timohirvonen_kitara.JPG

Iisalmen tornitaloilla syntynyt, mutta pian Pöllösenlahdelle perheensä mukana muuttanut Timo Hirvonen on iisalmelaisille ja yläsavolaisille jazzin ystäville tuttu musiikin ammattilainen.
 
Vaikka hän on opiskellut musiikkia Kuopiossa ja Helsingissä Sibelius-Akatemiassa, kiittää hän kotikaupunkiaan monista musiikillisista vaikutteista.

- Iisalmessa oli nuoruudessani tosi vilkasta bänditoimintaa. Nuorisotalo ja nyt jo valitettavasti autuaammille soittoareenoille siirtynyt Pete Kauppinen olivat merkittävässä roolissa, mutta ehdottomasti myös kaupunki siinä, että se mahdollisti nuorten bändiharrastuksen niissä soittokämpissä, Hirvonen sanoo.

Iisalmen Luuniemellä oli 1980-luvun lopulla Uiton majaksi kutsuttu bändikämppä, jossa bändit viettävät aikaa soitellen ja treenaten. Kun bändikämppä Luuniemellä otettiin muuhun käyttöön, nuorten harrastuspaikka siirtyi Kivirannalle. 

- Siellä kämpällä olen ensimmäisen kerran törmännyt muun muassa Apulantaan bänditapahtuman yhteydessä, Hirvonen muistelee.

Soittokämppien musiikkityylit vaihtelivat metallista progeen ja punkkiin. Monipuolista, voisi luonnehtia. Vaikka Hirvonen soitti paikallisissa bändeissä monenlaista musiikkia, iski oma musiikillinen herätys koululaiskonserteissa Iisalmen kulttuurikeskuksessa.

Hirvonen muistelee olleensa ehkä Juhani Ahon koulussa kahdeksannella luokalla, kun hän näki kaksi konserttia, jotka ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Toinen oli Kolmen markan jazzkonsertti ja toinen oli Jari Perkiömäen johtama orkesteri, jossa soittivat Teppo Mäkynen, Ape Anttila ja Mika Mylläri.

- Varsinkin jälkimmäinen kokoonpano vaikutti minuun syvästi. He soittivat musiikkia ja improvisoivat. Muistan ajatelleeni, että muusikot osaavat nyt jotain sellaista, jota minä en vielä osaa, mutta haluan oppia. Silloin jazzmusiikki iski minuun, Hirvonen muistaa.
 
Pöllösenlahdella nuoruuttaan asunut Hirvonen oli lapsuusvuosinaan jatkuvasti menossa. Niin Kihmulan kuin Kankaankin jalkapallokentät tulivat enemmän kuin tutuksi. Aina vaan pelattiin.

- Olin ehkä juuri kouluikäinen, kun äitini kysyi ennen joulua mielipidettä siihen, että toisiko joulupukki jouluna urut. Sitten muistan menneeni Citykäytävään Filipczakin musiikkiliikkeeseen, missä Raimo Jokisalmi piti urkukurssia. Sieltä kaikki alkoi.

Hirvonen innostui musiikin soittamisesta ja löysi itsensä paikallisista nuorisobändeistä. Ensimmäiset yhteissoitot hän tosin teki Ressiboys -orkesterin kämpässä. Juha Leksis huolehti ja teki hauskaksi poikien bändiharrastuksen. 
 
- Muistan myös yhden ulkoilmakonsertin Iisalmesta. Iiro Rantalan Trio Töykeät oli esiintymissä Olutmestarin terassille rakennetulla esiintymislavalla. Terassilla oli varmaan 500 ihmistä ja meininki oli ihan huikea.

- Voi sanoa, että nuo kolme konserttia sekä Iisalmen vahva nuorisobändien kulttuuri olivat merkittävimmät tekijät siihen, että musiikista tuli minun ammattini.

Liikunnallinen lapsuus ja nuorisobändit ovat olleet merkittäviä asioita, mutta mitä muuta Iisalmi on tarjonnut?


- Iisalmesta olen saanut hyvän peruskoulutuksen. Koulukokemus on ollut erittäin positiivinen kaikin puolin. Lisäksi harrastusmahdollisuudet ovat Iisalmessa olleet aina huippuluokkaa, niin liikunnassa kuin musiikissakin. Kolmas iso asia on turvallinen ja puhdas asuinympäristö, jossa ollut mukava kasvaa.

Kun Hirvonen nykyisin puhuu Iisalmesta, hän tuo aina esille harrastusmahdollisuudet.

- Kun muusikkoystävät tuleva konsertoimaan Iisalmeen, liikuntamahdollisuudet tulevat aina esille, tennis, palloilumahdollisuudet ja jääkiekko. Erityisesti uimahalli. On hienoa, että Iisalmeen nyt tulee uusi uimahalli. Se on kunnallinen palvelu, joka koskettaa vauvasta vaariin. 
 
Harrastusmahdollisuuksien lisäksi Hirvosen aika nykyisin kuluu Iisalmessa myös työn merkeissä. Koko Jazz Club järjestää aktiivisesti konsertteja eri paikoissa sekä kannatusyhdistyksen kautta jo kaksi kertaa on päästy nauttimaan jazzfestivaalista keskellä pimeintä talvea.

Näillä tapahtumilla Hirvonen haluaa sulkea yhden ympyrän – sen, josta hän itse sai kipinän musiikkiin. 

- On hienoa, että voin olla tuomassa ihmisille elämyksiä. Iisalmen seudulla on yrityksiä, joilla on kansainvälisiä työntekijöitä ja verkostoja. Kun Iisalmeen muuttaa työn perässä uusia ihmisiä, on tärkeää, että heille voidaan tarjota kulttuurielämyksiä.

Jazzmusiikin näkökulmasta Iisalmesta on Hirvosen mukaan kehittynyt merkittävä konserttikaupunki.

- Olemme alalla kansallinen puheenaihe. Kaupungissa käy kansainvälisiä jazzmusiikin huippunimiä enemmän kuin monella muulla paikkakunnalla. Taustalta löytyy pitkäjänteinen kehitystyö Raatihuoneen yrittäjä Olli Ylhäisen kanssa. Hän on poikkeuksellinen kulttuurivaikuttaja millä tahansa mittarilla, respect, Hirvonen toteaa.

Myös yläsavolainen yleisö ansaitsee Hirvoselta ja hänen kollegoiltaan kiitoksen.

- Iisalmessa on erinomainen yleisö. Se kuuntelee tarkasti, nauttii ja osaa arvostaa. 
Hirvosen mukaan monet muusikot ovat tuon seikan huomanneet, olipa keikka sitten Kiuruvedellä, Vieremällä, Lapinlahdella tai keskellä Iisalmea.

Kansainväliset jazzartistit ovat Iisalmessa käydessään nostaneet esille mielenkiintoisen yksityiskohdan ja sanoneet, You have a strong tribal feel here, joka olisi vapaasti suomennettuna, että teissä on vahvaa heimotunnetta. 

Hirvosen mielestä asia on päivänselvä. 

- Seudullamme asuu kosmopoliittia ja uudelle avointa porukkaa. Ilmapiiri uuden syntymiselle on otollinen, sen todistavat lukuisat alueemme menestystarinat, hän sanoo.