Julkaistut blogit -blogiarkisto

Elinkeinojohtajan katsaus 5/2023

31.5.2023 9.20
0

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 5/2023 pääkirjoitus.

Kesää kohti mennään jo vauhdilla, lämpö nousee niin ulkona kuin Säätytalollakin hallitusneuvottelujen kiihdyttäessä kohti ratkaisun hetkiä. Talouden rattaissa nousevat korot ja inflaatio ovat aiheuttaneet lopulta kuitenkin odotettua vähemmän kitkaa, moni ennustelaitos on jo korjannut tämän vuoden talouskehitysarvioitaan positiivisempaan suuntaan. Viime vuoden osalta äskettäin julkaistusta Pohjois-Savon aluetalouskatsauksesta huomataan, että Ylä-Savon kiivas nousu koronakuopasta jonkin verran rauhoittui loppuvuoden aikana. Kuitenkin koko vuoden aikana liikevaihdon kasvu 9,6% ja viennin kasvu 6,6% ovat edelleen hyviä lukemia. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna on merkittävää huomata, että Ylä-Savon viennin määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisen reilun 10 vuoden aikana. Kehitys on siis ollut erinomaista. Toki se tarkoittaa myös, että olemme entistä riippuvaisempia maailmantalouden kehityksestä Suomen sisäisen kehityksen rinnalla. Vaikka talouden kehitys on ollut odotettua positiivisempaa, pientä heikentymistä on näkyvissä työttömyyden osalta. Työttömien määrä kasvoi Ylä-Savossa huhtikuussa n. 5% vuoden takaiseen ja toisaalta uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin yli 25% vähemmän. Selkeitä talouden vauhdin tasaantumisen merkkejä nämäkin.

Iisalmen kaupungin osalta taloustilanne on ollut pitkään myös hyvällä uralla, olemmehan tehneet jo 10 perättäistä ylijäämäistä tilinpäätöstä ja kuluvakin vuosi on ennusteen mukaan erinomainen. Tuleville vuosille kasaantuu kuitenkin haasteita, kun viimeisten palvelurakennemuutosten vaikutukset täysimääräisesti alkavat vaikuttaa kaupungin talouteen vuosina 2024-25. Historiallinen lähes 30 miljoonan euron investointi Kulttuurikeskuksen uudistamiseen tuo vielä oman mausteensa lähivuosille, mutta kyseessä on ehdottomasti kaupungin vetovoiman kannalta välttämätön investointi. Tasapainoinen, kiireneutraali elämä vaatii ajoittain hektisenkin työelämän rinnalle virkistäytymisen ja harrastamisen mahdollisuuksia niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla. Uuden uimahallin valmistuttua Kulttuurikeskus onkin loogisesti seuraavana vuorossa isona kaupungin elinvoimainvestointina.

Kaupungin yrittäjäyhteistyö on ottanut viime aikoina taas aimoharppauksia eteenpäin, olemme entisestään tiivistäneet yhteistyötä kaikkien elinkeinoelämän järjestöjen kanssa sekä käynnistäneet myös uuden elinkeinoryhmän toiminnan. Iisalmen Yrittäjien kanssa käynnistimme toukokuussa yritysvierailujen sarjan, joka varmasti saa jatkoa tulevaisuudessakin. Haluamme kuunnella herkällä korvalla kaikkien yrittäjien tarpeita ja toiveita, jotta kaupunkimme menestyy jatkossakin. Mikäli haluat jakaa omia ajatuksiasi kehittämisestä tai muuten vain keskustella ajankohtaisista asioista yrittämiseen liittyen, ota rohkeasti yhteyttä - Rakennetaan yhdessä tulevaisuuden Iisalmea!

Terho Savolainen,
elinkeinojohtaja