Hyviä uutisia #byiisalmi #osaamisenpaikka

Rakastavan lähiökuppilan yrittäjä Arja ”Arska-täti” Wäisänen äänestettiin By Iisalmi -tunnustuksen voittajaksi

IMG-20220804-WA0027.jpgRakastavan lähikuppilan "Arska-Täti", Arja Wäisänen on vuoden 2022 By Iisalmi -tunnustuksen saaja ja uusi lähettiläs.
9.11.2022 11.45

By Iisalmi -seminaarissa 9.11.2022 jaettiin vuoden 2022 By Iisalmi -tunnustus, joka on osoitus tinkimättömästä Haluan tehdä parasta -asenteesta ja positiivisuudesta, jolla muutetaan maailmaa myönteisemmäksi lähellä tai kaukana – tehdään ihmeitä. Tunnustus ojennettiin tänä vuonna eniten yleisöääniä keränneelle Arja Wäisäselle, joka tunnetaan Iisalmessa tuttavallisemmin rakastavan lähikuppilan Istuvan Härän välittävänä ja kuuntelevana ”Arska-tätinä”. By Iisalmi -tunnustusäänestykseen osallistui liki 2500 äänestäjää, joten tunnustus on aidosti osoitus yhteisön arvostuksesta ehdokkaiden tekemää työtä kohtaan.

"Pietään toisistamme huolta!"

Tuore By Iisalmi -tunnuksen voittaja ja tuleva By Iisalmi -lähettiläs Arja Wäisänen myöntää, että tunnuksen saaminen ja jo ehdokkaaksi pyytäminen tuntuivat tärkeältä:

” Ai huisia! Sallaa vähä toivoin mutta en sitten kyllä yhtään ois oikeesti uskonu. Minusta oli jo niin älyttömän iso juttu päästä eholle. Ja kaikki ehokkaat ois kyllä ansainnu tunnustuksen, koska jokkainen on omalla sarallaan Iisalamen lähettiläs. Voinko minä vaan antaa kaikille jonkun pystin?”
”Minä oon seurannu By Iisalmi-tunnustuksia alusta pitäen ja minusta se on yks suurimpia ”titteleitä”, mitä voi saaha. Se kun on immeesiltä peräsin.”.


Tunnustuspalkinnon kriteereissä kuuluu intohimoinen osaamisen ja myönteisyyden arvostus. Yleisö on tunnistanut nämä kriteerit tuoreessa lähettiläässä, mutta miten Arja Wäisänen itse ajattelee niitä toteuttavansa?

”Arvelen, että oon ollu vaan aijosti minä. Ottanu immeeset semmosena ku ne on tullu minun luo.  Ehkä se just, että näkköö, jos jollain on jottain mielenpiällä ja aijjosti välittää kuunnella, mittee on kerrottavana, tuopi paremman mielen ku suapi vähä vajjuuttoo tuntemuksiaan.”

Tunnustuksen kriteereissä kuuluva positiivisuus on Arjalle tapa muuttaa maailmaa paremmaksi:

”Negatiivisuus tahtoo aina ruokkia negatiivisuutta, mutta kovin vähänlaisesti se mihinkään varsinaisesti helepottaa. Positiivisuuella on taipumuksena kertaantua. Ja sillä lailla mualima on aina pikkusen mukavampi paikka olla ja ellee. Siks aina synkimmälläkii hetkellä pitäs keksiä jottain kivvoo, niinku vaikka MiniFestareita.”

Mahtaako By Iisalmi -tunnustuksen saaminen muuttaa arkea ja toimintaa?

”Minä halluun eelleen olla se heleposti lähestyttävä Arska-Täti, jolle voipi puhua. Minä haluan, että Istuva Härkä on eelleen se paikka, mihin jokkainen on omana ihtennään tervetullut ja missä arvostettaan, ku oot vuan kiltti muita kohtaan.”,  lupaa Arja Wäisänen. 

