Matkailun ajankohtaiset

Sarjakuvataiteiljija Petteri Tikkanen Taidemuseo Eemilissä 1.10.2021–31.12.2021

Promo_Petteri_Tikkanen_2019_Kuvaaja_Kuva_Tuulos_Anssi_Viljakainen.jpg
23.9.2021 11.00

Syksyn näyttelynämme on Sarjakuvataitelija Petteri Tikkanen. Näyttely avataan yleisölle perjantaina 1.10.2021 klo 11.

SARJAKUVATAITEILIJA PETTERI TIKKANEN

Taidemuseo Eemil 1.10.2021–31.12.2021

 

Petteri Tikkanen (s. 1975) on monipuolinen ja kiinnostava pohjoissavolainen nykytaiteilija. Hän on sekä sarjakuva- että performanssitaiteilija. Tikkanen on tehnyt yli 20 vuoden ajan vaikuttavaa jälkeä kaikilla sarjakuvan osa-alueilla. Häneltä on julkaistu 14 sarjakuva-albumia ja yksi matkapäiväkirja. Tikkasen töitä on ollut esillä kymmenissä eri taidenäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän sai Suomen Sarjakuvaseuran myöntämän Puupäähattu-palkinnon kunnianosoituksena vuoden 2020 alussa.

Petteri Tikkasen julkaistu tuotanto jakautuu kolmeen jatkumoon: Kanerva, Eero ja Black Peider. Varhaisin kokonaisuus on Kanerva-sarja. Näissä tarinoissa tuumaillaan hiekkalaatikon reunalla syntyjä syviä ja luodataan vakaviakin teemoja kauniin sivellinviivan kuorruttamilla kuvilla. Päähenkilö on pieni Kanerva-niminen tyttö. Sarja alkoi yksirivisistä stripeistä ja kasvoi hiljalleen albumimittaisiksi tarinoiksi.

Eero oli aluksi sivuhahmo Kanerva-sarjakuvassa. Petteri Tikkanen päätti vaihtaa näkökulmaa ja teki pojasta päähenkilön ja antoi hahmojen ikääntyä. Kanerva ottaakin näissä tarinoissa ensin kasvuharppauksen ja Eero yrittää pysyä perässä heikoin tuloksin. Pojan elämää ja pyristelyä aikuisuuteen kuvataan rehellisesti. Ukin sotatraumat ja isän alkoholismi luovat tarinaan jännitteitä. Petteri Tikkanen painottaa, että sarjassa on vankka todistusvoima ja totuuspohja. Noin puolet Eero-sarjan tarinoista on totta ja puolet keksittyä – ja yleensä keksityt osat ovat niitä tylsiä suvantoja yhdistämässä dramaturgisesti kiinnostavampia osia.

Kanerva- ja Eero-sarjoihin heijastuvat Petteri Tikkasen omat lapsuuden kokemukset. Tikkanen varttui Iisalmessa Kankaan hiekkahaudan liepeillä. Kesälomiaan hän vietti Ahmo-järven rannalla ja Ryhälänmäessä. Nämä lapsuuskokemukset maaseutumiljöössä ovatkin oleellinen osa tarinoiden uniikkia tunnelmaa. Hahmojen selkeä karrikointi yhdistettynä yläsavolaiseen perinnemaisemaan luo omalakisen maailman.

Black Peider oli ensin Petteri Tikkasen itsensä esittämä supersankaripainija. Hiljalleen hahmo ja hänen keikkakokemuksensa alkoivat siirtyä myös paperille. Tarinoissa leikitellään miehisyydellä ja välillä murskataan siihen liittyviä myyttejä. Musiikin esittäminen ja kokeminen saa tuoreen näkökulman näissä spontaanisti huopatusseilla piirretyissä sarjakuvissa. Välillä matkataan puhtaan fantasian tasolla ja välillä syöksytään päätä pahkaa arkeen ja luodataan miehenä olemisen hetkellisyyttä. Koronan saapuessa Black Peider täytti kansalaisvelvollisuutensa ja ryhtyi levittämään käsidesi- ja maskitietoisuutta.

 

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen näyttelyssä on mukana myös päätuotannon ulkopuolelle jääviä sarjakuvia, kuvituksia ja käyttögrafiikkaa uran varrelta.

Kuvat:

Petteri Tikkasen muotokuva: Kuva Tuulos / Anssi Viljakainen

Petteri Tikkanen, Vahva maskisuositus 7, 2021

Hannu Heikkilä

museoamanuenssi

 

Halosten Museosäätiö sr
Taidemuseo Eemil
Suistamontie 3
73100 Lapinlahti

040 187 2678
info@eemil.fi
www.eemil.fi
www.facebook.com/halostenmuseosaatio
www.instagram.com/taidemuseo_eemil