Menestystarinat

Normet Group teki taas taikatempun

1
 

Konsernin liikevaihto pullahti edellisvuodesta lähes 40 prosentilla runsaaseen 235 miljoonaan euroon liikevoiton ollessa reilut 33,2 miljoonaa euroa (19,7). Liikevoittoprosentti oli 14,1 ja nettotulos yli 24,5 miljoonaa euroa.
Vuosi 2011 oli Normetille kaikkien aikojen paras vuosi ja viime vuonna pantiin sitten vieläkin paremmaksi.
Liikevaihto jakautui melko tasaisesti maailmanlaajuisten päämarkkina-alueiden kesken. Erityisen vahvaa tuloksen teko oli kuitenkin viime vuonna Venäjällä ja Australiassa. Kaivosajoneuvojen valmistus on pikku hiljaa yritysostojen myötä laajentunut erilaisiin louhintaprosesseihin tunnelirakentamisessa ja maanalaisessa kaivostoiminnassa.

Ydintoimintoja ovat muun muassa kallion lujitus ruiskubetonoimalla, injektoimalla ja erikoispultein.
– Perinteinen laitebisnes hiipuu hieman, mutta muut toimintomme petraavat edelleen. Erityisesti kemian puolella on parhaillaan kova buumi päällä, Normetin hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell toteaa.
Hän luonnehtii viime vuotta huippuvuodeksi ja konserni tulee edelleenkin jatkamaan sitä, mitä se on tähänkin mennessä tehnyt eli hakemaan jalansijaa yhä uusista maista.
– Kun toimintareviiriä koko ajan laajentaa, aina löytyy jotain uutta ja mielenkiintoista. Tarkoituksemme on kasvaa asiakaslähtöisesti ja toimia koko ajan siihen suuntaan, joka tuo lisäarvoa asiakkaalle, Cantell toteaa.

Pörssiin listautumista Cantell, joka omistaa yhtiöstä 70 prosentin osakesiivun, ei edelleenkään pidä ajankohtaisena asiana.
– Olemme pystyneet kasvamaan tulo- ja pankkirahoituksella ja toistaiseksi se on osoittautunut parhaaksi konseptiksi. Päätöksenteko on ollut joustavaa ja tuloksen perusteella päätökset ovat myös olleet oikeita.
Cantell visioi tulevia vuosia sen verran, että tavoitteena on kaksinkertaistaa liikevaihto 3–5 vuoden aikana. Mikäli kaikki onnistuu, Normet olisi muutaman vuoden kuluttua liikevaihdoltaan jo puolen miljardin yritys.

Normet Groupin toimitusjohtaja, norjalainen Tom Melbye allekirjoittaa Cantellin näkemyksen notkeasta päätöksenteosta sekä siitä, ettei yrityksellä ole mitään kiirettä pörssiin listautumiseen.
– Nykyinen toimintamalli antaa meille vapauden tehdä nopeita päätöksiä. Olen nähnyt riittävästi byrokratiaa ja senpä takia olenkin nyt Normetilla, Melbye, jolla on kokemusta muun muassa kansainvälisen megayrityksen BASF:n päätöksenteosta, toteaa.
Normet Group on globaali markkinajohtaja valitsemissaan kapeissa markkinasegmenteissä. Normetilla on kuudella mantereella, 21 maassa yhteensä 36 omaa valmistus-, myynti- ja palvelupistettä.
Viime vuoden aikana Normetin tytäryhtiöt aloittivat toimintansa Meksikossa, Norjassa ja Etelä-Afrikassa.
Pääosa Normetin laitteista suunnitellaan ja valmistetaan edelleenkin Iisalmessa, missä Normet työllistää suoraan noin 430 työntekijää ollen samalla kaupungin suurin yksityinen työnantaja. Melbyen mukaan Iisalmi tulee jatkossakin olemaan konsernin tuotekehityksen keskus.

 

Normet Group

Liikevaihto 235,3 miljoonaa euroa.

Liikevoitto 33,2 miljoonaa euroa.

Liikevoittoprosentti 14,1.

Sijoitetun pääoman tuottoprosentti 34,4.

Nettotulos 24,5 miljoonaa euroa.

Omavaraisuusasteprosentti 35,7.

Henkilöstö keskimäärin 825.

Henkilöstö Iisalmessa 430.

Normet-280x130.jpg
Normet-tehdas.jpg 

 

 Normet-tehdas.jpg