Martin Iivarinen työllisti itsensä

Martin 1.jpg
18.7.2017 15:53
1

Jos nuorella miehellä on halu tehdä töitä, silloin pitää tehdä töitä. Ja jos työpaikkaa ei löydy, pitää tehdä kuten Martin Iivarinen: hän perusti oman yrityksen.
Nyt Martin Iivarinen tekee mitä vaan, yrityksensä nimen mukaisesti. Hän on Jokapaikanhöylä.

Oman yrityksen perustaminen ei ollut nuorukaiselle hetkellinen päähänpisto.
- Olen aiemmin seurannut Kastehelmi-mikroyritystä ja seurannut heidän toimintaansa. Lisäksi kevään aikana Lyseolla on ollut yrittäjävierailuja ja he ovat puhuneet yrittäjyydestä.

Kesätyö omassa yrityksessä tuli vaihtoehdoksi, kun Iivarinen ei saanut kesätöitä muualta.
- Iisalmessa kesätöihin mennään usein suhteilla. Minulla ei ole sellaisia yrityssuhteita, joista nyt olisi ollut apua työn saannissa, hän kertoo.

Talven mittaan Iivarinen alkoi selvittää mahdollisuutta oman yrityksen perustamiseen.
- Kävin aluksi 4H-yhdistyksessä kyselemässä asiasta ja Kastehelmen kaverit antoivat monta hyvää vinkkiä alkuvaiheessa.

Vinkkien ja 4H-yhdistyksen neuvonnan jälkeen Iivarinen jatkoi matkaansa kaupungin elinvoimapalveluihin, missä hän selvitteli Y-tunnuksen hankkimista yhdessä yritysasiantuntija Virpi Murtolan kanssa. Kun asia selvisi, oli seuraava etappi verotoimisto.

- Aika paljon tässä on selvittämistä ja monenlaisten paperien tekemistä ollut, mutta kyllä niistä aina on selvinnyt, kun on kysynyt apua. Sitä vartenhan he ovat. Täytyy myöntää, että alkuun koko touhu tuntui aika monimutkaiselta hommalta.

Iivarinen on nyt kiitollinen saamastaan avusta ja varsinkin aloittavalle miniyrittäjälle tulleesta 500 euron tuesta. Se on lyseo-opiskelijalle iso apu, kun yritystoimintaa varten pitää hankkia monenlaista ja viranomaismaksujakin tulee maksettavaksi.

- Kaupungin tuki edellyttää vähintään 120 tunnin työskentelyä, joka täyttyy minulla helposti. Se ei haittaa, sillä voisin ihan hyvin tehdä töitä enemmänkin. 

Kun yrityksen perustamisvaihe oli ohi, on Iivarinen alkanut suunnitella markkinointia ja varsinaista toimintaa.
- Sain heti alkuun hyvän sopimuksen, kun kesäkuussa olin oman yrityksen kautta nuorisoseurojen liiton toimistolla töissä suunnittelemassa kesäleiriä ja sitten vielä varsinaisella leirillä. Olin myös mukana maakuntajuhlien toteutuksessa.

Kesäkuun leirin jälkeen Iivarinen aikoo paneutua enemmän jokapaikanhöylänä olemiseen.
- Olen jo nyt ollut muuttoapuna, ja niitä hommia voisin tehdä lisää. Minulla on jo ruohonleikkuusopimuksia heinäkuulle, mutta lisää sopii. Lisäksi voin auttaa muissakin askareissa, joissa käsipareja ja apua tarvitaan. Olen valmis mihin tahansa, kuten nimikin vihjaa, Iivarinen mainostaa.

Martin Iivarinen tarttui härkää sarvista ja perusti kesäki oman yrityksen. Nyt hän tarttuu ruohonleikkuria sarvista.