Iisalmen kylät

Iisalmen elinvoimaisissa ja kehittyvissä kylissä tapahtuu! Iisalmen ensimmäisen kylätoimielimen järjestäytymiskokous pidettiin 29.4.2014. Kokouksessa toimielin nimettiin Kyläneuvostoksi. Kyläneuvoston tarkoituksena on mm. edistää kylien elinkelpoisuutta ja paikallista kulttuuria, asukkaiden hyvinvointia, alueen palveluiden säilymistä sekä kehittää kylien vakinaisten sekä kesäasukkaiden viihtyvyyttä.

Kylien sivuja ylläpitävät aktiiviset kyläyhdistykset. Kylien sivuilla on myös tietoa alueilla sijaitsevista myytävistä tai vuokrattavista kiinteistöistä ja tonteista. Iisalmen kaupunki ei takaa yksityisten tahojen omistamien tonttien rakentamismahdollisuuksia vaan niiden rakennettavuus tulee ennen kauppaa tarkistaa rakennusvalvontatoimiston kanssa.

Tervetuloa Iisalmen kyliin!


Hernejärvi

Lukuisten järviensä ja kumpuilevan maastonsa ansiosta Hernejärven kylän alue on maisemiltaan erittäin kaunis. Työssäkäyntimahdollisuuksien puolesta kylän sijainti on erinomainen, sillä lähimpiin taajamiin, eli Iisalmeen, Lapinlahdelle ja Sonkajärvelle, on kaikkiin noin 20 kilometriä matkaa. Kylältä löytyy Pitkäkosken erikoiskalastuskohde sekä useita laavuja niin kesä- kuin talviretkeilijöitäkin varten. Liikunnan harrastusmahdollisuudet paranevat merkittävästi, kun kyläkoululle valmistuu kauan odotettu liikuntasali – näkyvä osoitus koulun ja alueen asukkaiden sinnikkäästä yhteistyöstä. Rakennuksen avajaisia juhlitaan syksyllä 2015.

Lue lisää


Iiranta-Partala

Iiranta-Partalan kylä sijaitsee Iisalmen pohjoisosassa. Iiranta-partalan alueella sijaitsevat Kariahon, Kilmulan, Iirannan, Partalan, Linnankylän ja Iimäen kylät sekä Vieremän Tikanniemi. Kylän keskeisiä paikkoja on toiminnassa oleva kyläkoulu, jonka vanhempi rakennus on rakennettu vuonna 1913. Koululla toimivat kahvakuularyhmä, kansalaisopisto sekä vanhempainyhdistys. Siellä kokoontuvat myös paikalliset erämiehet sekä hirviporukat.

Lue lisääIisalmen Pohjoiskylät

Iisalmen pohjoiskylät (Lapinniemi-Soinlahti-Ryhälänmäki) sijaitsee Iisalmen kaupungin pohjoispuolella, alueella asuu noin 800 ihmistä. Iso-Ii järvi, valtatie 5 sekä rautatie tuovat oman leimansa kylien ilmeeseen. Alueella on puun jatkojalostusta, pelto-, karja-, hevostiloja sekä pieniä palveluyrityksiä. Soinlahden koulu sekä Honkamäen seurantalo tarjoavat hyvät tilat oppimis-, liikunta- ja vapaa-ajan palveluille sekä yhdistys- ja seuratoiminnalle.

Lue lisää


Kirman seutu

Kirman seutu sijaitsee Kirmanjärven ympäristössä, viitostien läheisyydessä,
Iisalmen ja Lapinlahden puolivälissä. Kirman Seudun alueen koulut ovat Peltosalmella Kauppis-Heikin koulu ja Lapinlahden puolella Nerkoon
koulu. Alueella toimii vireästi yritystoimintaa mm. Väisäsen Kotiliha.

 


Pörsänmäki-Lappetelä

Etelä- Iisalmen kylät Pörsänmäki ja Lappetelä sijaitsevat neljän kunnan raja-alueella. Matkaa niin Iisalmeen, Lapinlahdelle, Maaningalle kuin Pielavedellekin kertyy reilut 25 km. Kylien aktiivisesta toiminnasta vastaa Pörsänmäen Nuorisoseura, joka tarjoaa alueella monenlaisia harrastusmahdollisuuksia mm. Lappetelään rakennetun Lähiliikunta-alueen asukkaiden käyttöön.

Lue lisää


Runni

Elinvoimainen Runni sijaitsee Iisalmen ja Kiuruveden puolivälissä. Matkaa  kylän keskustasta Iisalmeen tulee 23 km ja Kiuruvedelle 21 km. Runnin maisemaa halkoo Kiurujoki, jota pitkin pääsee myös vesitse Iisalmeen. Runni on eräs Iisalmen perinnemaisemakohteista. Kauniin luonnon ja maaseudun rauhan lisäksi kylällä on paljon tarjottavaa: kylpylä ja terveyslähde, kukoistava kyläkoulu sekä kyläkauppa.

Lue lisää


Sourunsalo

Sourunsalon seutu sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Iisalmen keskustasta lounaaseen Iisalmi - Pielavesi -kantatien kahta puolta. Alueella sijaitsee useita pienempiä kyliä: Huotari, Laidinmäki, Leipämäki, Porosuo ja Välikylä.
Kylä tarjoaa kaikenikäisille erinomaiset mahdollisuudet ulkoiluun ja liikunta-harrastuksiin. Vireä kyläyhdistys on rakentanut mm. laavun ja näkötornin ja ylläpitää pururataa ja valaistua latua. Koulun liikuntasali on talviaikaan iltaisin kyläläisten käytössä. Kyläkauppa K-EXTRA Sourunsalon kauppa palvelee kaikkina viikonpäivinä keskellä kylää.

Lue lisää


Varpanen

Iisalmen itäisimmässä kärjessä, liki Sonkajärven ja Lapinlahden rajaa, luonnonkauniin Ala-Varpasen rannoilta tarkoituksenmukaisesti levittäytyneenä, ikään kuin lonkeroitaan ojennellen sijaitsee Varpasen kylä. Matkaa kaupungin keskustasta Honkakoski-Nieminen –tietä matkaten kertyy n. 25 km. Entisen koulun tiloissa toimii eri harrastepiirejä. Sourunsalon kauppa-auto sekä kirjastoauto palvelevat viikoittain kyläläisiä.

Lue lisää


Viitaa

Viitaa on rauhallinen ja viihtyisä, kauniit maalaismaisemat omaava asuinympäristö Iisalmen itäpuolella alkaen taajaman liepeiltä ja jatkuen Sonkajärventien ja Hernejärventien suuntiin. Etäisyys kylältä keskustaan on noin 8-25 kilometriä.

Lue lisää


Iisalmen kyläneuvosto

Kyläneuvoston puheenjohtaja Tiina Karhu

Sähköposti iisalmenkylaneuvosto(at)gmail.com


Iisalmen Kyläneuvoston toimintaperiaatteet.pdf

Iisalmen kyläneuvoston muistio 30.1.2022.pdf

Kylien toiminta-alueet

Iisalmen kylien toiminta-aluekartta.jpg 

Ajankohtaista
Kylien verkkosivut

Suurin osa kylien sivuista on toteutettu kaupungin ylläpitämällä ja rahoittamalla sivualustalla. Kylien verkkosivujen yhteyshenkilöt voivat ottaa sivujen kehittämisessä yhteyttä kaupungin verkkotoimitukseen.

Iisalmen kaupungin verkkotoimitus
Sähköposti verkkotoimitus(at)iisalmi.fi tai puh. 040 628 1345.