Новости

Yhteinen pelihetki on mieliteko: Koronasulun etäpubivisasta inspiraatiota saaneet Mieliteko #ByIisalmi -pelikortit lanseerataan rakastavassa lähiökuppilassa 28.6.2023

Mieliteko_nelio.jpgMieliteko #ByIisalmi -pelikortit kannustavat viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä.
20.6.2023 7.00

Mielelle hyvää tekevään hetkeen ei tarvita kuin pelikortit ja muutama innokas pelikaveri, tämän tietää jokainen, joka on joskus viettänyt aikaa kortti- tai seurapelien parissa. Iisalmen kaupunki, By Iisalmi -verkosto ja Mieliteko ovat tuottaneet Mieliteko #ByIisalmi -pelikortit innostaakseen ihmisiä viettämään leppoisia kiireettömän läsnäolon hetkiä yhdessä mukavan peliseuran kanssa, tutustuen samalla ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja Iisalmeen liittyviin teemoihin. Inspiraatiota pelitoteutukseen on saatu By Iisalmi -lähettiläs (2022) Arja Wäisäseltä, joka järjesti maailmanlaajuisen koronaepidemian aikana ravintolansa asiakkaille etäyhteydellä yhteisöllisiä visailuiltoja – näin välittävää ja yhteisöllistä tunnelmaa saatiin pidettyä yllä ihmisten ollessa fyysisesti erossa toisistaan. Arska-Tätinä tutuksi tullut Arja esiintyykin Mieliteko #ByIisalmi -pelikorteissa Harlekiini (Harley Quinn) korteissa ja toimii pelikorttien suojelijana. Kortit lanseerataan kaiken kansan iloksi Mieliteko #ByIisalmi -pubivisaillassa ravintola Istuvassa Härässä 28.6.2023.

Mieliteon tavoitteena on lisätä mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia sekä vähentää päihteiden käyttöä ja päihdemyönteisyyttä Pohjois-Savossa. Toiminnan ytimessä on ennaltaehkäisevä toiminta. Iisalmen kaupunki ja By Iisalmi -verkosto haluavat kannustaa pohtimaan omaan hyvinvointiin vaikuttavia asioita, kuten mielekästä työtä ja harrastuksia, tasapainoista arkea, kotiseudun tarjoamia mahdollisuuksia ihmisenmyötäiseen elämään sekä omien valintojen vaikutuksia mielen ja kehon hyvinvointiin. Näitä tavoitteita silmällä pitäen syntyivät Mieliteko #ByIisalmi -pelikortit, jotka kannustavat käsittelemään elämän isoja teemoja pelillisesti ja matalalla kynnyksellä paikoissa, joissa ihmiset tyypillisesti kokoontuvat yhteen, ravintoloissa ja kahviloissa. Ensimmäinen kaikelle kansalle suunnattu pelihetki toteutuu pitkän linjan pubivisakohteessa, yrittäjä Arja Wäisäsen ravintola Istuvassa Härässä keskiviikkona 28.6. Mieliteolla on jo ennestään hyviä kokemuksia jalkautumisesta vastaaviin paikkoihin:

"Menimme Puhutaanko?-kampanjamme yhteydessä Kuopiossa Alepupiin ja kahvila Salacavalaan – puhumaan ihmisten kanssa. Juttelimme juuri samoista aiheista, jotka on valittu myös Mieliteko #ByIisalmi -pelikortteihin. Vastaanotto oli hieno. Ihmiset innostuivat keskustelemaan toistensa kanssa, ja keskustelulle selvästi oli kova tarve. Veimme molempiin paikkoihin Mieliteko-kortteja, joihin pyysimme ihmisiä kertomaan, löytyikö juttuseuraa ja syntyikö keskustelua. Ja sitähän syntyi. Syntyi myös uusia tuttavuuksia, Ihmiset lähtivät -ajallaan yhdessä leffaan ja keilaamaan. Hieno tulos!", kuvailee Mieliteon muutosvalmentaja Liisa Pietikäinen.

"Mieliteon pitää mennä sinne, missä ihmiset ovat, koska tavoitteemme on tavoittaa kaikki pohjoissavolaiset. Mielen hyvinvoinnista huolehtiminen ei rajoitu pelkästään terveydenhoitajan työhön. Sitä voidaan tehdä missä vaan, vaikka pubissa. Kaikkialla, missä ihmiset toisiaan kohtaavat.", painottaa Liisa Pietikäinen. 

