Ajankohtaista

Valonpilkahduksia väestökehityksessä: Iisalmeen syntyi tammikuussa 21 vauvaa!

Tammikuussa 2022 Iisalmeen syntyi 21 vauvaa.jpgTammikuussa 2022 Iisalmeen syntyi 21 vauvaa
2.3.2022 8.00

Pohjois-Savon väestönmuutosten ennakkotiedot tammikuulta 2022 kertovat, että Iisalmeen syntyi tammikuun 2022 aikana 21 vauvaa. Jokainen uusi pienokainen on paitsi perheelleen myös kotikaupungilleen ilonaihe. Iisalmen kaupunki aikoo muistaa jokaista tänä vuonna syntynyttä ja syntyvää lasta lahjatuotteella, joka kannustaa perhettä vaalimaan hyvinvoivaa elämäntapaa pienestä pitäen. Vielä ei ole aika paljastaa vauvalahjasta enemmän, mutta mitä ajatuksia totuttua korkeampi syntyvyys herättää Iisalmessa, siitä lisää tiedotteessamme!

Vuosi takaperin, tammikuussa 2021, syntyi Iisalmessa vain kahdeksan vauvaa. Siihen verrattu kasvu on merkittävä. Mistä tammikuun syntyvyyslukema voi kertoa, ja paljonko vauvoja odotetaan loppuvuonna syntyvän Iisalmessa?

”Hieno alku uudelle vuodelle, että saimme näin monta uutta iisalmelaista! Kuukausitasolla syntyneiden määrä voi vaihdella vuoden sisällä voimakkaasti, joten tästä ilouutisesta ei toki kannata tehdä liian nopeita johtopäätöksiä. Myös aiempina vuosina on ollut yksittäisiä n. 20 syntyneen lapsen kuukausia, vaikka vuositasolla on jääty 150 syntyneen tasolle. Tämän hetken ennuste äitiysneuvolasta kertoo, että kokonaisuudessaan odotamme tällekin vuodelle tuota 150 syntyneen määrää.”, kertoo Iisalmen kaupungin elinkeinojohtaja Terho Savolainen.

Koko Pohjois-Savossa syntyi vuoden 2021 tammikuuhun verrattuna 35 lasta enemmän, mutta kuolleiden määrä pysyi lähes vuoden takaisissa lukemissa. Iisalmessa kuolleiden määrä oli tammikuussa 19, eli syntyneiden määrä oli isompi. Kokonaisväestönmuutos oli Iisalmessa tammikuun lopussa yhdeksän henkilöä plussalla. Miten tilastollista ennakointia väestökehityksestä kannattaa tehdä, ettei tulisi hurahtaneeksi harhaan?


”Väestötilastoissa on paljon muuttuvia tekijöitä ja jopa vuositasolla saattaa tulla isojakin heilahteluja. Pitkällä tähtäimellä trendejä voi alkaa näkemään 3-5 vuoden tarkastelulla. Meidän kohdallamme kehitys näyttää jatkossakin siltä, että kuolleisuus ylittää syntyvyyden joten tarvitsemme lisää muuttajia alueelle.”, kiteyttää Terho Savolainen.

Kuten Terho Savolainen toteaa, alkuvuoden väestönmuutostietojen pohjalta ei voi vielä tehdä päätelmiä kuluvan vuoden tulevasta väestönkehityksestä, mutta iloa saa tuntea, ja toivoa vastaavaa kehitystä jatkossakin – toimenpiteitä myönteisen väestökehityksen eteen on tehty Iisalmessa pitkäjänteisesti.