Ruokahävikillä
tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä
tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Suomessa heitetään ruokaa
vuosittain roskiin 120-160 miljoonaa kiloa eli 20-30 kiloa henkeä kohti.
Suomessa
kulutuksen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä 25 % johtuu ruoan
tuotannosta. Ruoan tuotanto aiheuttaa myös merkittävän osan 30 % vesistöjä
rehevöittävistä päästöistä.
Ruokahävikin
määrää on selvitetty Iisalmen kaupungin ruokapalveluissa (valmistus- ja
jakelukeittiöt) toukokuussa 2017 ja 2018, jolloin aiheesta valmistui myös
opinnäytetyö. Vuoden 2018 toukokuussa kouluilta ja päiväkodeilta hävikkiin meni
24 % tarjotusta ruoasta.
Lautasille
jäävän ruoan osuus on pientä (kouluilla 5 % ja päiväkodeilla 7 % tarjotusta
ruoasta) verrattuna tarjoiluastioihin jäävään ruokaan (kouluilla 19 % ja
päiväkodeilla 17 % tarjotusta ruoasta). Tarjoiluhävikkiä aiheutti muun muassa
vaikeasti arvioitava ruokailijamäärä äkillisten poissaolojen ja muiden
normaalin päivärytmin muutosten vuoksi.
Iisalmen
kaupunki pyrkii vähentämään ruokahävikkiä ottamalla käyttöön hävikkimäärien
jatkuvan seurannan, jolloin hävikkiin johtavat syyt on helpompi tunnistaa ja
ennakoida. Myös ylijäämäruoan myynti aloitettiin keväällä 2019 vähentämään
hävikkiruoan päätymistä roskiin.