Tarjolla amk-tason koulutusta uudella mallilla - verkko-opinnoilla asioiden ja esineiden internetin mahdollisuudet haltuun

11.6.2020 13.30

Iisalmen alueella on avautumassa uusi malli kouluttautua. Koulutuksen teemana on Internet of Things (IoT) eli Asioiden tai esineiden Internet. Koulutuksessa tutustutaan IoT-kokonaisuuteen, niin että lähdetään liikkeelle siitä, mitä termit IoT, Big Data, data-analytiikka ja tiedolla johtaminen tarkoittavat ja miten ne näkyvät nykypäivänä jokaisen ihmisen ja yrityksen arjessa.​ Käytännön esimerkkien kautta koulutuksessa avautuu, mitä IoT voi tarkoittaa esimerkiksi teollisuudessa, kaupassa, logistiikassa tai palvelualalla.

Koulutus sopii työelämässä oleville, jotka haluavat lähteä miettimään organisaationsa toiminnan kehittä­mistä sekä työttömille, jotka hakevat lisä­osaamista. Edellytyksenä on halukkuus ja innokkuus kehittää omaa osaamistaan. Aikaisempi ko­kemus IoT:sta ja tiedonhallinnasta on eduksi mutta ei pakollista.

IoT - mahdollisuudet ja hyödyntäminen -koulutus alkaa syksyllä 2020 ja se kestää noin puoli vuotta. Koulutuksen laajuus on 15 opintopistettä ja se toteutetaan kokonaan verkossa, jolloin opiskelu työnohessa on mahdollista. Koulutus antaa jatkokoulutusmahdollisuudet esimerkiksi tekniikka-, liiketalous- tai vaikka sosiaali- ja terveysalalle ja koulutuksen sisältämiä opintoja voidaan hyväksi lukea jatkokoulutuksessa, mikäli koulutuksen suorittanut päättää lähteä jatkamaan opintojaan tutkintotavoitteisesti ammattikorkeakoulussa. Tämä on siis myös hyvä tapa testata, miten esim. amk-opintojen ja työn yhdistäminen onnistuu, toteaa Minna Pappi Joustavat koulutusmallit yhdessä yrityselämän kanssa hankkeesta.

IoT:n tarjoamia mahdollisuuksia tarvitaan tulevaisuudessa kaikilla aloilla, kertoo koulutussuunnittelija Hannu Tikkanen Kajaanin ammattikorkeakoulusta. Kajaanin ammattikorkeakoulu on edelläkävijä IoT:n, data-analytiikan ja erilaisten pilvipalveluratkaisujen opetuksessa sekä hyödyntämisessä myös omassa toiminnassaan. Koulutus tuotetaan osana Joustavat koulutusmallit yhteistyössä yrityselämän kanssa -hanketta, jossa yhtenä osa-alueena on uusien koulutusmallien etsiminen. IoT aiheisen koulutuksen toteuttaja on Kajaanin ammattikorkeakoulu.

Haku koulutukseen on käynnistynyt ja kestää 31.7.2020. Hakijalla pitää olla suoritettuna toisen asteen koulutus, kuten lukio tai ammatilliset opinnot. Koulutukseen valitaan 25 opiskelijaa ja koulutus on osallistujille maksuton. Ensisijalla ovat Iisalmen, Varkauden ja Ylivieskan alueilla sijaitsevien yritysten, muiden organisaatioiden sekä julkishallinnon työntekijät sekä alueen työttömät työnhakijat.

Koulutuksen tavoitteena on parantaa opiskelijoiden ymmärrystä ja haltuunottoa organisaatioiden tiedonkulusta ja sen kehittämisestä. Tämä on siis hyvä tilaisuus sekä yrityksille että yksittäisille henkilöille. Koulutukseen liittyy kehittämistehtävä, jonka tekeminen omaan organisaatioon hyödyntää varmasti sekä yritystä että työntekijää.

Lisätietoja ja sähköinen hakulomake löytyy osoitteesta: https://www.kamk.fi/fi/Hakijalle/Erikoistumiskoulutukset-ja-muuntokoulutukset/IoT---mahdollisuudet-ja-hyodyntaminen

Katso koulutuksen esittelyvideo: https://www.youtube.com/watch?v=O3FujFZMIO8

 

Minna Pappi
projektipäällikkö
Joustavat koulutusmallit yhdessä yrityselämän kanssa
minna.pappi@iisalmi.fi