Новости

Osallistuva budjetointi: Iisalmelaiset pääsevät päättämään 100 000 euron arvoisista toimenpiteistä

Ilmakuva Iisalmen kaupungistaIisalmen asukkaat pääsevät ideoimaan toimenpiteitä 100 000 eurolla.
20.6.2023 12.00

Iisalmen kaupunginhallitus päätti 19.6. kokouksessaan, että Iisalmi käynnistää osallistuvan budjetoinnin toimintamallin ja kohdentaa vuoden 2024 talousarviosta 100 000 euroa kuntalaisten valitsemiin toimenpiteisiin. Lopullisesti osallistuvan budjetoinnin määräraha hyväksytään osana Iisalmen kaupungin vuosien 2024-2026 talous- ja toimintasuunnitelmaa valtuuston kokouksessa joulukuussa. Toimintamallia Iisalmen osallistuvalle budjetoinnille tarkennetaan syksyllä 2023 - tavoitteena on tarjota kuntalaisille matalan kynnyksen mahdollisuus vaikuttaa omaan kotikaupunkiinsa määrittelemättä etukäteen liian tarkasti sitä, millaisia toimenpiteiden tulisi olla. Jo nyt kuntalaiset voivatkin miettiä, mitä he omassa kotikaupungissaan haluaisivat kehittää.

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset otetaan mukaan yhteisiä varoja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvaan budjetointiin ei ole yhtä ainoaa oikeaa menetelmää. Sitä voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Lähtökohtana on kuntalaisten osallistaminen talouden suunnitteluun.

"Toivon, että saamme kaupunkilaisilta runsaasti ideoita siihen, miten tuo 100 000 euroa tulisi käyttää", toteaa Iisalmen kaupungin talousjohtaja Eeva Suomalainen

Osallistuvaa budjetointia voidaan käyttää monissa eri tilanteissa sekä monenlaisten tarpeiden ja ongelmien ratkaisemisessa. Sitä voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan ja tehdään päätöksiä esimerkiksi palvelujen järjestämisestä. Iisalmessa osallistuvaan budjetointiin kohdennetaan merkittävä summa, 100 000 euroa, joten sekin edesauttaa ideoinnin mahdollisuuksia. 

"Lokakuussa käynnistämme tarkemman osallistuvan budjetoinnin suunnittelun ja heti alkuvuodesta 2024 avaamme ideointivaiheen, jossa kuntalaisilla on aktiivinen rooli. Ideoita päästään arvioimaan ja jatkokehittämään helmikuussa, ja maalikuussa on vuorossa äänestysvaihe ja siihen pohjautuva päätöksenteko toteutukseen menevistä ideoista. Näin edeten pääsemmekin jo huhtikuussa panemaan toimeen kuntalaisten ideoita!" avaa Eeva Suomalainen osallistuvan budjetoinnin suunnitelmaa. 

Sen lisäksi, että nyt päätettiin kaupunkitasoisesta osallistuvan budjetoinnin käynnistämisestä, voivat myös toimielimet ja vastuualueet käyttää osallistuvaa budjetointia omien määrärahojensa rajoissa. Iisalmessa on jo aiemmin toteutettu osallistuvan budjetoinnin mukaisesti mm. kulttuuri- ja työllisyyspalveluita. 

Lue Kuntaliiton opas osallistavan budjetoinnin käyttöönotosta