Menestystarinat

Prosenttitaideteos päiväkoti Simpukassa

0
 

Iisalmen kaupunki sai avustusta 19 000 € Taiteen edistämiskeskukselta prosenttitaiteen hankkimiseen päiväkoti Simpukkaan Iisalmeen. Koko hankkeen määräraha (sis. perustukset, valaistuksen, materiaalit, taiteilijapalkkion yms.) on 38 000 €, josta puolet katettiin teknisen keskuksen päiväkodin rakentamiseen varatuista määrärahoista. Hankkeeseen lupautui mukaan iisalmelaislähtöinen kuvataiteilija, taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen.

Iisalmen kaupunki on ottanut käyttöön prosenttitaideperiaatteen kaupunginvaltuuston päätöksellä 15.12.1980. Prosenttitaideperiaate Iisalmessa tarkoittaa sitä, että kaikissa uusissa rakennushankkeissa varataan jo suunnitelmavaiheessa 1 % rakennus-kustannuksista taiteen hankintaan. Periaatetta ei ole kuitenkaan aktiivisesti käytetty. Nyt päiväkoti Simpukan taideteoksen myötä prosenttitaide-periaatetta pyritään jälleen tuomaan esille.

Kaarina Kaikkosen iloinen ja värikäs taideteos on nimeltään ”Askel Askeleelta”. Taideteos kulkee pitkin päiväkotia ympäröivää aitaa, ja sen materiaalina on käytetty polttomaalattua alumiinia. Taiteilija itse luonnehtii teostaan seuraavasti:

”Teoksen perusajatuksena on ihmisen elämän kulku. Päiväkodin portilta lähdetään, ensin tepastellaan pienin askelin ryhmän turvassa, sitten lähdetään kohti oman näköistä elämää. Välillä on harha-askeleita, vastamäkiä ja myötämäkiä. Suuria ristiriitoja ja solmukohtia. Lopussa elämä rauhoittuu ja suuntakin selkenee.”

”Teoksen tarkoitus on tuoda myös leikillistä luovuutta ja värikästä iloa rakennuksen käyttäjien ja ohikulkijoiden arkeen. Elämä vie mutkien ja pettymysten kautta sinne minne vie, eikä kaikkia käänteitä voi itse hallita. Mutta kaikesta lopulta selvitään. Elämää ei tarvitse pelätä eikä sitä aina tarvitse ottaa niin vakavasti.”

Simpukka-7337.JPG  Simpukka-7349.JPG 
Simpukka-7323.JPG

Kuvat: Jussi Rönkkö Askel-Askeleelta.jpg