Julkaistut blogit -blogiarkisto

Elinkeinojohtajan katsaus 3/2023

29.3.2023 14.00
0

Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 3/2023 pääkirjoitus.

Jännittävä vaalikevät on huipentumassa viikonloppuna ja ensi viikolla tiedämme millaisella kokoonpanolla uutta hallitusta mahdollisesti lähdetään rakentamaan. Tämän hetken gallupien pohjalta suunta ei missään nimessä ole selvä ja jokaisella äänellä on varmasti merkitystä. Elinkeinoelämän näkökulmasta tärkeintä olisi ennustettavuus ja pitkäjänteisyys, olipa vallan kahvassa mikä puolue tahansa. Investointeja ei tehdä yhdeksi tai kahdeksi vaalikaudeksi vaan tulevaisuuden Suomea pitää rakentaa kymmenien vuosien tähtäimellä. Samaa toivotaan tietysti kuntapuolella ja vaikka työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu mielellään otetaan vastaan 1.1.2025, seuraavaksi toivotaan selkeää useamman vaalikauden suunnitelmaa myös kuntatalouden vakauttamiseksi eikä liikaa aikaa ja resursseja vieviä uudistuksia toisensa perään.

Ylä-Savon yhteishengestä ja Iisalmen roolista on taas viime aikoina ollut kovastikin puhetta eri tahoilla. Mitä se yhteistyö nykypäivänä on ja onko Iisalmen visio olla Suomen houkuttelevin seutukaupunki jotenkin ristiriidassa seutuyhteistyön kanssa? Mielestäni päinvastoin, mitä houkuttelevampi Iisalmi on sitä enemmän myös koko seutu näyttäytyy positiivisessa valossa. Samaa keskustelua käydään niin maakunnallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla: onko Kuopion vetovoima hyvä vai huono asia Pohjois-Savolle tai Helsingin menestys pois muulta Suomelta? Tällaista vastakkainasettelua on turha rakentaa, tehdään yhteistyötä kaikilla rintamilla ja kannustetaan toisiamme entistä parempiin suorituksiin. Iisalmen etu on koko Ylä-Savon menestys ja ilman menestyvää Iisalmea on muulla Ylä-Savollakin huonompi tulevaisuus edessään. Mielestäni yhteistyön henki on ollut viime aikoina hyvä ja vastuuta on otettu muuallakin kuin Iisalmessa, esimerkiksi biokaasuprojekteissa isoimpia edistysaskeleita näemme Kiuruvedellä ja Vieremällä. Kuntajohtajien yhteinen tulevaisuustyöryhmä työstää parhaillaan päivitettyä seudullista edunvalvontasuunnitelmaa, jolla halutaan vaikuttaa tuleviin päättäjiin tulevaisuuden menestyksen varmistamiseksi seudullamme.
Näissä kirjeissä ei ole aiemmin juuri mainittu Iisalmen Teollisuuskylä Oy:tä, joten tähän loppuun voisin päivittää kuulumiset siltäkin osin. Toimin siis oman työni ohella myös kaupungin kiinteistöyhtiön toimitusjohtajana ja yhtiön pääasiallinen tarkoitus on elinkeinoelämän edistäminen kaupungissa tarjoamalla toimitiloja sekä kehittämispalveluita. Toiminta on viime vuosina ollut vakaata, kehittämispalvelut tulivatkin yhtiöön oikeastaan vasta Ylä-Savon Kehitys Oy:n perintönä v. 2015. Teknologia-alan kehittäminen jatkuu uudellakin ohjelmakaudella 1.4.2023 käynnistyvässä TechSavo-hankkeessa. Kiinteistöliiketoiminnassa uudishankkeita ei ole pitkään aikaan tehty, viimeisimmät yli 10 vuoden takaa, mutta nyt suunnittelemme modernia toimistotilahanketta Vanhan Postitalon paikalle. Yhtiöllä on kohtalaisen hyvät edellytykset investoida pitkän tauon jälkeen ja keskusta-alueen kehittäminen on koko kaupunkikonsernille strateginen tavoite. Hanke on vielä hyvin alkuvaiheessa, mutta mikäli nykyaikaiset tilat aivan ydinkeskustassa kiinnostavat kannattaa olla jo yhteyksissä!
Aurinkoista kevättä!

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja


Kiinnostaako sinua Iisalmen elinvoimaisuuden kehittämiseen ja yrittäjyyteen liittyvät ajankohtaiset teemat? Tilaa Elinvoimapalveluiden uutiskirje: www.iisalmi.fi/uutiskirjeet