Pekka Heikkinen Aninkainen.fi:stä: "Paluu yrittäjäksi vaati rohkeutta"

PekkaHeikkinen.JPG
9.3.2016 11:20
0

Leipomoyrittäjästä kiinteistönvälittäjäksi - yrittäjäsuvun vesa lähti rohkeasti uusille urille. Mielenkiintoinen ja vaiheikas tarina kietoutuu käänteistään huolimatta samoille sijoille Louhenkadun varrelle.

Kiinteistönvälitystoimisto Aninkainen.fi:n Iisalmen toimipisteen yrittäjänä toimivalla Pekka Heikkisellä on pitkä historia yrittäjänä ja yritysjohtajana. Taustastaan huolimatta vuosikaudet niin isojen kuin pientenkin yhtiöiden johdossa toiminut Heikkinen oli viime syksynä uuden tilanteen edessä:

- Suurin kysymys oli se, pystynkö hoitamaan kaikki velvoitteet, mitä yrittäjälle kuuluu - kulut ja henkilökunnan palkat.

Heikkinen sanoo laskeneensa yrityksen tuloja ja menoja moneen kertaan.

- Tein laskelmia kolmen eri asiantuntijan kanssa. Kun kaikki näytti myös kokeneen tilintarkastajan, Seppo Kumpulaisen laskemissa positiiviselta, uskalsin ottaa askeleen eteenpäin, Heikkinen kiittelee tarkaksi tunnetun Kumpulaisen konsultointia.

Siinä vaiheessa Kiinteistönvälitys Heikkinen Oy oli perustamista vaille valmis.

- Kaupungin elinvoimapalveluissa Virpi Murtola oli aivan mahtava apu. Vaikka minulle oli periaatteessa kaikki yritystoiminta tuttua ennestään, olivat kaikki systeemit muuttuneet vuosien aikana. Ilman Virpin ihanaa apua en olisi päässyt perustamisvaiheessa yhtä nopeasti eteenpäin, Heikkinen sanoo.

Heikkisen perustamisvaihe sujui nopeasti. Normaalisti yrityspalvelupäällikkö Virpi Murtola käy aloittavan yrittäjän kanssa läpi useita parin tunnin palavereita, joissa liiketoimintaa tarkastellaan.

- Se oli tunnin palaveri. Virpin mielestä tosi nopea, mutta minun mielestäni siinä jo oli puoli tuntia liikaa, nopeisiin päätöksiin tottunut Heikkinen sanoo.

Lopputulos oli se, että Jethro Rostedt oli Iisalmessa juhlimassa liikkeen avajaisia marraskuussa.

Heikkinen on aiemmin toiminut Iisalmessa leipomoalan yrittäjänä. Hänen isoukkinsa Pekka perusti Kajaaniin Leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkinen & Kumppanit Oy:n vuonna 1913. Perustaja-Heikkisellä oli kolme poikaa: Tauno jäi Kajaaniin ja Toivo lähti Etelä-Suomeen. Pojista Kauko tuli Iisalmeen ja perusti leipomo- ja kondiittoriliikkeen Ilvolankadulle. Haukiniemen ja Luuniemen kautta Leipomo-konditoria Heikkinen muutti vuonna 1964 Yrittäjäntielle. Tuolloin yritystä pyörittävät Kaukon pojat Matti ja Olavi Heikkinen, Pekka Heikkisen setä ja isä.

Pekka Heikkinen oli mukana perustamassa Kahvila Heikkistä Iisalmen Louhenkadulle 1980-luvun puolivälissä. Hän toimi yhtiön toimitusjohtajana, kunnes siirtyi leipomon toimitusjohtajaksi vuonna 1992. Tuolloin Leipomo Heikkinen kuului jo Suomen kymmenen suurimman leipomon joukkoon.