"Iisalmen kaupungille ja By Iisalmi -brändille on samalla tavalla tärkeää kohdata ihmisiä heille luontaisessa ympäristössä. Arja Wäisänen valittiin marraskuussa By Iisalmi -lähettilääksi ja hän on profiloitunut herkästi halaavana, kanssaihmisistään välittävänä persoonana. Korttipeli-idea syntyikin luontevana tapana tehdä brändimme lähettiläsyhteistyötä - aivan kuten viime vuonna teimmePihla Sallisen kanssa yhteistyötä leivontateemaan liittyen, löysimme taas luontevasti lähettiläämme omaan osaamiseen liittyvän yhteistyön ja lähettilyyden muodon.",kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski ja jatkaa:

"Mieliteko #ByIisalmi -pelikortit eivät kuitenkaan ole sidoksissa vain Istuvaan Härkään, vaan toivomme kaikkien Iisalmessa toimivien kahviloiden, ravintoloiden ja muiden koko kansan olohuone -tyyppisten julkisten tilojen ottavan kortit asiakkaidensa iloksi käyttöönsä. Kortteja tulee olemaan saatavilla Iiden ry:n kautta ja kahvila- ja ravintolayrittäjät voivat hakea ne omaan asiakaskäyttöönsä myös kaupungintalon neuvonnasta. Oheen saa myös tarvittavan infomateriaalin ja peliohjeet löytyvät myös kaupungin nettisivuilta. Netissä on myös someseinä, joka kokoaa esille pelihetkistä tehdyt some-postaukset kaikkien iloksi."

 

Jutellaan, välitetään, ollaan toisillemme läsnä

Yhteisöllisen visailun voima mielitekona tuli testatuksi myös korona-aikana, jolloin ravintoloihin ei voinut kokoontua yhteen:

"Kun koronan myötä tuli ravintoloiden sulkupäätökset, niin asiakkaat kuin henkilökuntakin jäi leijumaan vähän tyhjän päälle. Piti keksiä keino, millä saisimme kuitenkin viettää yhteistä aikaa sekä olla tukemassa toisiamme oudossa ja hankalassa tilanteessa. Syntyi ajatus sunnuntai-iltojen tietovisoista. Leikkimielistä hassuttelua yhdessä, jolla itse kukin jaksoi taas eteenpäin kummallisessa maailmassa.", kertoo Arja Wäisänen.

Arja Wäisänen näkee pelikortit oivallisena välineen kannustaa ihmisiä hyvää tekevään yhdessäoloon. 

"Joskus sitä tarvitsee pienen sysäyksen päästäkseen yli kynnyksen, joka hankaloittaa keskustelun aloittamista. Korteissa on ajatuksia, joista jutustelu saa alkuponnahduksen ja voi alkaa rönsytä. Mahtaapa pelistä mieleen jäädä muhimaan jotain, johon tahtoo palata kavereiden kanssa sitten jälkeenkin päin. Toivoisin pelikorttien helpottavan puhumista myös hankalista asioista. Parhautta korteissa on yhteinen ajanvietto, jutustelu, läsnäolo ja virtuaalimaaliman unohtaminen edes hetkeksi."

Myönteinen asenne ja kanssaihmisten tuki on ollut rakastavan lähiökuppilan yrittäjälle itselleenkin erityisen tarpeen viime aikoina, sillä ravintolaa kohtasi harmillinen vesivahinko, jonka vuoksi pelikorttien lanseeraustakin on jouduttu siirtämään keväästä kesään.

"Kun maailma koittelee, on tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, joihin voi nojata. Voi keskustella mieltä painavista asioista, kysyä kanssaihmisiltä neuvoja ja joskus ihan vaan olla - niin, että muut ymmärtävät hiljaisuuden. Pienikin tsemppitoivotus voi pelastaa jonkun päivän, aina ei tarvita edes sanoja vaan halaus riittää. Ketään ei pitäisi jättää yksin varsinkaan, kun elämä haastaa. Istuvassa Härässä ollaan isoa perhettä, johon voi luottaa, että se kantaa läpi hankalienkin aikojen." kuvailee Arja Wäisänen huolenpidon merkitystä. 


Linkit: 

Mieliteko #ByIisalmi -pelikorttien pelisäännöt ja someseinä pelihetkien postauksille: https://www.iisalmi.fi/Suomeksi/Kaupunki-info/By-Iisalmi/MielitekoByIisalmi
Mieliteon Puhutaanko? -kampanjassa mentiin myös pubeihin ja saatiin hyviä tuloksia: https://www.mielitekomedia.fi/fi/uutinen/puhutaanko-tulemme-juttuseuraksi-pubiin-ja-kahvilaan-kuopiossa