talvisen oloinen lokakuu on lopuillaan ja lieneekö pakkanen viilentänyt tunteita, kun toistaiseksi syksy on edennyt odotettua rauhallisemmissa merkeissä politiikassa ja työmarkkinoilla. Toivottavasti tämä maltillinen linja jatkuu. Yritysten tulosjulkistukset ovat olleet osittain alavireisiä ja selkeää hidastumista taloudessa on nähtävillä, mutta mihinkään suuriin vaikeuksiin ehkä rakennusalaa lukuun ottamatta eivät yritykset ole vielä ajautuneet. Ylä-Savossa työttömyysaste on noussut hivenen n. 4% viime vuoden tasosta, mutta edelleen olemme kokonaisuudessaan alle 10% tasolla - Iisalmessa valitettavasti hieman tätä korkeammalla ja sitkeään pitkäaikaistyöttömyyteen ei olla päästy riittävällä voimalla käsiksi. Olemme kuitenkin kesän aikana lisänneet resurssia kaupungin työllistämisen palveluihin ja käynnistäneet pieniä uudistuksia, joilla tavoittelemme entistä parempia tuloksia työllistämisen saralla. Avoimien työpaikkojen yli 50% lasku kuitenkin kertoo, että lähikuukausina työmarkkinoiden veto on aiempia vuosia hitaampaa ja työ ei tule jatkossakaan helppoa.

Pohjois-Savon liitto julkaisi 26.10. alkuvuotta koskevan aluetalouskatsauksen ja siinäkin näkyy jo osittain hiljentyvä taloussuhdanne. Ylä-Savossa liikevaihto kasvoi vielä hieman 2,6%, mutta vientiluvuissa oli jo pientä laskua -2,6% aiempien vuosien kovan kasvun perään. Toisaalta koko Pohjois-Savoon nähden tilanne oli meillä Varkauden seudun jälkeen toiseksi paras ja pitkällä aikavälillä ylitämme edelleen koko maan keskiarvon liikevaihdon kasvussa. Vaikka talouden odotetaan kääntyvän lievästi taantumasta parempaan suuntaan, toipuminen näyttää hitaalta. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) ennusteet ovat samansuuntaisia. Suomen talouden ennustetaan supistuvan 0,3 % tänä vuonna. Alueen omat barometrit kuitenkin viittaavat positiivisiin merkkeihin, kun yritykset edelleen ennakoivat kasvua liikevaihdoissaan ja viennissään. Vaikka haasteita on, yhteistyö ja uudet mahdollisuudet voivat auttaa meitä kohti parempaa tulevaisuutta.

Jotta Ylä-Savo voi edelleenkin menestyä tarvitsemme lisää satsauksia myös valtion taholta niin saavutettavuuteen kuin osaamisen kehittämiseenkin. Tässä edunvalvontatyössä teemme aktiivista yhteistyötä muiden kuntien kanssa ja 10.10. olimme Eduskunnassa kertomassa tarpeistamme alueen kansanedustajille ja muille vaikuttajille. Tilaisuus onnistui hienosti ja yhteistyötä kannattaa ehdottomasti jatkaa, erityisesti myös tiiviissä yhteistyössä teollisuuden ja yrittäjien kanssa. Kun kaikki kerromme samaa viestiä aktiivisesti, sitä on entistä vaikeampi ohittaa olankohautuksella. Aivan lopuksi minulla on ilo jälleen kutsua teidät mukaan By Iisalmi -seminaariin, joka järjestetään Iisalmen kulttuurikeskuksella 8. marraskuuta 2023. Seminaari on jo perinteeksi muodostunut tilaisuus, joka on omistettu meille kaikille, jotka uskomme Iisalmen seudun potentiaaliin ja haluamme olla osa sen menestystarinaa. Tapahtuma tuo yhteen Iisalmen kaupungin ja By Iisalmi -brändikumppanit sekä muut alueen menestyksen rakentajat. Haluamme, että tämä päivä sytyttää alueemme kunnat, yritysten ja oppilaitosten edustajat ja kaikki muut elinkeinoelämän sidosryhmät työskentelemään entistä kovemmin yhteisen menestyksemme eteen. Tämän vuoden seminaarimme teemana on "Osaaminen ja hyvinvointi – tärkeimmät pääomamme". Iisalmi tunnetaan vahvana osaamisen keskuksena, ja tämä osaaminen on ollut avain menestykseemme. Jotta voimme jatkaa huippuosaamisen luomista tulevaisuudessa, tarvitsemme sekä hyvinvoivia ammattilaisia että tasapainoisen elämän. Nähdään Kulttiksella!

 

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja