Prosenttitaide Iisalmen uudessa uimahallissa

Iisalmen kaupungilla on käytössä prosenttiperiaate, jonka mukaan kaikkiin uudisrakennuksiin hankitaan taidetta prosentilla rakennushankkeen kustannuksista. Lisätietoa prosenttiperiaatteesta löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Lehtisen mosaiikkiteosten inspiraationa Iisalmen koivukuja

Uuden uimahallin prosenttitaiteen tekijäksi valittiin taiteilija Tuula Lehtinen. Hänen aikaisempiin töihin voit tutustua klikkaamalla tätä linkkiä.

Lehtisen luonnoksessa uimahalliin syntyy hänen tähänastisen uransa suurin mosaiikki - yhteenlasketulta pinta-alaltaan 120m2. Materiaalina teoksessa on keraaminen laatta, joista iso osa tulee olemaan käsin väritettyä. Tematiikan lähtökohdaksi valikoitui Iisalmen kuuluisa koivukuja, mutta teos ei suoranaisesti kuvaa kyseistä koivukujaa vaikka kantaakin sen nimeä.

Luonnoksessa koivikko levittäytyy kuntouintialtaan ja terapia-altaan takaseinille hiukan erivuodenaikojen väreissä. Mosaiikin lisäksi terapia-altaan lasiseinille syntyy kesäisistä sadepisaroista muodostuva törmäyseste.

{Kuva(type:Image;required:False;w:90;)}

Kutsu tekemään luonnoksia Iisalmen uuteen uimahalliin oli tilaisuus päästä miettimään taiteen roolia ja paikkaa tilaan, jossa sille oli ajateltu keskeinen rooli. Ja kun mosaiikki on jo pitkään ollut tärkeä menetelmä työkalupakissani, oli tekniikan valinta aika itsestään selvä. Lisäksi tässä tarjoutui suurenmoinen mahdollisuus tehdä mosaiikkia todella laajoille pinta-aloille.

- Tuula Lehtinen, taiteilija
Havainnekuva taiteen sijoittumisesta uuteen uimahalliin

Allasosasto 2 3.jpg

Prosenttitaideteoksen valmisteluvaiheet ja projektin kuulumiset

Huhtikuun 2022 päivitys

Mosaiikin asennus sujui hyvissä merkeissä ja työ on nyt valmis. Tiimimme (Tuula Lehtinen, Tomas Byström, Tiina Lähteenmäki, David Stordahl, Aku Jyrkinen ja Satu Raivonen) viihtyi rakennustelineillä pitkiä päiviä ja laatikkoihin pakattu mosaiikki levisi seinille suunnitelmien mukaan. Aurinkoisista päivistä Iisalmessa jäi mukavia muistoja. Nyt odotellaan että päästään katselemaan suuren työn tuloksia uima-altaan perspektiivistä nauttien hienosta uudesta uimahallista muiden käyttäjien joukossa.
 
Mosaiikki on nyt peitetty rakentamisen ajaksi joten sen näkemistä valmiina saa vielä hetken odottaa...

Uimahallin prosenttitaidetiimi.jpg

 

Maaliskuun 2022 päivitys

Mosaiikkien asennus uuteen uimahalliin päästiin aloittamaan! Nyt suunnitelmat ja luonnokset alkavat konkretisoitumaan. Työ etenee suhteellisen ripeästi, sillä apuna on kuusi henkilöä mosaiikkien kokoamisessa seinille. 

Marraskuun 2021 päivitys:

Kuntouintialtaan isompi mosaiikki on jaettu kahteen osioon, sillä edes suuren monumentaaliateljeen mitat eivät ole olleet riittäviä koko seinän pituisen, 19m:n pituisen teoksen levittämiselle yhdellä kertaa lattialle kokoamista varten. Ensimmäisenä on valmistunut seinän vasen puolikas ja nyt on jo loppusuoralla myös seinän oikea puoli.

Viimeisenä on työpöydällä oikean yläkulman syksyn keltainen lehvistö. Keramiikkauuni lämpiää vielä muutaman kerran ennen kuin tämäkin seinä on viimeistä laattaa myöten valmis.

Kesäkuun 2021 päivitys: 

Mosaiikin viimeisetkin palat asettuvat pikkuhiljaa paikoilleen ja tämän ohjausaltaan mosaiikin kiinnittäminen tarra-arkeille voidaan pikkuhiljaa käynnistää.

 

Toukokuun 2021 päivitys:

Koivukujan kuntouintialtaan puoleinen osa alkaa olla hahmollaan! Enää puuttuu joitain pienempiä määriä yksittäisiä sävyjä, mutta kokonaisuudesta saa jo hyvän käsityksen. Mältinrannan monumentaaliateljeen pituus ei ihan riitä koko mosaiikin 11 m:n pituuden näkemiseen yhdellä silmäyksellä. Loistavaa että tällainen tila on käytettävissä isokokoisten teosten tekemistä varten!

IMG_20210504_154121.jpg  TUU_8348.jpg

Huhtikuun 2021 päivitys:


Koivukuja-mosaiikin tekeminen on nyt käynnistynyt työhuoneellani. Ensimmäinen erä laattoja on saapunut Italiasta ja ensimmäiset värit on jo aseteltu paikoilleen osaksi suurta palapeliä. Parhaillaan tehdään väriskaaloja käsin väritettäviä laattoja varten ja laaditaan ohjeita, joiden mukaan värittäminen ja polttaminen sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. On aina yhtä ihmeellistä todeta miten valtava määrä esimerkiksi erilaisia vihreän sävyjä on olemassa. Tätä sävyjen rikkautta on nyt tarkoitus saada näkyviin Iisalmen uuden uimahallin seinille.                                                                                                                                
Ensimmäinen 60cm on jo valmiina kuljetettavaksi Tampereen taiteilijaseuran Mältinrannan monumentaaliateljeeseen jossa teos kootaan ja isoa teosta pystyy tarkastelemaan kokonaisuutena.

Kuvassa luonnostellaan mosaiikkilaattoja muottiin  Kuvassa etsitään sopivia värisävyjä mosaiikkiin