Markiisien mestari Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy: "Osaava henkilökunta on vahvuutemme"

22.3.2016 14:41
0

Apollo on perhonen ja roomalaisten mukaan myös auringon ja valon jumala. Iisalmelainen Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy on jotain muuta: nimeltään se on monelle tuttu, mutta vain harva tietää, että yrityksen voi helposti laittaa samaan kastiin esimerkiksi Olvin, Profile Vehiclesin ja Genelecin kanssa.

Syy tähän rinnastukseen on vientivetoisuus. Toimitusjohtaja Minna Paulin kertoo, että auringonsuojatuotteisiin keskittyneen yrityksen liikevaihdosta suurin osa tulee muualta kuin Ylä-Savosta.

- Asiakkaistamme korkeintaan yksi prosentti on Ylä-Savosta. Suurin osa liikevaihdosta kertyy Etelä-Suomesta ja länsirannikolta, Paulin paljastaa.
Yritykselle tärkeintä ei olekaan massatuotanto lähellä asiakkaita, vaikka liikevaihdosta yli 70 prosenttia tulee kuluttaja-asiakkailta.
- Kuluttaja-asiakkaat arvostavat laatua. Heille hinta ei ole niin määräävä tekijä kuin tuotteen kestävyys ja pitkäikäisyys. Haluamme tehdä tuotteita, joista voimme vuosienkin päästä sanoa ylpeinä, että me olemme sen tehneet, Paulin sanoo.

Apollo Kaihdin ja Markiisi Oy on aloittanut toimintansa Iisalmessa vuonna 1979. Tuolloin Risto Koistinen aloitti markiisien valmistuksen Iisalmessa. Hän oli aiemmin toiminut alueella asentajana ja huomannut, että kysyntää riittää.

Sittemmin yrityksen nimi muuttui Iisalmen Kaihdin Ky:ksi ja Oy:ksi. Isompi nimimuutos oli edessä vuonna 1995 sisustusmessujen jälkeen.

- Messuilla monet asiakkaat ihmettelivät, että mikä on tuo pieni iisalmelaisyritys, joka oli mukana isoilla messuilla. Toimimme toki jo silloin valtakunnallisesti, mutta nimi ei ollut kovin kuvaava, jo kouluikäisenä isänsä yrityksessä aloittanut Minna Paulin kertoo.

Nyt yritys työllistää vajaat kymmenen henkilöä, on alallaan yksi Suomen suurimmista ja pyörittää reilun miljoonan euron liikevaihtoa.

- Toimintatapamme on se, että olemme täsmällinen, luotettava ja laadukas. Kaikilla tuotteillamme on viiden vuoden tyytyväisuustakuu. Emme ole markkinoiden halvin, mutta se ei ole tarkoituskaan, Minna Paulin sanoo.

Lähes kaikki yrityksen asiakkaat ovat Etelä- tai Länsi-Suomessa ja logistiikka on haasteellista. Miksi siis yritys on Iisalmessa?

- Yritys on aikoinaan iisalmelaiseksi perustettu, joten täällä ollaan. Meillä on niin ammattitaitoinen henkilökunta, että siitä emme voi luopua. Yritys olisi helppo siirtää Etelä-Suomeen, mutta yhtä hyvää henkilökuntaa sieltä olisi mahdotonta löytää, Minna Paulin sanoo.

Paulin korostaa, että he tarvitsevat innovatiivista henkilökuntaa, joka tarpeen tulleen osaa ratkaista pienet pulmat näppärästi. Siihen he ovat jo tottuneetkin, kun koko henkilökunta on työskennellyt yrityksessä kymmenkunta vuotta, osa pitempäänkin. Henkilökuntaa on aina tarvittaessa löytynyt Iisalmen seudulta lisää. Markiisiasentajan koulua Iisalmessa ei ole, mutta ei sitä tarvitsekaan.

- Olemme huomanneet, että paras tapa työllistää on oppisopimuksen kautta. Silloin uusi työntekijä oppii työn parhaiten, Minna Paulin sanoo.
Ympäristössä on myös muutamia yrityksiä, jotka auttavat markiisivalmistajaa omassa tuotannossaan.

- Tilaamme komponentteja Keski-Euroopasta, mutta niitä esimerkiksi maalataan Ylä-Savossa. Jonkun verran meillä on alihankintaa, mutta enemmänkin voisi olla. Toisaalta tuotteemme ovat aika spesiaaleja: pelkästään meidän komponentteja ei kannata valmistaa, Veli-Matti Paulin sanoo.

Minna Paulin kertoo, että ruotsinkielisellä rannikolla, Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren alueella sekä pääkaupunkiseudulla seurataan tarkemmin Ruotsin sisustustrendejä. Siellä markiisien käyttö on paljon runsaampaa kuin Sisä-Suomessa.

Yrittäjäpariskunnasta myös Veli-Matti Paulin on huomannut, kuinka asiakkaat arvostavat laatua.

- Ivalosta yksi asiakas yhteyttä. Hän oli ostanut markiisin joskus 1980-luvun alussa. Mekaniikka toimii edelleen, mutta kangas oli vuosikymmenien aikana jo parhaat päivänsä nähnyt. Nyt hänelle uusittiin vain kangas, sama mekaniikka on edelleen käytössä, Veli-Matti Paulin kertoo.

Markiisien käyttö on yrittäjien mukaan myös energiataloudellista. Kesäaikaan markiiseilla varjostetaan ikkuna, jolloin huoneilma ei lämpene yhtä paljon. Markiisit ovat siis tavallaan vaihtoehto koneelliselle viilennykselle.

- Harvoin osataan ajatella, että markiiseilla ja kaihtimilla on myös energiataloudellisesta vaikutusta. Mutta kun asiaa on tutkittu, vaikutus on yllättävän suuri, Veli-Matti Paulin sanoo.

MinnaPaulinWEB.JPG