Viime vuodet ovat olleet niin ravintolayrittäjille kuin ihan kenelle vain mullistavia ja haastavia, mutta Arja Wäisänen ei halua antaa periksi ja päästää negatiivisuutta valloilleen:

”Vaikka koko mualima ois vinksallaan, meillä on vielläi se vaaleenpunanen kupla olemassa, missä meijjän kaikkiin on hyvä olla ja ies hetki huokasta kaikesta muusta. Tapahtumia, elämyksiä, arkee tahi RunniRockia, mistä vuan tulloo hyvä mieli! Halluun, että olin minä missä vuan tekemässä mitä vuan, että minä suan mahollisimman monta aitoo hymyä aikaseks.”

By Iisalmi -tunnustus on jaettu nyt yhteensä kuusi kertaa, ja jokainen sen saajista on edustanut jotain erityislaatuista osaamista. Iisalmessa osaamiseen liitetään erottamattomana osana mahdollisuus tehdä ihmeitä, kun tekemiseen suhtautuu intohimoisesti ja tinkimättömästi, ja kun siihen saa tukea ja kannustusta yhteisöltä. Arja Wäisänen on ensimmäinen ravintola-alan yrittäjä, joka tunnustuksen kautta palkitaan. Millaista arjen ihmeiden tekemistä ja osaamista hän tunnistaa omasta itsestään? 

”Jos jollakulla on hyvä mieli, oo ilonen sen kanssa. Jos jollakulla on paha mieli, kuuntele ja halloo. Oo immeenen immeeselle.”

”Savolaiset on niitä oikeita immeesiä. Helposti lähestyttäviä. Jokainen ihminen arvottaa itsensä toista ihmistä kohtaan omalla käytöksellään. Jokaisessa on jotain hyvää, kun antaa sille mahdollisuuden näyttäytyä. Samalla lattialla me jokainen seisomme, ei yksikään ylempänä toista. Saatat ihmettyä, kun annat toiselle mahdollisuuden kertoa tarinansa. Se taitaa olla se minun tapani tehä arjen ihmeitä. Ossoon olla ihminen ihmiselle.” 

By Iisalmi -tunnuskampanjan järjestäjät, Iisalmen kaupunki ja By Iisalmi -verkosto, iloitsevat siitä, miten aktiivisesti iisalmelaisyhteisö on vuosi toisensa perään ehdottanut arvostamiaan ihmisiä mukaan kampanjaan. Ehdolle on noussut niin yhdistyksiä kuin yrityksiäkin, mutta useimmiten ehdokkaita on yhdistänyt jokin ihmisten keskuudessa tehtävä työ. 

”On hienoa saada lähettiläsjoukkoomme Arjan kaltainen valopilkku, joka on omalla läsnäolollaan tuonut monen kanssakulkijan elämään paljon lämpöä! Kunhan juhlapöly laskeutuu, niin alamme tarkemmin miettiä, millaista yhteistyötä tulemme tekemään. Rantautuuko esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntapalveluiden palveluja rakastavaan lähiökuppilaan tai tuleeko Arska-täti festariemon ominaisuudessa ilostuttamaan erilaisten tapahtumien vieraita. Ainakin uuden vuoden tapahtumassa Arska-Täti tulee olemaan paikalla!”, kertoo Iisalmen kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Laura Koski ja jatkaa:

"Vastikään Pohjois-Savon Mieliteko-ohjelma ja Vararengasravintolat ilmoittivat yhteistyöstään ja tavoitteestaan lähteä yhdessä ehkäisemään yksinäisyyttä ja lisäämään sosiaalista kanssakäymistä. Tunnistin tuota uutista lukiessani samansuuntaista toimintaa, mitä Arjan työstä olen kuullut muun muassa tämän tunnustuskampanjan myötä. Selkeästi sosiaalisen kanssakäymisen edistämiselle hyvinvoinnin vahvistajana on tilausta."

Tuore voittaja välittää kiitokset tunnustusvoitosta kaikille häntä tukeneille:

”Sytämmelliset kiitokset ihanille äänestäjille! Iliman teitä minä en ois Minuna nyt tässä. Se on se meijän iso perhe, joka kantaa läpi minkä vuan ja mihkä voipi aina luottoo, tuli mitä vuan. Pietään toisistamme huolta!”