Menestystarinat

Ohenmäen Sora valittiin Iisalmen vuoden yrittäjäksi

1
 

Ohenmäen Sora Oy täyttää kahden vuoden kuluttua komeat 60 vuotta.
Helge Vaakin perustama perheyritys palkittiin perjantai-iltana 25.10. Iisalmen vuoden yrittäjäpalkinnolla.
– Hienoa, että työtämme arvostetaan tällä tavalla. Olemme yksi Iisalmen vanhimmista yrityksistä ja työllistämme tällä hetkellä 10–15 työntekijää, kommentoi toimitusjohtaja Kimmo Vaak yrityksen perjantaina saamaa kunnianosoitusta.
Valinnan perusteluina Iisalmen Yrittäjät ry mainitsee muun muassa yrityksen pitkän historian, noin parinkymmenen hengen ympäri vuoden työllistämisen sekä yhtiön positiivisen tuloskehityksen viiden viime vuoden aikana.
Ohenmäen Sora ei ole joutunut myöskään lomauttamaan eikä irtisanomaan henkilöstöään.
– Meneillään oleva talouslama näkyy toki meidänkin toiminnassamme ja ensi talvesta tulleekin normaalia hiljaisempi. Infrapuoli ei vedä tällä hetkellä normaalisti, kun kunnat eivät uskalla investoida esimerkiksi kunnallistekniikkaan, sanoo Kimmo Vaak.

Ohenmäen Sora on kokenut vuosikymmenten aikana useamman ylä- ja alamäen, joten perheyhtiössä ei aiota ajautua nytkään paniikkiin.
– Pitkä kevät on varmasti edessä, mutta toisaalta olemme jo varautuneet yleisen taloustilanteen heikkenemiseen. Tulevan talven aikana on tarkoitus panostaa tuotekehittelyyn, ja ensi kesän markkinoille pyrimme saamaan uusia tuotteita, Vaak kertoo.
Ohenmäen Sora aloitti 58 vuotta sitten soran myynnillä, mutta vuosikymmenten saatossa tuotanto on siirtynyt valmisbetonin, kunnallistekniikan (muun muassa kaivonrenkaat ja betoniputket) sekä pihakivien valmistukseen.
Kimmo Vaak näkee yrityksen tulevaisuudenkin valoisana. Rakentaminen ei lopu koskaan ja näin ollen myös betonia tullaan jatkossakin valmistamaan ja myymään.
– On myös hienoa, että yrityksessä on jo nyt mukana kolmatta sukupolvea, kun lapseni Heidi ja Henri työskentelevät kahden veljeni lisäksi yrityksessä.
Heidi Vaak toimii toimistopäällikkönä ja Henri Vaak puolestaan tuotantopäällikkönä. Kimmo Vaakin vastuualueena on kunnallistekniikka, Jarmo Vaak huolehtii valmisbetonista ja Juha Vaak betonipumppauksista ja kuljetuksista.
– Meillä on töissä muutamia todella pitkään yrityksen palveluksessa olleita ihmisiä. Myös jo eläkkeelle jääneitä ihmisiä olemme pystyneet käyttämään ”tuurikuskeina”. He tietävät talon tavat, eikä näitä konkareita tarvitse opettaa kädestä pitäen, painottaa Kimmo Vaak.
Hän myös painottaa, että vuoden yrittäjäpalkinnosta saa kiittää koko henkilöstön panosta.
Yritys toimii kahdella paikkakunnalla. Ohenmäen valmisbetoniaseman lisäksi on tuotantoa Kiuruvedellä, jonne oma tehdas perustettiin vuonna 1980.
Ohenmäen Soran tämän vuoden suurin yksittäinen rakennuskohde on ollut Prisman laajennus, jonne yhtiö on toimittanut betonia.
– Tähän mennessä yrityksen suurin yksittäinen ”työmaa” on kuitenkin ollut Nerkoon kanavan rakentaminen. Toimitimme sinne noin
10 000 kuutiota betonia, valottaa Kimmo Vaak historiaa.

Ohenmäen Sora Oy
Yrityksen perusti Helge Vaak vuonna 1955.
Jarmo, Juha ja Kimmo Vaak sekä hänen lapset Heidi ja Henri Vaak omistavat yrityksen tasaosuuksin.
Työntekijöitä 10–15.
Vuosikymmenten varrella toiminta on siirtynyt soran myynnistä valmisbetonin ja betonituotteiden valmistukseen.
Tuotantolaitokset sijaitsevat Iisalmessa ja Kiuruvedellä. 
KUVA: Jarmo, Juha ja Kimmo Vaak sekä Kimmon lapset Henri ja Heidi Vaak omistavat Ohenmäen Soran tasaosuuksin.

 Ohenmäen-sora.jpg