Iisalmen seudulta löytyy retkeilymahdollisuuksia vaativampaankin makuun! Olitpa sitten lähdössä eväsretkelle perheesi kanssa tai pidemmälle vaellukselle, niin meiltä löytyy varmasti sopiva vaihtoehto jokaiselle. Kurkkaa alta lisätietoa kohteista!

Klikkaamalla kohteen otsikosta pääset tarkastelemaan alueen karttaa.

Tutustu myös muihin ulkoilureitteihin.

Retkikartta.fi palvelussa monipuoliset ulkoliikunnan karttapalvelut

Retkeilykohteet

Paloski.jpg

Paloisvuori

Paloisvuori on monipuolinen ulkoilualue ja liikuntakeskus (os. Uotilanniementie 33), joka sijaitsee Iisalmen keskustan eteläpuolella nousevalla harjualueella. Paloisvuoren huipulta onkin upeat näkymät Paloisjärven yli kaupungin keskustaan. Alueella on kattava murtomaahiihto- ja lenkkeilyreittien verkosto, joiden lisäksi talvisin harrastajia palvelee laskettelukeskus. Keskukseen sisältyy kaksi rinnettä ja yksi hissi. "Paloskilla" on myös pieni rinnekahvila. Uusimpana alueelle on valmistunut 18-väyläinen frisbeegolfrata. Retkeilyreittien pituudet 2,3-4,2 km. Maasto vaihtelevaa ja mäkistä. Tervetuloa liikkumaan Paloisvuorelle!

Lisätietoa: www.iisalmi.fi/paloisvuori

Koljonvirta_retkeily.jpg

Koljonvirta

Koljonvirran maisemissa kiertävä historiapolku opastauluineen ja muistomerkkeineen esittelee elämää Savon sydämessä ja Suomen sodan 1808-1809 historiaa. Polku noin 2 km. Reitin varrella on tulentekopaikka. Lähtöpaikka Koljonvirran Mansikkaniemeltä, Juhani Ahon museon kupeelta.

Lisätietoa: www.koljonvirta.fi/historiapolku

Makkaranpaisto.jpg

Soidinvuori

Vaellusreitti on noin 7 km pitkä. Maasto on vaihtelevaa ja kaunista. Reitin varrella on useita nuotio- ja levähdyspaikkoja.  

Soidinvuori_2021

Talaskangas.jpg

Talaskangas

Talaskankaan luonnonsuojelualue on Kainuun eteläisimpänä erämaisena alueena pidetty, lähes luonnontilaisena säilynyt metsä- ja suoalue. Muut seudun suojelualueet ovat soidensuojelualueita, joten Talaskankaan merkitys metsäluonnon suojelussa korostuu. Alue palvelee myös luonnon- ja ympäristöntutkimusta sekä opetusta. Pysäköintialueet sijaitsevat Jyleikönkankaalla ja Talaskankaalla, mistä myös retkeilyreitti alkaa. Molemmissa paikoissa on opastustaulut. Reittien varrella laavuja ja tulentekopaikkoja.

Kuhmon luontokeskus Petola
Puh. 0206 39 6380, 040 825 6060

www.luontoon.fi/talaskangas
petola@metsa.fi

Talaskangas.jpg

Volokinpolku

Volokinpolku on 30 km pitkä merkitty erävaellusreitti, joka sijaitsee Itä-Sonkajärven vaihtelevassa maastossa. Se lähtee liikkeelle Jyrkän kylältä ja kulkee Rautavaaran kunnan rajalle saakka. Vaelluksesta mielenkiintoisemman tekee, kun ottaa osaksi matkaa kanootin alle.

Volokinpolun voi luonnollisesti kulkea myös päinvastaiseen suuntaan. Polun voi jakaa kunnon ja ajankäytön mukaan myös pienempiin osiin. Ruukin tuvan kautta saa opastetut vaellus- ja melontaretket, ruokailut sekä tarvittaessa kuljetuspalvelut reitin varrelle. Myös ruukin korkealle kohoava museotorni on loistava vierailu- ja kuvauskohde.

Ruukin tupa
Puh. 045 859 7889

www.ruukintupa.fi
ruukinkahvila@gmail.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Älänne.jpg

Älänne

Älänne-järvi sekä Tiilikanjoki muodostavat yhdessä arvokkaan ja näyttävän harjumaiseman kanssa upean aluekokonaisuuden. Oman rikkautensa maisemaan tuovat laajat avo-suot. Alueella on vaellusreittejä noin 19 km esim. Huuhkajan –kierros 6 km ja Kaivannonkierto 3 km. Reittien varrella laavu, sekä tulentekopaikkoja. Iso järvialue soveltuu hyvin myös melonta- tai souturetken kohteeksi.

Kolin luontokeskus Ukko
Puh. 0206 39 5654

www.luontoon.fi/alanne
ukko@metsa.fi

Tiilikkajärvi.jpg

Tiilikkajärven kansallispuisto

Tiilikkajärven kansallispuiston upein hiekkaranta on Venäjänhiekka, jonka nimi ei ole sattuma: Täyssinän rauhan (vuonna 1595) rajanvedosta jäi Tiilikkajärveen muistoksi kivi, johon on hakattu Ruotsin ja Venäjän merkkeinä kruunu ja risti. Järven hiekkarannoilla, harjuilla, tuoksuvilla soilla ja metsien huminassa voi tuntea luonnon väkevän vaikutuksen. Reittien varrella autiotupa, varaustupa ja tulentekopaikkoja.

Kolin luontokeskus Ukko
Puh. 0206 39 5654

www.luontoon.fi/tiilikkajarvi
ukko@metsa.fi
 

Hällämönharju.jpg

Hällämönharju

Hällämönharju sijaitsee 32 km Vieremän taajamasta koilliseen päin ja on valtakunnallinen harjujensuojelukohde. Harju on laaja, jyrkkämuotoinen luonnonkaunis kokonaisuus, joka kuuluu Suomen pisimpään, kaakko-luode suuntaiseen harjujonoon. Alueella on jykeväpuustoinen harjumetsä, jota seuraavat edustavat suppamuodostumat ja pienvedet. Hällämönharjun korkeimmat osat eivät ole olleet vedenpinnan alapuolella jääkauden jälkeisellä ajanjaksolla (=merenrantaa). Vedenpinta on ollut 170 metrin korkeuskäyrän kohdalla, josta näkyvillä rantakivikot. Jääkausi päättyi Vieremän seudulla n. 9600 vuotta sitten. Hällämönharjun päälle pääsee henkilöautolla tai vaeltamalla polkuja pitkin. Linnaharjun kota ja luontopolku, jossa on infotauluja sijaitsevat Hällämönharjun välittömässä läheisyydessä.

www.retkikartta.fi

Väisälänmäki2.jpg

Väisälänmäki

Vaikuttava kansallismaisema Lapinlahdella. Opasteet 5 -tieltä, ajomatkaa Lapinlahden keskustasta noin 12 km. Reilun 3 kilometrin mittainen kulttuuri- ja luontopolku vanhassa kaskimaisemassa sekä näkötorni. Kierroksen varrella sijaitseva Karjamajan kahvila ja minimuseo avoinna kesäisin. Reitin varrella myös useita levähdyspaikkoja ja kota.

Tiedostelut ja ryhmävaraukset:
Lapinlahden 4H-yhdistys
Puh. 040 519 7305 tai 040 519 7211

www.retkikartta.fi/