Kolme vuotta myöhemmin Leipomo Heikkinen myytiin Fazerille ja samalla myös Kahvila Heikkinen sai uudet omistajat. Pekka Heikkinen jatkoi leipomon johdossa vuoteen 1998 saakka.

- Lapset olivat silloin pieniä, joten jäin kotiin. Neljä vuotta meni niin. Kun lapset lähtivät kouluun, aloin minäkin katsella uusia työpaikkoja.

Heikkinen palasi työelämään vuonna 2002 SKV:n kiinteistönvälittäjäksi. Vuosikymmenen puolivälissä leipomoajatus nousi taas esille.

- Vuonna 2005 Fazer ajoi leipomotoiminnan alas Iisalmessa. Silloin mietin pitkään, olisinko tehnyt ”Einarit”, Heikkinen vihjaa Ponssen historiaan. - Olisi siis ostanut myymänsä leipomon takaisin. Mutta leipomoala oli jo jäänyt eikä Heikkinen innostunut uudestaan.

SKV:n jälkeen hän oli pari vuotta vapaalla, kunnes 2008 hän siirtyi Jya Housingille Kuopioon. Iisalmeen hän palasi vuonna 2010 POP Kodit ja Kiinteistöt -kiinteistönvälittäjäksi, mistä tie vei vuonna 2012 Huoneistokeskukselle. Huoneistokeskuksella Heikkinen ehti olla kolme vuotta, kunnes sen toiminta loppui 2015.

- Mietin pitkään, ryhtyisinkö vielä yrittäjäksi, kun Huoneistokeskuksen toiminta lakkasi. Kävin jopa usein katsomassa tätä nykyistä paikkaa, missä Tiimari oli lopettanut. Ajattelin, että jos tähän saa sopivan kokoisen liiketilan, tämä olisi se paikka, Heikkinen kertoo.

Kaupungin elinvoimapalveluista oli suuri apu perustamisvaiheessa. Edes pelätty uuden yrittäjän paperisota ei Heikkisen mielestä ollut niin paha kuin yleisesti luullaan.

- Juuri niiden täyttämisessä sain loistavaa apua elinvoimapalveluista. Jos joku suunnittelee yrityksen perustamista, niin ehdottomasti suosittelen kaupungin neuvontayksikköä. Sieltä saa erinomaista palvelua, Heikkinen ylistää.

Lopulta tila Louhenkadulta järjestyi. Kun vielä Huoneistokeskukselta tuttu Jari Kokkonen tuli vuokralaiseksi ja sparraajaksi samaan tilaan, ratkaisun teko oli helpompaa. Kokkonen keskittyy lainopillisiin palveluihin, vaikka hänelläkin on vahva kiinteistönvälitystausta. Samalla ympyrä sulkeutui: Kahvila, jossa Pekka Heikkinen aloitti yrittäjyytensä, sijaitsee viidenkymmenen metrin päässä. Heikkisen kyltit ovat muuttuneet Hillaksi.

- Muualla en olisi toimintaa halunnut aloittaa. Tämä oli se paikka. Tämä Louhenkatu. Ihmiset kulkiessaan pysähtelevät ikkunaan katsomaan tarjontaa, Heikkinen sanoo.

Aninkainen.fi:n myytävien kohteiden tarjonta on kasvanut neljän kuukauden ajan tasaisesti. Uuden yrittäjän tulevaisuus näyttää hyvältä. Laskelmissa on, että kolmen vuoden toiminnan jälkeen liikevaihto voisi olla 300 000 euroa ja viiden vuoden kuluttua 500 000. - Silloin työllistäisin puolenkymmentä työntekijää, Heikkinen kaavailee.

Mielenkiintoiseksi tulevaisuuden tekee sekin, että Heikkisen tytär Reetta harjoittelee tällä hetkellä kiinteistösihteerinä.

- Mikäli hän joskus innostuisi yrittäjyydestä, olisi hän jo viidennen polven yrittäjä, Heikkinen laskee.