Menestystarinat

Rukajärvikeskus - Aitoja tarinoita jälkipolville

0
 

Rukajärven veteraanit olivat torstaina 13.3.2014 Iisalmen Seurahuoneelle avatun uutukaisen Rukajärvikeskuksen kunniavieraat.
– Kyllä pojat ovat tehneet ison työn. Keskuksessa ei ole kumma matka käydä myöhemminkin perheen kanssa, kiuruvetinen veteraani Tapio Kärkkäinen pohti avajaistilaisuuden päätteeksi.
– Näyttää kertakaikkisen hienolta, tuumasi taas veteraani Viljo Rantonen.
Kärkkäisen tie vei Rukajärvelle konekiväärimieheksi Nurmeksen Porokylän koulutuskeskuksen kautta. Sodassa kului kaikkiaan kaksi ja puoli vuotta.
Niin ikään kiuruvetinen Rantonen taas oli vuoden Rukajärvellä. Siviiliin päästessään hän oli juuri ja juuri kaksikymmentävuotias.
Sekä Kärkkäisen että Rantosen mieliin Rukajärvestä ovat erityisesti jääneet vaikeissa sääolosuhteissa ja niukalla varustuksella selviäminen. Vartiossa seisottiin joka säällä, ja öistä vilua pidettiin loitolla pysymällä liikkeessä.
Korsut eivät häävejä olleet.
– Oli vain laverit, ja reppunsa päällä sai kukin nukkua, Kärkkäinen kertoo katsellessaan keskuksen sermille nostettua valokuvaa, joka kuvaa korsua ja sotamiestä.
– Ja keväällä tuli vettä sisään, kun katto ei pitänyt kunnolla, lisää Rantonen.

Iisalmen Rukajärvikeskus esittelee murto-osan siitä tiedosta, jota yläsavolaisten sotilaiden ajasta Rukajärvellä tiedetään. Tuskin muilta rintamalohkoilta on kerätty yhtä paljon tietoa ja veteraanimuistelmia kuin Rukajärven suunnan historiayhdistyksellä on hallussaan. Keskukseen on koottu valokuvia sekä kuvia maalauksista, jotka näyttävät, millainen jatkosodan aikainen Rukajärvi olikaan. Vierekkäin on asetettu niin valokuva sotaan lähtevistä joukoista kuin myöhemmin samalla paikalla otettu kuva kotiin palaavista miehistä.
Vitriineihin on koottu esineistöä, ja karttakuva kertoo erämaasodankäynnin kenttävartioiden sijainnit. Keskukseen hankituilla näytöillä taas voidaan esittää videoituja ja äänitettyjä muisteloita. Mukana on muun muassa avajaisiin osallistuneen veteraani Kalle Hynysen muisteloita. Hynynen kertoo, että materiaalia tallennettiin historiayhdistykselle jopa useamman tunnin verran. Sittemmin hän on menettänyt äänensä.

Avajaisissa Rukajärvikeskuksen todettiin yksimielisesti jakavan tärkeää tietoa jälkipolville.
Historiayhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen muistuttaa, että tietoja, valokuvia sekä esineistöä kerätään jatkuvasti lisää.
Mutta mikä on veteraanin mielestä parhain keino tallentaa sota-aikaa ja kertoa siitä eteenpäin?
– Kyllä ne ovat videohaastattelut. Ne ovat aitoja tarinoita, Viljo Rantonen sanoo.
Rukajärvikeskuksen avajaisia juhlittiin torstaina Iisalmessa Seurahuoneella. Mukana oli myös ”herra marsalkkana” esiintynyt Mikko Remes. Remeksen kanssa juttusilla veteraani Tapio Kärkkäinen ja hänen vieressään veteraanit Viljo Rantonen (oik.) ja Kalle Hynynen. Rukajärven laulun avajaisissa esittivät Taito Kainulainen ja Raimo Jokisalmi. 

ISlogo (3).jpg

 marski.jpg  Rukajärvikeskuksen avajaisia vietetään
14.-16.3.2014 klo 11-15.

Rukajärvikeskus on avoinna arkisin klo 10 - 15 ja muulloin tilauksesta.
Opastukset tilattava etukäteen. Varattavissa myös yksityistilaisuuksiin.

Lue lisää: www.rukajarvikeskus.fi
Varaukset ja majoitus: www.iisalmenseurahuone.fi/

 

 rukajarvi280x130.jpg